Η εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ "μπλοκαρίστηκε" από το Eurogroup και η αμερικανική WSJ μεταφέρει τις ευρωπαϊκές ανησυχίες για... καθυστερήσεις.
Κι εκεί που η Ελλάδα δεν πρωταγωνιστούσε πια στα Eurogroup, δείχνουν να επιστρέφουν οι… παλιές εποχές, όταν η χώρα μας και οι ευρωπαίοι εταίροι της δεν τα έβρισκαν και ο λευκός καπνός… αγνοούνταν.
Αυτό συνέβη την Καθαρά Δευτέρα, με τους ομολόγους του Ευκλείδη Τσακαλώτου να ανάβουν… κόκκινο στην εκταμίευση της δόσης ύψους 1 δισ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η αμερικανική Wall Street Journal ερμηνεύει αυτό το “μπλόκο” ως σημάδι της ευρωπαϊκής ανησυχίας ότι η Αθήνα κάνει πίσω στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί, καθώς οι εκλογές πλησιάζουν.
«Οι Ευρωπαίοι υποσχέθηκαν στην Αθήνα το ποσό, μέρους των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα κατά τη διάρκεια της κρίσης, αν συνεχίζει να αναδιαμορφώνει την οικονομία της, μετά το τέλος του προγράμματος. Ομως, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποκρούει κάποιες από τις προτάσεις της ευρωζώνης, οδηγώντας στην απόφαση της Δευτέρας», τονίζει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.
Η WSJ επισημαίνει ότι η αναβολή της εκταμίευσης είναι κατά κύριο λόγο μια συμβολική κίνηση. Κι αυτό καθώς η Αθήνα δεν έχει άμεση ανάγκη το 1 δισ. ευρώ, ενώ η απόφαση αναμένεται τώρα στις 5 Απριλίου.
Πού… σκόνταψε το Eurogroup
Η βασική διαφωνία αφορά τον νόμο για την προστασία πρώτης κατοικίας, σημειώνει επιπλέον το δημοσίευμα. «Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι το προσχέδιο είναι υπερβολικά επιεικές σε ανθρώπους που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους, ότι ενθαρρύνει τις εσκεμμένες αδυναμίες πληρωμών και πως πλήττει περαιτέρω το προβληματικό τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας», αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, που πρέπει να προκηρύξει εκλογές το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο, δεν θέλει να το κάνει ευκολότερο για τις τράπεζες να διεκδικούν επανάκτηση των σπιτιών», αναφέρει το δημοσίευμα που σημειώνει ότι η ΝΔ, που σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι σε θέση ισχύος για να κερδίσει τις εκλογές, υποστήριξε ότι το προσχέδιο δεν προστατεύει αρκετά τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Τέλος, το δημοσίευμα θυμίζει ότι η πρόσφατη απόφαση για αύξηση του κατώτατου μισθού επίσης αιφνιδίασε τις αρχές της ευρωζώνης, σημειώνοντας ότι κάποιοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι είναι κάτι επικίνδυνο για την αγορά εργασίας και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Η εφημερίδα σημειώνει ότι η ΝΔ υποστήριξε ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού έπρεπε να είχε γίνει εδώ και χρόνια.
Πηγή: wsj.com
Φωτογραφίες: Reuters