Στόχος, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου, είναι αφενός ο εκσυγχρονισμός του σε πρότυπο ψηφιακό κέντρο, αφετέρου η υποστήριξη με κάθε δυνατό τρόπο, του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, σε επίπεδο υλικοτεχνικό, οικονομικό, ανθρώπινου δυναμικού κλπ. Για το συγκεκριμένο γεγονός είχε δεσμευτεί ο ίδιος ο υπουργός Νίκος Παππάς προς τον πόεδρο του ΕΣΡ Θ. Κουτρουμάνο και τον αντιπρόεδρο Ρ. Μορώνη.
Με τη νέα υπηρεσία, οι ερευνητές του “Πανόπτη” θα έχουν τη δυνατότητα να μελετούν το πρόγραμμα ευρείας γκάμας τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών, 24 ώρες το εικοσιτετράωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Έτσι, το ΕΣΡ αποκτά τη δυνατότητα ενδελεχούς εποπτείας του μεταδιδόμενου ραδιοτηλεοπτικού προγράμματος, με συνέπεια την άμεση επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας.
Στη νέα πλατφόρμα θα καταγράφεται το πρόγραμμα δώδεκα τηλεοπτικών σταθμών εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας (Αττική), καθώς και δώδεκα ραδιοσταθμών της Αττικής. Η υπηρεσία θα είναι ενεργή σε μόνιμη βάση και θα λειτουργεί από οποιοδήποτε υπολογιστή ή συσκευή μέσω διαδικτύου. Το αρχείο του 24ωρου προγράμματος κάθε σταθμού θα απομαγνητοφωνείται και θα κατηγοριοποιείται.
Ο διαγωνισμός έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ενώ ο προϋπολογισμός του ανέρχεται στα 59.900 ευρώ.
Δήλωση για το θέμα έκανε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς, ο οποίος τόνισε: «Η νέα υπηρεσία έρχεται να καλύψει το πολύχρονο κενό που προέκυψε από τη δυσλειτουργία του συστήματος ‘Πανόπτης’, το οποίο κόστισε περισσότερο από ένα εκατ. ερώ, και στην ουσία, δεν λειτούργησε ποτέ αποτελεσματικά. Η προεκλογική μας δέσμευση για επιβολή, επιτέλους, τάξης στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο και για τήρηση της σχετικής νομοθεσίας από όλα τα ΜΜΕ, υλοποιείται με απόλυτη συνέπεια. Μετά τη δρομολόγηση της αδειοδότησης των τηλεοπτικών σταθμών, τον καταλογισμό και την είσπραξη του τέλους χρήσης συχνοτήτων και του φόρου διαφήμισης, επενδύουμε στην τεχνολογική αναβάθμιση του ΕΣΡ που θα λειτουργήσει ως εργαλείο εφαρμογής του εποπτικού του ρόλου. Ιδιαίτερα τα ραδιοτηλεοπτικά ΜΜΕ, που χρησιμοποιούν συχνότητες ιδιοκτησίας του ελληνικού λαού, έχουν πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις, τόσο ως προς την ποιότητα του προγράμματος που προβάλλουν, όσο και ως προς την τήρηση του πλουραλισμού των απόψεων. Η απουσία σεβασμού των κανόνων επιφέρει τις ανάλογες κυρώσεις, που αποφασίζονται και επιβάλλονται από την Ανεξάρτητη Αρχή του ΕΣΡ-χωρίς καμία κυβερνητική παρέμβαση- όπως το Σύνταγμα ορίζει».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ