Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Euractiv “τα γεωπολιτικά διακυβεύματα της ελληνικής επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών είναι σημαντικότατα. Σε αντίθεση με τους προκατόχους του, ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει η Ελλάδα να αποτελέσει εμπόδιο στο ευρωατλαντικό μέλλον της πΓΔΜ» και στη συνέχεια αναφέρεται στις τρέχουσες εξελίξεις και στην κυβερνητική κρίση.
Η Euractiv αναφέρει χαρακτηριστικά: Μετά την παραίτηση του Π. Καμμένου, ο Έλληνας πρωθυπουργός Α. Τσίπρας προχώρησε άμεσα σε αίτημα ψήφου εμπιστοσύνης, διαδικασία που αναμένεται να ξεκινήσει στις 15 Ιανουαρίου με ψηφοφορία την επομένη. Οι ΑΝΕΛ αντιτίθενται στην συμφωνία των Πρεσπών. Μιλώντας για την συμφωνία αλλαγής της ονομασίας, ο Τσίπρας είπε ότι η Ελλάδα πρέπει να ανακτήσει τον ηγετικό της ρόλο στα Βαλκάνια. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η χώρα, μέσω των συμμαχιών της, θα αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην Ν/Α Μεσόγειο. Για μένα, αυτός είναι ένας εθνικός στόχος», είπε ο Τσίπρας. Αν η συμφωνία των Πρεσπών επικυρωθεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο, το νέο όνομα της γείτονος χώρας θα γίνει επισήμως “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” και η Ελλάδα θα στηρίξει την προσχώρηση σε ΝΑΤΟ και τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. «Ήμουν απόλυτα σαφής έναντι αυτού του εθνικού στόχου, δεν θα υποχωρήσω, δεν θα φοβηθώ, δεν θα λάβω υπόψη το ρίσκο και το πολιτικό κόστος», πρόσθεσε ο Αλ.Τσίπρας.
Πηγές δήλωσαν στο Euractiv ότι εκτός “εκπλήξεων”, ο Τσίπρας θα διασφαλίσει τις 151 απαραίτητες ψήφους κάτι που πρακτικά σημαίνει απλή πλειοψηφία που θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην κυβέρνηση και να περάσει τη συμφωνία.
«Εκτός απροόπτου, ο Τσίπρας θα λάβει τις αναγκαίες ψήφους», δήλωσε στο Euractiv πηγή πλησίον του θέματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά οτι “ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτήν τη στιγμή 145 βουλευτές. Τέσσερις βουλευτές από τους ΑΝΕΛ αναμένεται να ψηφίσουν υπέρ της κυβέρνησης, η Κ. Παπακώστα, ανεξάρτητη βουλευτής και υφυπουργός Δημόσιας Τάξης, και ο Σ. Δανέλλης, βουλευτής του κεντρώου κόμματος Ποτάμι. Ο τελευταίος, πρώην ευρωβουλευτής που έχει στηρίξει δημόσια τη Συμφωνία των Πρεσπών, δήλωσε στο Euractiv ότι θα ψηφίσει υπέρ της κυβέρνησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την αποχώρηση των ΑΝΕΛ ως μια ευκαιρία να ανοίξει τις πόρτα σε προοδευτικές δυνάμεις. Οι ΑΝΕΛ, δεξιό, λαϊκιστικό κόμμα, δεν ήταν ένας φυσικός σύμμαχος αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαζόταν τις 10 ψήφους του μετά τις κοινοβουλευτικές εκλογές τον Σεπτέμβριο του 2015», σημειώνει η ευρωπαϊκή ιστοσελίδα και φιλοξενεί δήλωση του αντιπροέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη που επισημαίνει ότι «Η συμφωνία των Πρεσπών θα αναδιαμορφώσει το πολιτικό τοπίο στη χώρας μας».
Το Euractiv θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει ένα κυβερνητικό μοντέλο παρόμοιο με αυτό της Πορτογαλίας και της Ισπανίας. «Η προοδευτική ώθηση συνάδει με τους στόχους των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών. Σε συνέντευξή του στο Euractiv τον Μάιο του 2018, ο επικεφαλής τους, U. Bullmann προέτρεψε τις ελληνικές προοδευτικές δυνάμεις να ενωθούν κατά της ΝΔ (ΕΛΚ). Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ, αδερφό κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών, αντιτίθεται και στη Συμφωνία των Πρεσπών και στη μελλοντική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όταν το S&D χαιρέτισε τη συμφωνία αλλαγής της ονομασίας, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ε. Καϊλή, εξέφρασε την απογοήτευσή της», τονίζει το Euractiv.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ