''Το Eurogroup του Σαββάτου είναι αποφασιστικής σημασίας. Διότι ο χρόνος τελειώνει'' αναφέρει ο γερμανικός τύπος που αναλύει τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Ά. Μέρκελ.
Οι δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, η οποία ξεκαθάρισε ότι το Σάββατο είναι η ημέρα κατά την οποία πρέπει να βρεθεί λύση στην κρίση στην Ελλάδα, βρίσκονται στο επίκεντρο του γερμανικού Τύπου.
«Το Σάββατο είναι η αποφασιστικής σημασίας ημέρα για την Ελλάδα», τιτλοφορείται η γερμανική εφημερίδα Die Welt.
«Το Eurogroup του Σαββάτου είναι αποφασιστικής σημασίας. Διότι ο χρόνος τελειώνει», δήλωσε σήμερα το πρωί η Μέρκελ από τις Βρυξέλλες.
«Αναμένουμε ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία», είχε τονίσει χθες μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της συνόδου κορυφής των ηγετών της ΕΕ.
Πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος ξεκαθάρισε ότι οι ηγέτες των κρατών δεν επιθυμούν να εμπλακούν στις διαπραγματεύσεις. «Πρέπει να γίνει πολύ τεχνική δουλειά», εξήγησε, και μετά η Ελλάδα και οι πιστωτές της πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία.
«Η Μέρκελ ορίζει το Σάββατο ως ημέρα συμφωνίας για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος της Die Zeit, η οποία προσθέτει πως η Γερμανίδα καγκελάριος εκτιμά ότι όλοι οι συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις έχουν την πολιτική βούληση να βρεθεί μια λύση.
Η Suddeutsche Zeitung από την πλευρά της επέλεξε τον τίτλο: «Ο χρόνος είναι πολύ πολύ λίγος», σημειώνοντας ότι η Μέρκελ τόνισε τη σημασία των διαπραγματεύσεων του Σαββάτου.
Πάντως η Γερμανίδα καγκελάριος απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα αν πρόκειται να εξεταστεί το αίτημα κάποιων χωρών μελών της ευρωζώνης και να προετοιμαστεί ένα «σχέδιο Β’» για την Ελλάδα σε περίπτωση αποτυχίας των διαπραγματεύσεων. «Δεν θα ήθελα να εμπλακώ περαιτέρω σε εικασίες», είπε χαρακτηριστικά.
Αναπάντητο άφησε επίσης και το ερώτημα περί ενός πιθανού κουρέματος του ελληνικού χρέους, λέγοντας ότι με το τρέχον πρόγραμμα έχουν τεθεί συγκεκριμένοι στόχοι. «Τώρα πρέπει να δούμε τι κάνει η Ελλάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα αυτό».
Παρόλα αυτά η Μέρκελ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο παροχής νέας βοήθειας προς την Αθήνα. «Όλα τα υπόλοιπα πρέπει να τα εξετάσουμε», είπε.
Όπως επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ επίσης ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο. Εξάλλου ένας υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης επεσήμανε ότι «το αποφασιστικό έγγραφο» είναι αυτό που έχουν υποβάλει οι θεσμοί και, σύμφωνα με τον ίδιο, πάνω σε αυτό θα διεξαχθούν οι διαπραγματεύσεις. Η ελληνική πλευρά έχει την ευχέρεια να κάνει προτείνει ως σήμερα κάποιες μικρές τροποποιήσεις, εξήγησε ο ίδιος.
Η FAZ αναφέρεται όμως και στις επικρίσεις που διατύπωσε ο γνωστός Αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν στην πολιτική λιτότητας που έχουν επιβάλει οι πιστωτές στην Αθήνα. Οι δανειστές δεν υπολόγισαν σωστά τις επιπτώσεις αυτής της πολιτικής, εξήγησε ο Κρούγκμαν, ενώ διερωτήθηκε αν συνειδητός σκοπός των πιστωτών είναι να ρίξουν την ελληνική κυβέρνηση.
Η Handelsblatt από την πλευρά της σημειώνει ότι για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δύο είναι οι πιο σημαντικές προϋποθέσεις προκειμένου να μπορέσει να παρέχει βοήθεια στην Ελλάδα: Η Αθήνα θα πρέπει να συνεχίσει να λαμβάνει χρηματοδότηση για τουλάχιστον έναν χρόνο, ενώ οι μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει θα πρέπει να επαρκούν ώστε μεσοπρόθεσμα η Ελλάδα να μπορέσει να θέσει υπό έλεγχο το χρέος της.
Γι’ αυτό τον λόγο, συνεχίζει η εφημερίδα, το ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις πιέζει όχι μόνο την Ελλάδα αλλά και τους Ευρωπαίους. «Το ΔΝΤ επιθυμεί μια δέσμευση για ένα τρίτο πακέτο βοήθειας», επεσήμαναν κύκλοι από τις διαπραγματεύσεις, αλλά και ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Επίσης το Ταμείο χαρακτηρίζει «σημαντική» την παράταση της ωρίμανσης των έκτακτων δανείων που έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι στην Ελλάδα.
Όμως, όπως επισημαίνει η Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση φαίνεται να θέτει εμπόδια και στα δύο αυτά ζητήματα.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ