Site icon NewsIT
06:17 | 21.02.17

Eurogroup: Η “ακτινογραφία” της συμφωνίας! Το πρόσωπο – κλειδί και ο… εσωτερικός “σκοτωμός” για αφορολόγητο και συντάξεις

Δίνουν... τα χέρια οι Γερούν Ντάισελμπλουμ και Ευκλείδης Τσακαλώτος / Φωτογραφία: Reuters

Δίνουν... τα χέρια οι Γερούν Ντάισελμπλουμ και Ευκλείδης Τσακαλώτος / Φωτογραφία: Reuters

Newsit Newsroom

- Συμφωνία για μείωση αφορολόγητου και συντάξεων και στο βάθος φοροελαφρύνσεις "έβγαλε" το Eurogroup - Επιστρέφουν οι Θεσμοί στην Αθήνα - Χαμηλά η μπάλα από το ΔΝΤ που προσγειώνει την αισιοδοξία που πηγάζει... άφθονη από το Μέξαρο Μαξίμου - Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να τα αντισταθμίσει με φοροελαφρύνσεις και συλλογικές διαπραγματεύσεις - Ποιος ανώτατος αξιωματούχος έπαιξε καθοριστικό ρόλο για το "deal" - Ομοβροντία ανακοινώσεων από την αντιπολίτευση με σκληρές ανακοινώσεις - "Πόλεμος" ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ! Για ανικανότητα μιλά η αξιωματική αντιπλίτευση, ειρωνείες από το Μαξίμου για τη γρίπη του Μητσοτάκη!

Ήταν ένα Eurogroup από αυτά που δεν έχουμε… συνηθίσει. Κι αυτό διότι οι περισσότερες φωνές πριν την έναρξή του έκαναν λόγο για “μία ακόμη άκαρπη συνεδρίαση“, ωστόσο τελικά κάτι… βγήκε. Και μπορεί να μην ήταν η πολιτική συμφωνία που “έψαχνε” το Μαξίμου, όμως όλα δείχνουν πως έγινε το πρώτο βήμα.

Οι Θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα κι αυτό είναι κάτι θετικό. Το… αντίβαρο σε αυτή τη θετική εξέλιξη, είναι η διευκρίνιση από πλευράς ΔΝΤ πως ακόμη “πρέπει να γίνει πολλή δουλειά”.

Σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, βαδίζουμε προς διαχωρισμό της αξιολόγησης από τα δημοσιονομικά μέτρα, που θα πρέπει να λάβει η Ελλάδα μετά το 2018 και τα οποία θα ενσωματωθούν στον “κόφτη” και θα εφαρμοστούν εφόσον δεν θα επιτευχθούν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα.

Το συμπέρασμα αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος μίλησε ξεκάθαρα για κλείσιμο της αξιολόγησης από τα τεχνικά κλιμάκια και στη συνέχεια την ολοκλήρωση της πολιτικής συμφωνίας η οποία θα περιλαμβάνει και τα δημοσιονομικά μέτρα.

Ακριβέστερα αυτό σημαίνει ότι, ολόκληρο το πακέτο της συμφωνίας θα υλοποιηθεί σε δύο φάσεις:

      —> Η πρώτη περιλαμβάνει την αξιολόγηση
      —> Η δεύτερη το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Πρόκειται όμως για ενιαία συμφωνία.

Το πρόσωπο – κλειδί

Εδώ να σημειώσουμε πως καθοριστικός παράγοντας για την πρόοδο που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 20 Φεβρουαρίου, στο Eurogroup, ήταν η συμμετοχή ενός συγκεκριμένου προσώπου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της τηλεοπτικής εκπομπής Live News, με τον Νίκο Ευαγγελάτο στο Etv, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, πήγε στη σύσκεψη και η παρουσία του αυτή “έσπρωξε” όλες τις πλευρές προς τη συμφωνία.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως ο Μάριο Ντράγκι ήταν… διαβασμένος και ξεκαθάρισε πως η Ευρώπη δεν αντέχει άλλη ελληνική κρίση και τόνισε πως πρέπει να βρεθεί λύση εδώ και τώρα.

Εδώ να σημειώσουμε πως το ίδιο μήνυμα είχε μεταφέρει και στη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ.

Δείτε αναλυτικά το ρεπορτάζ

Η ανακοίνωση του Eurogroup

Οι θεσμοί (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ESM), καθώς και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημέρωσαν το Eurogroup για την πορεία της β΄ αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδος, όπου τα κύρια εκκρεμή ζητήματα συμπεριλαμβάνουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική (2018 και μετά), καθώς και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. αναφέρεται στο επίσημο ανακοινωθέν μετά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Το Eurogroup καλωσορίζει την κοινή κατανόηση ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς, η οποία επιτρέπει την επιστροφή της αποστολής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα ώστε να ξαναρχίσουν τις εργασίες για την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement), πάνω σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις στο πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης του προγράμματος . Η συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και κατά συνέπεια για την παροχή οικονομικής υποστήριξης, καταλήγει η ανακοίνωση. 

Τα… SOS από την συνέντευξη Τύπου

Από τις δηλώσεις των αξιωματούχων των Θεσμών προέκυψαν επίσης ότι:

– Η συμμετοχή του ΔΝΤ δεν είναι συμφωνημένη, αλλά παραμένει στόχος. Πάντως, σε πολύ μεγάλο βαθμό το θέμα θα ρυθμιστεί κατά τη συνάντηση της Αγκελα Μέρκελ μα την Κριστίν Λαγκάρντ την προσεχή Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου.

– Θα υπάρξουν αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις προς την κατεύθυνση του σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Αυτό ενδεχομένως σημαίνει ότι η κυβέρνηση απέσπασε κάποια υποχώρηση στο θέμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

– Είναι σημαντικό ότι η έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη και όχι στη λιτότητα, παρότι μεταρρύθμιση στο φορολογικό και στις συντάξεις σημαίνει μείωση τους αφορολόγητου ορθά κοφτά με την οποία θίγονται μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες.

– Πολύ σημαντική είναι επίσης η διαβεβαίωση Ντάισελμπλουμπως από τη στιγμή που τα δημοσιονομικά βαδίζουν σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, θα διατίθενται κονδύλια για επενδύσεις και αναπτυξιακή πολιτική.

– Πολύ θετική είναι και η δέσμευση της Κομισιόν για αναζήτηση χρηματοδοτικών εργαλείων, ούτως ώστε 3 δισ. ευρώ να επενδυθούν σε δράσεις και επενδύσεις για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας.

– Ο Μοσκοβισί επιβεβαίωσε ότι σε καθαρούς όρους η δημοσιονομική επίδραση των μεταρρυθμίσεων, όπως είπε (βλέπε αφορολόγητο και προσωπική διαφορά συντάξεων) θα είναι ουδέτερη και δεν θα προκαλεί λιτότητα.

Τέλος, παρότι δεν έγινε με σαφήνεια ξεκάθαρο από τις δηλώσεις Ντάισελμπλουμ και Μοσκοβισί ότι θα νομοθετηθούν εκ των προτέρων τα μέτρα που θα εφαρμοστούν μετά το 2018, μάλλον θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο και συμφωνημένο αν κανείς διαβάσει κάτω από τις γραμμές των δηλώσεων.

 

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version