Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, υπάρχουν πολύ καλές πιθανότητες οι θεσμοί να βρουν «κοινό τόπο» και να συμφωνήσουν να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση και ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Παράλληλα, ο ίδιος αξιωματούχος εκτίμησε ότι η ελληνική πλευρά θα είναι σε θέση να συμφωνήσει στις βασικές παραμέτρους που θα προκύψουν.
Ο ίδιος παράγοντας της ευρωζώνης παραδέχτηκε ότι το μεγάλο ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί, προκειμένου να βρεθεί λύση, είναι το αίτημα του ΔΝΤ για εκ των προτέρων νομοθέτηση μέτρων που θα τεθούν σε ισχύ μετά το 2018 (μέτρα τα οποία θα ισχύσουν σε περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ). Με το αίτημα του ΔΝΤ φαίνεται πως δεν συμφωνεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα προσπαθήσει να βρει μια συμβιβαστική λύση.
Το άλλο επίμαχο ζήτημα που θα πρέπει να συμφωνηθεί, προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής πλευράς, είναι για πόσα χρόνια μετά το 2018 η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα ίσα προς το 3,5% του ΑΕΠ.
Εάν επιτευχθεί συμβιβασμός σε όλα τα παραπάνω ζητήματα, καθώς και στα εναπομείναντα θέματα της αξιολόγησης (εργασιακά, ενέργεια, δημοσιονομικό κενό), τότε παράγοντες της ευρωζώνης εκτιμούν ότι είναι εφικτή η ολοκλήρωση της αξιολόγησης ως το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, με την πλήρη συμμετοχή του ΔΝΤ. Οι ίδιοι παράγοντες της ευρωζώνης υπενθυμίζουν ότι ο Φεβρουάριος είναι ο τελευταίος μήνας κατά τον οποίο μπορεί να βρεθεί λύση, διότι μετά αρχίζει μια “μακρά εκλογική περίοδος” σε μια σειρά από κράτη-μέλη.