Η απόφαση του Μαξίμου να εστιάσει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας ουδόλως σημαίνει πως περνούν σε δεύτερο πλάνο τα επιδημιολογικά δεδομένα. Τουναντίον, παρακολουθούνται στενά με τη βοήθεια των ειδικών, καθώς από αυτά εξαρτώνται άμεσα και οι αποφάσεις της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο.
Χαρακτηριστικό είναι πως στις συσκέψεις που έγιναν και χθες στο Μαξίμου στο επίκεντρο βρέθηκε η εστίαση και η ρευστότητα στην αγορά, με τις τράπεζες να υπόσχονται πως θα διοχετεύσουν ποσό έως και 16 δισ. ευρώ, ενώ γνωστά έγιναν και στοιχεία για το πλάνο της κυβέρνησης που αφορά στον τουρισμό.
Αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως εάν τα επιδημιολογικά δεδομένα εξακολουθήσουν να είναι αυτά που βλέπουμε σήμερα, τότε τα καταστήματα εστίασης θα μπορέσουν ν’ ανοίξουν την 1η Ιουνίου, στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται η πρόταση για άνοιγμα μία εβδομάδα νωρίτερα, δηλαδή στις 25 Μαΐου.
Οι τελικές αποφάσεις, όπως έχει σημειώσει το newsit.gr, θα ληφθούν μετά τις 18 Μαΐου κι αφού πρώτα θα υπάρχει μια καθαρή εικόνα για την εξέλιξη των πραγμάτων με ανοιχτά έως τότε όλα τα εμπορικά καταστήματα πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, τα σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια) και τις εκκλησίες.
Οι βασικές αρχές του σχεδίου που εξετάζει το Μαξίμου για την εστίαση πάντως θα είναι οι εξής:
- «Τραπεζάκια έξω» και μάλιστα περισσότερα απ’ ό,τι σήμερα, δίχως πρόσθετα δημοτικά τέλη
- Μείωση των δημοτικών τελών για τα καταστήματα που δεν θα μπορέσουν για πρακτικούς λόγους ν’ αυξήσουν τα τραπεζοκαθίσματά τους
- Συγκεκριμένες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων άνω του 1,5 μέτρου
- Άνοιγμα τμήματος του εσωτερικού χώρου στο μπροστινό μέρος κάθε καταστήματος, ως ημιυπαίθριος χώρος (σ.σ.: δεν θα υπάρχει κλιματισμός)
- Οι δήμοι θα λαμβάνουν απευθείας τις αποφάσεις για τα τραπεζοκαθίσματα, ενώ θα μπορούν να αποφασίσουν και το κλείσιμο δρόμων για την τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων
Click4more Μητσοτάκης: 16 δισ. ευρώ στις επιχειρήσεις για να αντιμετωπιστεί η κρίση (pics, video)
Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα θα είναι προσωρινά και θα ισχύσουν για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα – έως τον Οκτώβριο – ενώ θα διασφαλίζεται η ελεύθερη πρόσβαση και διέλευση των πολιτών στους δημόσιους χώρους.
Το πλάνο Μαξίμου για τον τουρισμό
Αντίστοιχο είναι το πλάνο που ετοιμάζει η κυβέρνηση και για τον τουρισμό. Υπενθυμίζεται ότι ο προγραμματισμός προβλέπει την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων ετήσιας λειτουργίας την 1η Ιουνίου – μαζί με τα καταστήματα εστίασης – και για τα εποχικά καταλύματα στα τέλη Ιουνίου με αρχές Ιουλίου.
Σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, Χάρη Θεοχάρη, μεθαύριο Παρασκευή θ’ ανακοινωθούν τα πρωτόκολλα λειτουργίας για ξενοδοχεία, μαρίνες και αερομεταφορές, ενώ το σχέδιο στηρίζεται σε πέντε άξονες:
- Υγειονομικός άξονας (πρωτόκολλα λειτουργίας)
- Οικονομικός άξονας , με προτάσεις μέτρων από τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας
- Διπλωματικός άξονας (σ.σ.: υπάρχει ενδεχόμενο ακόμη και για διμερείς συμφωνίες για «ανταλλαγή» τουριστών)
- Προβολή της χώρας με νέα καμπάνια που θα είναι έτοιμη σύντομα
- Επαφές με τους tour operators και τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης
Σημειώνεται πως δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post αναφέρει ότι Ελλάδα, Ισραήλ και Κύπρος εξετάζουν το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας «ζώνης ασφαλούς τουρισμού» που θα ενθαρρύνει τη διακίνηση τουριστών μεταξύ τους, καθώς τα βασικά προβλήματα που λειτουργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες είναι η απαγόρευση των πτήσεων – η οποία πιθανότατα θα συνεχιστεί έως τα μέσα Ιουνίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο – και η καραντίνα των 14 ημερών που ισχύει για όσους ταξιδεύουν στο εξωτερικό.
Τέλος, η απελευθέρωση των ακτοπλοϊκών δρομολογίων εσωτερικού τοποθετείται χρονικά στα μέσα Ιουνίου περίπου και σε κάθε περίπτωση μετά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος.