Σε μια «ισχυρή ώθηση» προς μια συνολική συμφωνία ως το Eurogroup της 22ας Μαΐου, που θα περιλαμβάνει και το θέμα του χρέους, κατέληξαν σήμερα οι συζητήσεις για την Ελλάδα, στο περιθώριο του G7 των υπουργών Οικονομικών στο Μπάρι της Ιταλίας.
Αυτό ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παράγοντες της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν την πολιτική βούληση για επίτευξη συμφωνίας.
Αυτό έχει φανεί και από την πρώτη συμφωνία που είχαν η ελληνική Κυβέρνηση και οι Θεσμοί τις προηγούμενες εβδομάδες. Μια συμφωνία που όμως συνοδεύεται από ένα νέο, σκληρό πακέτο μέτρων, αλλά και τα αντίμετρα (σ.σ. διαβάστε τα όλα εδώ), που η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε… αιχμή του δόρατος της επικοινωνιακής της τακτικής, ούτως ώστε οι νέοι φόροι να περάσουν όσο το δυνατόν πιο… αναίμακτα από το ελληνικό Κοινοβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη, 18.05.2017.
Συγκεκριμένα, αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι τις επόμενες ημέρες αναμένεται να γίνουν περισσότερες ζυμώσεις ως προς τη «γλώσσα» που θα χρησιμοποιηθεί για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, βάσει της απόφασης του Eurogroup (Ευρωομάδα) του Μαΐου του 2016.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στόχος είναι να βρεθεί η «χρυσή τομή» η οποία θα ικανοποιεί τις απαιτήσεις του ΔΝΤ και ταυτόχρονα δεν θα ξεπερνά τις κόκκινες γραμμές του Βερολίνου.
Το επόμενο βήμα θα γίνει στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας της Ευρωομάδας (EWG) της 15ης Μαΐου, όπου θα τεθούν επί τάπητος τα εναλλακτικά σενάρια για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, τρία είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που θα συζητηθούν κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας, την 22α Μαΐου:
—> Πρώτον, αναμένεται να εξεταστεί η εφαρμογή των προαπαιτούμενων από την ελληνική κυβέρνηση και να αποφασιστεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ούτως ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης της επόμενης δόσης.
—> Δεύτερον, οι χώρες της ευρωζώνης και το ΔΝΤ καλούνται να καταλήξουν σε συμφωνία για τα πρωτογενή πλεονάσματα που θα πρέπει να επιτύχει η Ελλάδα μετά το 2018.
—> Τρίτον, σε ό,τι αφορά το χρέος, στόχος είναι η Ευρωομάδα της 22ας Μαΐου να καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα ελάφρυνσης, τα οποία θα ικανοποιούν το ΔΝΤ σε τέτοιο βαθμό, ώστε να είναι σε θέση να ανακοινώσει την ίδια ημέρα ότι θα ζητήσει από το Διοικητικό του Συμβούλιο την έγκριση του νέου προγράμματος για την Ελλάδα.
Την απόφαση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης αναμένεται να εξετάσει το Συμβούλιο των Διοικητών (Board of Governors) του ESM στο Λουξεμβούργο στις 15 Ιουνίου (θα έχει προηγηθεί η επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια).
Ωστόσο, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο αν για την εκταμίευση της επόμενης δόσης χρειάζεται η τελική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας. Αυτό είναι κάτι το οποίο δεν αναμένεται να συμβεί πριν τα τέλη Ιουνίου, συμπλήρωσαν οι ίδες πηγές.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ