Πολιτική

ΕΣΡ: Αδιέξοδο και προτάσεις για… αντι-Πολύδωρα! Δήμα προτιμά ο Λεβέντης, Έλενα Ακρίτα ο Θεοδωράκης!

- Κάθε ώρα που περνά, το ενδεχόμενο "λευκού καπνού" στην αυριανή Διάσκεψη των Προέδρων για τη συγκρότηση του ΕΣΡ μοιάζει να απομακρύνεται
- Η ΝΔ είπε "όχι" εντός... δεκαλέπτου χθες μετά την επισημοποίηση της υποψηφιότητας του Βύρωνα Πολύδωρα, ως πρόταση της Κυβέρνησης
- "Δεν θα ψηφίσουμε «τον υπουργό της ζαρντινιέρας»" είπε το ΠΑΣΟΚ
- Αναβολή της διαδικασίας προτείνει ο Βασίλης Λεβέντης!
- Έλενα Ακρίτα, Γιάννης Αναστασάκος και Γιάννης Τζεννετάκος οι εναλλακτικές του Ποταμιού
- Με λίγα λόγια... πάμε για προσωρινές άδειες μετά και τις νέες δηλώσεις Κρέτσου - Φίλη

“Στοιχειωμένο” τείνει να γίνει το ΕΣΡ! Κι αυτό διότι μετά τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων εικοσιτετραώρων, όλα δείχνουν πως βαδίζουμε σε “τοίχο” σχετικά με την αυριανή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για τη συγκρότηση του Συμβουλίου.

Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Τετάρτη βράδυ το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο της Κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες και κάπως έτσι ανοίγει ο “ασκός του Αιόλου”.

Η Κυβέρνηση έρχεται σε ανοιχτή ρήξη με τη Δικαιοσύνη, με ανώτατα κυβερνητικά στελέχη να εξαπολύουν επιθέσεις (σ.σ. Όλγα Γεροβασίλη, Παύλος Πολάκης, Λευτέρης Κρέτσος), και σύσσωμες τις δικαστικές ενώσεις να απαντούν σε υψηλούς τόνους.

Η Όλγα Γεροβασίλη κάνει λόγο για νομοσχέδιο – γέφυρα (σ.σ. δηλαδή προσωρινές άδειες μέχρι να συσταθεί το ΕΣΡ) και η Νέα Δημορκατία απαντά πως η… αδιαπέραστη “κόκκινη γραμμή” της για να συναινέσει στη σύσταση του ΕΣΡ είναι να αποσυρθεί ολοκληρωτικά το επίμαχο νομοσχέδιο.

Η Κυβέρνηση από την πλευρά της ανακοινώνει πως προτίθεται να κάνει μία ακόμη προσπάθεια (σ.σ. την πέμπτη κατά σειρά) για να συσταθεί το ΕΣΡ και ορίζει τον “εκλεκτό” της, σε μια προσπάθεια να “εγκλωβίσει” τη ΝΔ. Εκείνος δεν είναι άλλος από τον επί χρόνια “γαλάζιο” βουλευτή και υπουργό, Βύρωνα Πολύδωρα, ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση απορρίπτει την πρόταση και μάλιστα όχι… ευγενικά, αφού ανέφερε ξεκάθαρα πως ο κ. Πολύδωρας “δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη συγκεκριμένη θέση“.

Τα υπόλοιπα… όχι

Εκτός από το άμεσο “όχι” της ΝΔ, όμως, και τα υπόλοιπα κόμματα δεν δείχνουν διάθεση συνεννόησης. “Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να πάρει μέρος σε παζάρια και παιχνίδια που έχουν ως κύριο στόχο την αναδιανομή της πίτας στα ΜΜΕ και το ποιος θα επικρατήσει σε αυτή την αναδιανομή”, ανέφεραν από τον Περισσό, ενώ από το ΠΑΣΟΚ τόνιζαν πως “ο προτεινόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποψήφιος Πρόεδρος κ. Βύρων Πολύδωρας δεν ικανοποιεί τα κριτήρια που έχουμε θέσει. Η πρόταση του εξυπηρετεί απλά τα γνωστά πολιτικά παιχνίδια των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την συντηρητική παράταξη , με αντάλλαγμα την πολιτική ασυλία της καταστροφικής – για τη χώρα – περιόδου 2004/2009”.

Σήμερα μάλιστα, εκτός από τις… αρνήσεις έχουμε και αντι-προτάσεις! Η Ένωση Κεντρώων αναφέρει ως κατάλληλο για τη θέση αυτή τον Σταύρο Δήμα, ενώ επίσης “καλεί τον κ. Τσίπρα να ματαιώσει την αυριανή διάσκεψη των Προέδρων με σκοπό την ανεύρεση νέας σύνθεσης κοινής αποδοχής για το ΕΣΡ”.

“Καλό είναι η κυβέρνηση πριν ανακοινώνει ονόματα να έρχεται σε επαφή και με τους αρχηγούς των υπολοίπων κομμάτων. Αν δεν γίνει λεπτός χειρισμός, η κυβέρνηση οδηγείται σε αδιέξοδο και η πολιτική μας ζωή σε ακραίες εντάσεις”, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Στη συζήτηση των… εναλλακτικών λύσεων μπήκε και το Ποτάμι, αφού πρώτα ο επικεφαλής του κόμματος, Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, εξαπολύει δριμύτατη επίθεση εναντίον της Κυβέρνησης.

“Όταν μου είπαν για τον Πολύδωρα δεν το πίστεψα. «Μα δεν μπορούν να πέσουν τόσο χαμηλά». Και έπεσαν!
«Μα τον Πολύδωρα;». «Ναι, τον Πολύδωρα, σκάσε και χειροκρότα!». «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Σημασία έχει να κρατηθούμε στην εξουσία, όλα τα άλλα είναι περιττές ευαισθησίες»
.

«Και εσύ ποιους θα έβαζες ρε Θεοδωράκη στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης;», ακούω τη φωνή των καχύποπτων.

– Έλενα Ακρίτα, η γυναίκα που τα έχει ζήσει όλα σε εφημερίδες και κανάλια.
– Γιάννης Αναστασάκος, ο άνθρωπος που ξέρει την τηλεόραση σαν την παλάμη του.
– Γιάννης Τζαννετάκος, ο ιστορικός καπετάνιος της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας.

Δεν τους έχω ρωτήσει τους ανθρώπους αλλά δίνω τρία ενδεικτικά ονόματα. Και επίτηδες δεν έβαλα ανθρώπους που είναι Ποτάμι. Σοβαροί και γνώστες υπάρχουν παντού. Απλώς τα ονόματά τους δεν είναι γραμμένα στα κομματικά κιτάπια. Αυτά που παραδίδει το ένα κόμμα εξουσίας στο άλλο”, αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σταύρος Θεοδωράκης. 

Δείτε την ανάρτησή του

Η επόμενη ημέρα

Τα δεδομένα, συνεπώς, δείχνουν πως ούτε στην αυριανή (σ.σ. 17:00 το απόγευμα) συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων θα βρεθεί η “χρυσή τομή” για τη σύσταση του ΕΣΡ.

Τι σημαίνει αυτό για τη συνέχεια όμως; Αυτό που προκύπτει μέχει στιγμής είναι το σενάριο μιας προσωρινής λύσης, όπως φαίνεται και από τις σημερινές δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσου, αλλά και του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη.

Απαντώντας στην κριτική ότι η ενδιάμεση ρύθμιση είναι εξίσου αντισυνταγματική με το νόμο Παππά, καθώς υποκαθιστά την εξουσία αδειοδότησης του ΕΣΡ, οι κ.κ. Κρέτσος και Φίλης είπαν -μιλώντας στον ΣΚΑΪ- ότι η ρύθμιση δεν θα χορηγεί μόνιμες άδειες, αλλά μόνον προσωρινές πιστοποιήσεις λειτουργίας, που θα δίνονται εφόσον πληρούνται οι ισχύουσες ασφαλιστικές, φορολογικές και εργασιακές προϋποθέσεις (Διαβάστε εδώ όλα όσα είπαν).

Δευτέρα… κοντή γιορτή, λοιπόν, για να δούμε εάν θα υπάρξει -επιτέλους- συναίνεση για τη σύσταση του ΕΣΡ, κάτι που φαντάζει τη δεδομένη στιγμή απίθανο, ή αν το τοπίο των τηλεοπτικών αδειών θα εξακολουθήσει να είναι “θολό”.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα