Σε ρυθμούς Μαρτίου μπαίνει από σήμερα Κυριακή 3 Ιανουαρίου η χώρα. Ποιος ο λόγος αυτής της απόφασης και ποια είναι τα επόμενα στάδια για επιστροφή στην κανονικότητα.
Κάτι από… Μάρτιο θυμίζει από σήμερα η χώρα, καθώς για μία εβδομάδα θα ισχύσει σκληρό και οριζόντιο lockdown σε όλη την επικράτεια. Ο στόχος είναι διττός: αφενός να μην ενταθεί η πίεση στο σύστημα υγείας, με μια πιθανή αύξηση των κρουσμάτων και της διασποράς του ιού λόγω των πιο χαλαρών ημερών των Χριστουγέννων – τα κρούσματα των οποίων θ’ αποτυπωθούν στα τεστ τις επόμενες ημέρες – και της αυξημένης κινητικότητας, την ώρα που ο αριθμός των διασωληνωμένων παραμένει εξαιρετικά υψηλός και δεν υποχωρεί με το ρυθμό που θα ήθελαν ειδικοί και κυβέρνηση.
Αφετέρου διότι επιθυμητό σενάριο είναι η σταδιακή άρση των περιορισμών και η επιστροφή σε μια κάποια κανονικότητα – με τη συνδρομή σε δεύτερη φάση και των εμβολιασμών – αρχής γενομένης από τα σχολεία. Και αναγκαία συνθήκη γι’ αυτό αποτελεί ασφαλώς η χαμηλή διασπορά του ιού.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, το ενδεχόμενο του σκληρού και οριζόντιου lockdown αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά είχε συζητηθεί εδώ και αρκετό καιρό ως προληπτικό μέτρο, κυρίως για ν’ αντιμετωπιστούν εν τη γενέσει τους οι πιθανές συνέπειες της χαλαρότητας των εορταστικών ημερών. Αυτό τόνιζαν, άλλωστε, κυβερνητικές πηγές, με την επισήμανση ότι η αυστηροποίηση των μέτρων αποτελεί απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη για προληπτικούς λόγους – επιβεβαιώνοντας έτσι τις σχετικές πληροφορίες.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, παρά την υποχωρητικότητα που είχε δείξει η κυβέρνηση απέναντι στην Εκκλησία σε άλλες φάσεις – συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων για τις εορτές των Χριστουγέννων – αυτή τη φορά οι λειτουργίες των Θεοφανίων και των επομένων ημερών θα πραγματοποιηθούν κεκλεισμένων των θυρών, παρά τις αντιδράσεις της Εκκλησίας και την έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου.
Για τα σχολεία, όλα δείχνουν ότι οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν κατά την αυριανή προγραμματισμένη σύσκεψη της επιτροπής των ειδικών, όπως είχε συμφωνηθεί κατά την τηλεδιάσκεψη που είχαν με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως την περασμένη εβδομάδα. Αρκετοί εκ των ειδικών φαίνεται πάντως να διατηρούν τις ενστάσεις τους ως προς τη λειτουργία όλων των σχολικών βαθμίδων. Απομένει έτσι να φανεί ο ακριβής τρόπος με τον οποίο θ’ ανοίξουν τα σχολεία από τις 11 Ιανουαρίου, όπως δρομολογεί η κυβέρνηση – εκτός, βέβαια, αν τα επιδημιολογικά δεδομένα θ’ αλλάξουν άρδην την εικόνα και οι εισηγήσεις των ειδικών θα είναι διαφορετικές.
Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, σύμφωνα πάλι με κυβερνητικές πηγές, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα θα επαναξιολογηθεί στα τέλη της δεύτερης εβδομάδας του Ιανουαρίου και μόνο τότε θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως άνοιγμα δραστηριοτήτων δεν πρόκειται να υπάρξει πριν από το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου και γι’ αυτό ήδη το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι οι επιχειρήσεις που μένουν κλειστές από σήμερα με κρατική εντολή (εμπορικά καταστήματα που λειτουργούσαν με click away, βιβλιοπωλεία, κομμωτήρια, υπηρεσίες περιποίησης νυχιών, ΚΤΕΟ κτλ.), αλλά και όσες παραμένουν κλειστές από το Νοέμβριο (εστίαση, γυμναστήρια, θέατρα, κινηματογράφοι κτλ.) δεν πρόκειται να καταβάλλουν το ενοίκιο του μήνα και η απώλειά του για τους ιδιοκτήτες θα καλυφθεί σε ποσοστό 80% από το κράτος.