Site icon NewsIT

Πάνε… περίπατο εργασιακά και ασφαλιστικό;

30.04.2015 | 06:34
Πάνε… περίπατο εργασιακά και ασφαλιστικό;

Παρά την πίεση του χρόνου και τη διάθεση της κυβέρνησης να υπάρξει έστω και μερική συμφωνία μέχρι τις αρχές της άλλης εβδομάδας, φαίνεται πως το πολυνομοσχέδιο ακόμα δεν έχει πάρει την τελική του μορφή κι αυτό θα αργήσει  ακόμα να συμβεί. Ωστόσο, με στόχο τη συμφωνία η κυβέρνηση δείχνει έτοιμη για κάποιες υποχωρήσεις.

Παρά την πίεση του χρόνου και τη διάθεση της κυβέρνησης να υπάρξει έστω και μερική συμφωνία μέχρι τις αρχές της άλλης εβδομάδας, φαίνεται πως το πολυνομοσχέδιο ακόμα δεν έχει πάρει την τελική του μορφή κι αυτό θα αργήσει  ακόμα να συμβεί.

Όπως έγινε γνωστό στη συνεδρίαση της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης συζητήθηκε αρχικά ο καλύτερος συντονισμός των διαφορετικών ομάδων μεταξύ Brussels Group, τεχνικών κλιμακίων και Αθήνας έτσι ώστε να υπάρχει ροή πληροφόρησης σε πραγματικό χρόνο.

Το δεύτερο θέμα, σύμφωνα με πληροφορίες που τέθηκε επί τάπητος στην πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης ήταν η εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και πως αυτοί θα κωδικοποιηθούν νομικά, κάτι που σημαίνει πως η κυβέρνηση πάει για αργότερα τους ελεγκτές κατασκόπους.

Για το θέμα της φορολογικής αμνηστίας φαίνεται πως η ελληνική πλευρά επιδιώκει όποιος θέλει να πληρώνει τον φόρο και να παίρνει αμνηστία, κάτι που το τοποθετούν ώστε να έχουν αποτέλεσμα περί τις αρχές του καλοκαιρού. Σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να έχουν εικόνα για την κίνηση των λογαριασμών και τη μεταφορά τους από έναν λογαριασμό σε άλλο και την ακολουθία των δηλώσεων εισοδήματος σε περίοδο τουλάχιστον 10 ετίας. Μάλιστα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε έναν φόρο 15% και κάτω.

Για την Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων στόχος είναι να είναι τελείως ανεξάρτηση και να δίνει λόγο μόνο στη Βουλή με το προσωπικό να είναι από τον δημόσιο τομέα και μέσω ΑΣΕΠ.

Πληροφορίες του NewsIt αναφέρουν πως το θέμα του πλειστηριασμοί θα λυθεί την Πέμπτη, με την κυβέρνηση να θεωρεί πως σε οι θεσμοί δεν ενδιαφέρονται για την ελληνική οικονομία αλλά για τη διατήρηση των αρχών τους και έτσι ενδεχομένως να αντιμετωπίσουν εμπόδια, μιας και η ΕΚΤ βλέπει το θέμα από την πλευρά της κεφαλαιοποίησης των τραπεζών.

Θα προωθήσουν άμεσα το θέμα του λαθρεμπορίου και των ρυθμίσεων ΚΤΕΟ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στον τρόπο φορολόγησης των Ι.Χ. ανάλογα με τον κυβισμό και την παλαιότητα.

Για τα εργασιακά, η κυβέρνηση θεωρεί πως η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων δεν έχει δημοσιονομικό κόστος, αλλά θα έχει αντίκτυπο στον ιδιωτικό τομέα και για αυτό το λόγο αναζητούν λύση με τη συνδρομή του ILO και ΟΟΣΑ.

Αναφορικά με το ασφαλιστικό και τις πιέσεις των δανειστών για ψαλίδισμα των συντάξεων, η κυβέρνηση εμφανίζεται δυσαρεστημένη από το γεγονός πως 9 στους 10 που κάνουν αίτηση για συνταξιοδότηση είναι κάτω των 60 ετών. Μάλιστα, φαίνεται πως υπάρχουν 2-3 επαγγέλματα δύσκολα, που για την κυβέρνηση πρέπει να υπάρχει πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλά κι άλλα όπως εκείνο των τραπεζιτών που φεύγουν στα 55 έτη, κάτι που η κυβέρνηση σκοπεύει να κόψει.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version