Site icon NewsIT
08:19 | 14.10.19

Ετοιμοπόλεμος ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων – “Κλειδί” ο Κουτσούμπας

Ετοιμοπόλεμος ο ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων – “Κλειδί” ο Κουτσούμπας
Ελένη Καλογεροπούλου

Πολιτικά θα αναδείξει το θέμα της ψήφου των αποδήμων με επιθετική επιχειρηματολογία ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα καθώς - όπως λένε στελέχη της Κουμουνδούρου- οι συνέπειες από την τυχόν ψήφιση του νόμου που προωθεί η ΝΔ θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές για την αξιωματική αντιπολίτευση.

Στην πραγματικότητα ποτέ σε αυτή την ζωή ο ΣΥΡΙΖΑ ή οποιοδήποτε άλλο κόμμα της κεντροαριστεράς δεν θα μπορέσει να ξαναδεί εξουσία.

Μετά τις συναντήσεις που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Παρασκευή για την ψήφο των αποδήμων, από την πλευρά της κυβέρνησης δημιουργήθηκε η αίσθηση ότι οι ψήφοι για να περάσει ο νέος νόμος έχουν βρεθεί προσμετρώντας σε αυτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ – που και σε αυτό το θέμα έχουν ταυτόσημες απόψεις- τους βουλευτές του ΚΚΕ. Παράλληλα το Μέγαρο Μαξίμου άφησε να εννοηθεί ότι κοντά στην κυβερνητική πρόταση βρίσκονται ο Γιάνης Βαρουφάκης και το ΜΕΡΑ25 αλλά και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν ότι για να πετύχει η κυβέρνηση τις ψήφους που θέλει –πάνω από 200- θα κάνει κάποιες υποχωρήσεις όπως για παράδειγμα στο θέμα της επιστολικής ψήφου –την αλλαγή ζητούν και το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ25-  καθώς όπως φαίνεται το σημείο αυτό του νόμου δεν κρίνεται ως μείζων για τα κυβερνητικά στελέχη.

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν όμως ότι ο Δημήτρης Κουτσούμπας έθεσε τρεις προϋποθέσεις- πακέτο – για να ψηφίσει τον σχετικό νόμο. Εάν δηλαδή η κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτούς στο σύνολο τους αυτούς τους όρους, τότε το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συναινέσει στην κυβερνητική πρόταση. «Ακόμα και να κάνει δεκτό το αίτημα του Περισσού ότι όσοι ψηφίσουν πρέπει να έχουν ΑΦΜ στην Ελλάδα, και οι ομογενείς να μην ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, η κυβέρνηση πολύ δύσκολα θα δεχθεί τον όρο του Δημήτρη Κουτσούμπα να ψηφίζουν όσοι Έλληνες βρίσκονται τα τελευταία 30 χρόνια στο εξωτερικό», έλεγαν στελέχη της Κουμουνδούρου.

Και πρόσθεταν: “Δεν θα το δεχθεί η κυβέρνηση γιατί αυτό που θέλει η ΝΔ είναι να ψηφίσουν αυτοί που έφυγαν την δεκαετία του 1950 και του 60. Όσοι μετανάστευσαν από το 1990 και μετά δεν είναι υποχρεωτικό ότι θα ψηφίσουν Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτοί δε που έφυγαν τα τελευταία 10 χρόνια σίγουρα δεν θα δώσουν την ψήφο τους στα κόμματα που πιστεύουν ότι ευθύνονται για την κρίση“.

Να θυμίσουμε εδώ ότι σχετικό αίτημα έχει θέσει και το ΜΕΡΑ25 βάζοντας ακόμα χαμηλότερα τον πήχη των ετών που κάποιος μπορεί να λείπει στο εξωτερικό. Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε για 8 χρόνια.

Σε ό,τι αφορά το αίτημα του ΚΚΕ ότι για να ψηφίσει κάποιος θα πρέπει να έχει ΑΦΜ τα ίδια στελέχη έλεγαν ότι αυτό θα έπρεπε να έχει περιληφθεί στην Συνταγματική Αναθεώρηση. «Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει τώρα, διότι το συγκεκριμένο άρθρο δεν έχει συμπεριληφθεί στα αναθεωρητέα του Συντάγματος», έλεγαν με έμφαση. Και πρόσθεταν: «Έτσι, εάν το ΑΦΜ περιληφθεί ως προϋπόθεση στο νόμο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, η σχετική διάταξη δεν μπορεί παρά να κριθεί αντισυνταγματική. Αυτό σημαίνει ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται χωρίς την (αντισυνταγματική) προϋπόθεση του ΑΦΜ, άρα θα εφαρμόζεται για όλους, όπως φαίνεται ότι επιδιώκει η κυβέρνηση. Αυτή ακριβώς είναι η παγίδα. Πιστεύουμε ότι ΚΚΕ θα κάνει τέτοιο δώρο στην κυβέρνηση της ΝΔ».

Από την πλευρά της κυβέρνησης λένε, ωστόσο, ότι και γι’ αυτό το θέμα έχει βρεθεί λύση την οποία θα εντάξουν στα αναθεωρητέα άρθρα του Συντάγματος.

“Οργανωμένη προσπάθεια, προκατασκευασμένη στα παρασκήνια…”

Ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αναθεώρηση του Συντάγματος για τον εκλογικό νόμο και την ψήφο των εκλογέων εκτός επικράτειας, Γιάννης Ραγκούσης, δίνοντας το στίγμα πάνω στο οποίο θα κινηθεί η αξιωματική αντιπολίτευση το επόμενο διάστημα σε δήλωση του ανέφερε ότι “είναι προφανές ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μία οργανωμένη προσπάθεια, προκατασκευασμένη στα παρασκήνια όπου συντονίζεται η συνεξαρτώμενη οικονομική και πολιτική ολιγαρχία. Στόχος της προσπάθειας αυτής -όπως είχε κατά λάθος αποκαλύψει ο κ. Βορίδης- είναι να ληφθούν όλα τα «κατάλληλα θεσμικά μέτρα» προκειμένου να μην κυβερνήσει ξανά η προοδευτική παράταξη.
Για αυτό και όσα κόμματα ή βουλευτές τελικά συμφωνήσουν με τον κ. Μητσοτάκη, ουσιαστικά συνδράμουν στην υλοποίηση του σχεδίου Βορίδη. Με την πρόταση του κ. Μητσοτάκη ουσιαστικά επιχειρούν να περιορίσουν την αξία, τη βαρύτητα της ψήφου των Ελληνίδων και των Ελλήνων που είναι μόνιμοι κάτοικοι της χώρας.
Αυτός είναι ο ανομολόγητος σκοπός τους και αυτόν κρύβουν πίσω από τη συγκεκριμένη πρόταση που προωθούν για την εξ αποστάσεως ψήφο των εκλογέων εξωτερικού σε συνδυασμό με την επαναφορά του μπόνους των 50 κοινοβουλευτικών εδρών στο κόμμα που θα επικρατεί έστω και με μία ψήφο διαφορά”.

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version