Site icon NewsIT

Έτσι φτιάχνονταν τα ευρωψηφοδέλτια – Αναδρομή στο παρελθόν….

30.05.2013 | 13:17
Έτσι φτιάχνονταν τα ευρωψηφοδέλτια – Αναδρομή στο παρελθόν….

Η επιλογή των υποψήφιων ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου ήταν σίγουρα ένα πεδίο, μια διαδικασία μηνυμάτων, ανοιγμάτων και πειραματισμών.

Η παραίτηση χθες του Κρίτωνα Αρσένη από την ευρωομάδα του ΠΑΣΟΚ ανέδειξε σύμφωνα με κομματικά στελέχη τις αμφιλεγόμενες επιλογές που υπήρξαν κατά το παρελθόν από τον πρωην πρωθυπουργό και πρωην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες μάλλον προκάλεσαν προβλήματα και τριβές στην πορεία όσον αφορά τη συνοχή και την ενιαία έκφραση του κόμματος.

Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2004 το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ ανακοινώθηκε σε μια τελετή-σασπένς στο Ζάππειο Μέγαρο καθώς όλοι περίμενεναν ποιος θα ηγηθεί του ψηφοδέλτιου.

Και η έκπληξη έγινε. Επικεφαλής τοποθετήθηκε η Μαίρη Ματσούκα, νεαρή συνδικαλιστρία (πρόεδρος Εργαζομένων COSMOTE) την οποία οι πληροφορίες της εποχής έλεγαν ότι την πρότεινε ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, γεγονός που προκάλεσε ψίθυρους και φωνές από ισχυρούς κομματικούς παράγοντες.

Όχι όμως μόνο η κ. Ματσούκα, σύζυγος σήμερα του πρωην υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, προκάλεσε γκρίνια και μουρμούρα, αλλά όλη η σύνθεση του ψηφοδελτίου καθώς σε εκλόγιμες θέσεις βρέθηκαν οι: Σταύρος Λαμπρινίδης (πρέσβης επί τιμή), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (δικηγόρος), Σταύρος Αρναουτάκης (δήμαρχος Αρχάνων), Κατερίνα Μπατζελή (οικονομολόγος -ΠΑΣΕΓΕΣ), Πάνος Μπεγλίτης (διπλωμάτης) Ευαγγελία Τζαμπάζη (επιχειρηματίας-ΑΜΕΑ) και Νίκος Σηφουνάκης (αρχιτέκτονας-πρώην υπουργός).

Στη συνέχεια οι Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Π. Μπεγλίτης, Ν. Σηφουνάκης και Κ. Καρτάλης (α’ ανανπληρωματικός) επέστρεψαν στην εγχώρια πολιτική δράση και στη θέση των 3 πρώτων που έφυγαν τη θέση τους πήραν η δημοσιογράφος Αννυ Ποδηματά, η καθηγήτρια Παντείου Μαριλένα Κοππά και ο νομικός Κωνσταντίνος Μποτόπουλος.

Πέντε χρόνια μετά στις ευρωεκλογές του 2009 ο Γιώργος Παπανδρέου αποφάσισε στο ευρωψηφοδέλτιο να τοποθετηθούν σε εκλόγιμες θέσεις οι:

Γιώργος Παπακωνσταντίνου (οικονομολόγος-βουλευτής απο το 2007- εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ). Συλβάνα Ράπτη (δημοσιογράφος-βουλευτής από το 2004 και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου από το 2006). Σταύρος Λαμπρινίδης (ευρωβουλευτής από το 2004 και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΠΑΣΟΚ), Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλλη (καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας), Γιώργος Σταυραακάκης (φυσικός και διδάκτωρ σεισμολόγος του Πανεπιστημίου Αθηνών), Μαριλένα Κοππά (ευρωβουλευτής-καθηγήτρια στο Πάντειο Πανεπιστήμιο), Άννυ Ποδηματά (ευρωβουλευτής-δημοσιογράφος) και Κρίτωνας Αρσένης (χωροτάκτης – οικονομολόγος με μεταπτυχιακά στο Χάρβαρντ).

Στην πορεία ο Γ. Πασπακωνσταντίνου έγινε υπουργός Οικονομικών και τη θέση του 3 μήνες μετά πήρε ο α’ αναπληρωματικός Σπύρος Δανέλλης (αρχιτέκτονας, πρωην βουλευτής του ΣΥΝ και δήμαρχος Χερσονήσου Ηρακλείου) και ο Σ. Λαμπρινίδης με τον ανασχηματισμό του Ιούνιο του 2011 γίνεται Υπουργός Εξωτερικών και ο μέχρι εκείνη τη στιγμή υπουργός Εξωτερικών και β’ αναπληρωματικός στο ευρωψηφοδέλτιο Δημήτρης Δρούτσας μετακομίζει στο ευρωκοινοβούλιο.

Το 2004 το ΠΑΣΟΚ έλαβε 2.083.327 ψήφους σε σύνολο 6.122.632 εγκύρων ψηφοδελτίων, ποσοστό 34,03% και 8 έδρες, ενώ το 2009 έλαβε 1.878.859 σε σύνολο 5.127.737 εγκύρων ψηφοδελτίων, ποσοστό 36,64% και 8 έδρες.
Σημειωτέον ότι εκλογικό σύστημα των ευρωεκλογών είναι ουσιαστικά απλή αναλογική, τουτέστιν το μέτρο το 2004 ήταν 4,16% (100/24 έδρες) για εκλογή ευρωβουλευτή, το 2009 ήταν 4,54% (100/22 έδρες) ενώ το 2014 το μέτρο θα είναι 4,76% (100/21 έδρες).

Συνεπώς αν επιβεβαιωθούν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, αν και απομένει 1 χρόνος μέχρι τις επόμενες ευρωεκλογές, τότε το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει 1 ευρωβουλευτή από 8 που εξέλεγε το 2004 και το 2009!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αξιότιμε κ. Κ.Αρσένη λυπάμαι αλλά η θέση του ευρωβουλευτή δεν σας ανήκει

ΠΑΣΟΚ για Κρίτωνα Αρσένη: Το πιο έντιμο θα ήταν να είχε παραιτηθεί από ευρωβουλευτής – Πολιτική

Παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ ο Κρίτων Αρσένης – Πολιτική

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version