Site icon NewsIT

Eurogroup αύριο, Grexit σήμερα από Σόιμπλε! Καμία ελάφρυνση χρέους!

04.12.2016 | 13:08
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ REUTERS

- Μία ημέρα πριν το κρίσιμο Eurogroup, ο Σόιμπλε όχι απλά βάζει "ταφόπλακα" στην πιθανή ελάφρυνση του χρέους, αλλά φέρνει ξανά στο τραπέζι το ενδεχόμενο Grexit! - "Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και όχι η ελάφρυνση χρέους, θα συμβάλλουν η Ελλάδα να αποκτήσει βιώσιμο χρέος και να παραμείνει στην ευρωζώνη" λέει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών - Πάντα στο κάδρο οι γερμανικές εκλογές - Ποιές είναι οι "αναλογίες" στο εσωτερικό της γερμανικής πολιτικής σκηνής

Παραμονή του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, μιας ημερομηνίας – ορόσημο για την εξέλιξη του ελληνικού προγράμματος, ο Βόφλγκανγκ Σόιμπλε βάζει ξανά… φωτιές! Το αυριανό Eurogroup ήταν η ημερομηνία – κλειδί ώστε να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση και να ξεκινήσει -επιτέλους- μία συζήτηση στα… σοβαρά, για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, λοιπόν, λέει πως “οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, και όχι η ελάφρυνση χρέους, θα συμβάλλουν η Ελλάδα να αποκτήσει βιώσιμο χρέος…“. Είναι κάτι το οποίο έχει αναφέρει πολλάκις στο παρελθόν, ωστόσο εδώ μπαίνουν δύο αστερίσκοι.

Πρώτον, η χρονική συγκυρία είναι απίθανο να είναι τυχαία.
Δεύτερον, η παραπάνω φράση έχει την εξής συνέχεια: “…και να παραμείνει στην ευρωζώνη, καθώς τα επιτόκια και τα τοκοχρεολύσια ελάχιστα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της”.

Ενώ, λοιπόν, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται αύριο, Δευτέρα, στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας και για να αξιολογήσουν την πρόοδο της Αθήνας στις μεταρρυθμίσεις που της ζητούνται στο πλαίσιο του τρίτου προγράμματος στήριξης της οικονομίας της, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε μια συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα, δεν δείχνει απλά να διαφωνεί για την ελάφρυνση του χρέους, αλλά επαναφέρει ξανά τα “σύννεφα” του Grexit, που να λέμε την αλήθεια, καθόλου δεν μας είχαν λείψει…

Μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις, μεταρρυθμίσεις…

Ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην εφημερίδα Bild am Sonntag αν είναι καιρός να ειπωθεί στους γερμανούς ψηφοφόρους ότι μια απομείωση του ελληνικού χρέους είναι αναπόφευκτη, ο Σόιμπλε απάντησε: «Αυτό δεν θα βοηθούσε την Ελλάδα».

Σόιμπλε: «Η Αθήνα πρέπει σε τελευταία ανάλυση να εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις. Εάν η Ελλάδα θέλει να παραμείνει στο ευρώ, δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτό, ανεξαρτήτως του επιπέδου του χρέους»

Ο Σόιμπλε, ένας πολιτικός με ειδικό βάρος στις τάξεις της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του μείζονος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού υπό την συντηρητική καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ, επέμεινε εξάλλου ότι ο προϋπολογισμός της Ελλάδας επιβαρύνεται ελάχιστα από τοκοχρεολύσια διότι οι εταίροι της στην ευρωζώνη έχουν ήδη φροντίσει να προχωρήσουν σε ελαφρύνσεις του κόστους αποπληρωμής του χρέους της για πολύ καιρό.

Η Γερμανία οδεύει σε εκλογές το 2017 και οι συντηρητικοί ετοιμάζονται για μια προεκλογική εκστρατεία μέσα σε ένα όλο και πιο πολωμένο πολιτικό σκηνικό, με το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) να βρίσκεται κοντά, κατά τις δημοσκοπήσεις, στην είσοδό του στην ομοσπονδιακή Βουλή για πρώτη φορά.

Το AfD επωφελείται από τις όλο και πιο έντονες αντιδράσεις των πολιτών στην απόφαση της Μέρκελ να ανοίξει τα σύνορα της Γερμανίας σε πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων είναι μουσουλμάνοι που εγκατέλειψαν για να σωθούν από τους πολέμους ή την ανέχεια τις πατρίδες τους στη Μέση Ανατολή, στην Ασία και την Αφρική.

Το αντιμεταναστευτικό AfD τάσσεται εξάλλου ρητά εναντίον της σημερινής πολιτικής να υποστηρίζονται με δανεισμό κράτη μέλη της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα με αντάλλαγμα την εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας–ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)–αξιολογούν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των στόχων που τέθηκαν στο πρόγραμμα στήριξης ύψους 86 δισεκατομμυρίων ευρώ το οποίο συμφωνήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, το τρίτο κατά σειρά για την Ελλάδα από το 2010.

Οι ελπίδες και οι διαφωνίες

Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί το ταχύτερο και να εξασφαλίσει βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, ώστε τα ελληνικά κρατικά αξιόγραφα να μπορέσουν να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιστρέψει στις αγορές πριν από το 2018, όταν το τρέχον πρόγραμμα ολοκληρώνεται τυπικά.

Τα βασικά σημεία διαφωνίας στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τους διεθνείς πιστωτές είναι οι μεταρρυθμίσεις των εργασιακών σχέσεων, ειδικά αυτές που αφορούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, η δημιουργία ενός μηχανισμού για τον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και η παραχώρηση περισσότερης ελευθερίας στις εταιρείες να απολύουν–μέτρα που συναντούν αντιστάσεις από τους πολίτες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version