Παρασκευή, 13 Σεπτ.
24oC Αθήνα

Έτοιμος ο Τσίπρας για την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μητσοτάκη

ψήφος ελλήνων εξωτερικού

Έτοιμη απάντηση έχει να δώσει ο Αλέξης Τσίπρας στο τηλεφώνημα που θα του κάνει σήμερα ο πρωθυπουργός προκειμένου να συζητήσουν από κοινού το θέμα της ψήφου των αποδήμων.

«Η κυβέρνηση επιδίδεται σε επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια τόσο με τον εκλογικό νόμο όσο και με τη ψήφο των ομογενών» αναμένεται να πει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα πάει στην συνάντηση των πολιτικών αρχηγών έχοντας υπό μάλης την πρόταση της επιτροπής σοφών –δηλαδή την πρόταση όλων των κομμάτων έτσι όπως είχε διαμορφωθεί επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως είναι γνωστό ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ διαφωνούν με την πρόταση της Κυβέρνησης, “αφαιρώντας” έτσι από την πλειοψηφία 101 ψήφους, γεγονός που εμποδίζει την κυβερνητική πρόταση να γίνει νόμος του κράτους. Σε αυτή την περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να συμβιβαστεί αποδεχόμενος την πρόταση άλλου κόμματος ή να αναζητήσει αυτή την μία ψήφο με άλλο τρόπο .

“Καραδοκεί”… ο Γιάνης Βαρουφάκης

Εάν μάλιστα η κυβέρνηση δεν κάνει κανένα βήματα συμβιβασμού τότε όλα δείχνουν ότι τα όχι στην πρόταση της κυβέρνησης θα αυξηθούν από 101 σε 110 καθώς το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη έχει καταθέσει δική του πρόταση.

Στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντώντας στην κυβερνητική επιχειρηματολογία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να προχωρήσει το θέμα της ψήφου των αποδήμων έλεγαν ότι είναι το μόνο κόμμα σε σαράντα χρόνια μεταπολίτευσης που όσο ήταν κυβέρνηση συγκρότησε επιτροπή ειδικών, -στην οποία δεν συμμετείχαν ειδικοί μόνο των δικών τους απόψεων, -η οποία κατέληξε σε μία πρόταση νόμου την οποία μάλιστα θα παρουσιάσει στην συζήτηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας.

« Άρα, εμείς είμαστε αυτοί που ασχοληθήκαμε σοβαρά με την ψήφο των αποδήμων και όχι η κυβέρνηση της ΝΔ που αντί να επιδιώκει συναινέσεις προσπαθεί να επιβάλει τις απόψεις διαδίδοντας ψευδείς ισχυρισμούς» λένε χαρακτηριστικά και προσθέτουν «Προφανώς, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δώσει δικαιώματα στην ομογένεια αλλά να τη μετατρέψει από πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό σε πρεσβευτή κομματικών συμφερόντων.»

Παράγοντες της Κουμουνδούρου αμφισβητούν ακόμα τον αριθμό των αποδήμων λέγοντας ότι κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό αριθμό ούτε καν το υπουργείο εσωτερικών. «Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κατασκευάσει ως βάση της επιχειρηματολογίας της ένα fakenews. Δεν πρέπει να γίνεται έτσι η συζήτηση για τόσο σοβαρά, θεσμικά ζητήματα επισημαίνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.»

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Η πρόταση που θα καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας στην συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη – η πρόταση των σοφών- λέει ο απόδημος ελληνισμός θα μπορεί να ψηφίζει και να εκλέγει τους δικούς του αντιπροσώπους στο ελληνικό κοινοβούλιο, οι οποίοι θα είναι κλειστός αριθμός. Θα είναι βουλευτές Επικρατείας, κατ’ ελάχιστο 3 και μέγιστο 12,ανάλογα με τον αριθμό όσων ψηφίσουν. Θα είναι ένας κλειστός αριθμός βουλευτών ώστε και ο απόδημος ελληνισμός να έχει έκφραση στο κοινοβούλιο αλλά να μην υπάρχει αλλαγή του πολιτικού συσχετισμού, έτσι ώστε όσοι διαβιούν στην Ελλάδα να μπορούν να καθορίζουν τον πολιτικό συσχετισμό.

«Διότι, το κεντρικό επιχείρημα της δικής μας πρότασης για την ψήφο των αποδήμων είναι ότι αυτός ο οποίος υφίσταται τον πολιτικό συσχετισμό σε μία χώρα είναι αυτός που πρέπει και να τον επιλέγει. Ωστόσο αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς αλλά είναι και η κατεύθυνσης που έχει δώσει η Επιτροπή της Βενετίας, η οποία είναι το όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης που διατυπώνει θέσεις επί θεσμικών ζητημάτων.

Δεν πρόκειται να δώσουμε κανένα άλλοθι στον πολιτικό και θεσμικό τυχοδιωκτισμό του κ. Μητσοτάκη, που θα φέρει ακέραια την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγεί τη συζήτηση γύρω από το ώριμο αίτημα της ψήφου των ομογενών, ώστε αυτοί να εκλέγουν εκπροσώπους στην Ελληνική Βουλή, χωρίς να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης προσθέτουν οι ίδιοι άνθρωποι με έμφαση.»

Σε ότι αφορά τον εκλογικό νόμο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι «αυτό που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι η ακύρωση της απλής αναλογικής που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και ταυτόχρονα η αλλοίωση του εκλογικού σώματος που θα κρίνει το καλπονοθευτικό μπόνους και άρα το ποιος θα κυβερνά.»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις