Τρίτη, 19 Νοε.
14oC Αθήνα

Εσωκομματική “τορπίλη” από Φίλη – “Η κυβέρνηση κάνει την χώρα αποικία χρέους”

ΦΩΤΟ Eurokinissi

Σφοδρή επίθεση προς… το κόμμα του εξαπέλυσε επί της ουσίας ο Νίκος Φίλης, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο που έφερε στην Βουλή η κυβέρνηση.

Ο κ. Φίλης μίλησε ξεκάθαρα για πολιτικές λιτότητας, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τα μέτρα που έφερε για το κλείσιμο της τέταρτης αξιολόγησης.

Ο πρώην υπουργός Παιδείας τόνισε πως και τα όποια αντίμετρα υπάρχουν, αυτά αφορούν μόνο τις μεγάλες επιχειρήσεις ενώ πλήττουν τους αδύναμους.

Ανέφερε πως μάλιστα πως η κυβέρνηση συνεχίζει τα μέτρα λιτότητας, προωθώντας ξανά μείωση των εισοδημάτων με τις περικοπές συντάξεων και την μείωση του αφορολόγητου.

“Το υπερταμείο κάνει την χώρα μας αποικία χρέους”

Σχετικά με το υπερταμείο και την ιδιωτικοποίηση μέρους της δημόσιας περιουσίας, ο κ. Φίλης υποστήριξε πως με τον τρόπο λειτουργίας του επί της ουσίας “σφραγίζει” το ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους.

Σχετικά με τα “φαραωνικά” πλεονάσματα που προβλέπονται, τόνισε πως αυτά θα φεύγουν από την Ελλάδα και θα πηγαίνουν στο εξωτερικό για την αποπληρωμή των δανείων.

“Πρόκειται για αφαίρεση ποσού που παράγεται στην χώρα μας και θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ανάπτυξη. Άρα έχουμε και άλλη πηγή ύφεσης» σημείωσε.

«Μήπως οι ιδιωτικές επενδύσεις θα μπορούσαν να αντισταθμίσουν αυτά τα προβλήματα και να βγούμε σε ένα μοντέλο ανάπτυξης; Να το ευχηθούμε, αλλά χωρίς ρύθμιση του χρέους, είναι δύσκολο να υπάρξουν μεγάλες ιδιωτικές επενδύσεις στη χώρα μας», επεσήμανε.

“Μειώνεται η φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις”

« Ακούω ότι πρέπει να μειωθεί στις επιχειρήσεις. Ποιες; Τις μεγάλες ή τις μικρές; Μήπως το ΦΠΑ πρέπει να είναι η προτεραιότητα για τη μείωση της φορολογίας; Διότι αφορά το σύνολο των πολιτών και των επιχειρήσεων. Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη δίκαιη όταν μειώνουμε τη φορολογία στις μεγάλες επιχειρήσεις και τσακίζουμε το αφορολόγητο. Θα πείτε έτσι είναι και στην Ευρώπη. Δεν λέω ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει κάτι που είναι έξω από την Ευρώπη Αλλά αυτή η Ευρώπη δεν πρέπει να αλλάξει;»

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στο θέμα του Υπερταμείου, καλώντας την Αντιπολίτευση που επικρίνει την κυβέρνηση, «να σταματήσει την ανειλικρίνεια και την υποκρισία», ενώ τόνισε ότι είναι μια επιλογή που επιβλήθηκε στη χώρα, καθιστώντας την αποικία χρέους.

«Το Υπερταμείο, για να είμαστε καθαροί, με οποιαδήποτε μορφή και ονομασία είναι, συνιστά αυτό που λέμε επισφράγιση ότι η χώρα μας είναι αποικία χρέους. Και με τα 25 δις και χωρίς τα 25 δις, η δημόσια περιουσία πηγαίνει εκεί για αξιοποίηση. Είναι επιλογή που μας επιβάλλεται – με χειρότερους όρους ήταν πριν- που καθιστά τη χώρα αποικία χρέους για 99 χρόνια. Πρέπει, όταν βελτιωθούν τα οικονομικά της χώρας να διεκδικήσουμε την κατάργηση αυτής της αντίληψης», επεσήμανε.

«Δεν υπερηφανευόμαστε ότι φθάσαμε σε αυτό το σημείο με τα μνημόνια. Μας επιβλήθηκαν, κάναμε ότι μπορέσαμε για να αντισταθμίσουμε κάποιες πλευρές αντικοινωνικές τους. Ο πυρήνας είναι σκληρός, νεοφιλελεύθερος και θέλουμε να έχουμε τη δύναμη, με βάσει και τις ευρωπαϊκές εξελίξεις να ανατρέψουμε αυτόν τον πυρήνα και αυτή την πραγματικότητα», υπογράμμισε.

“Χώσιμο” και για τη ρύθμιση του ΕΔΟΕΑΠ

Τέλος, κριτική άσκησε ο κ. Φίλης για την ρύθμιση που αφορά τον ΕΔΟΕΑΠ και περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Η ρύθμιση που υπάρχει για τον ΕΔΟΕΑΠ και το 2% για την υγεία των εργαζομένων στον τύπο, είναι μια ρύθμιση που δεν αφορά μόνο τον τύπο αλλά τη δυνατότητα του πολίτη να ενημερώνεται από εργαζόμενους στο τύπο που δεν θα είναι στην κακή δικαιοδοσία των εργοδοτών της διαπλοκής.

Ισχυρό ταμείο των υπαλλήλων και των δημοσιογράφων σε όλο τον τύπο και στη Τηλεόραση, σημαίνει μία δυνατότητα μεγαλύτερη σεβασμού στο δικαίωμα της πλειοψηφίας, όλων των πολιτών, ώστε να ενημερώνονται χωρίς να υπάρχει παρέμβαση της εργοδοσίας.

Είδα ότι ενώ θα υπάρξουν 70 εκ ευρώ από την αδειοδότηση της Τηλεόρασης, και είναι σημαντικό θέμα, θα υπάρξει μείωση της φορολογίας για τους ιδιοκτήτες, η οποία είναι μεγαλύτερη από τα 70 εκ ευρώ. Να δεχθώ ότι αυτό είναι ένα αντάλλαγμα για να πληρώνουν το 2% και να συντηρούν τα ταμεία των εργαζομένων; Νομίζω όμως ότι είναι προκλητικό. Η κυβέρνηση έχει μια υποχρέωση απέναντι στους πολίτες, να προχωρήσει άμεσα σε μέτρα ενίσχυσης του έντυπου τύπου, των εφημερίδων, διότι βρισκόμαστε σε μια περίοδο που αν θέλουμε να υπάρχει πληροφόρηση, όχι στα χέρια των εργοδοτών αλλά πληροφόρηση ως κοινωνικό αγαθό, πρέπει να υπάρξει πρωτοβουλία για την διασφάλιση αυτού του δημόσιου αγαθού».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις