Δευτέρα, 22 Ιουλ.
35oC Αθήνα

Eurogroup – Σόιμπλε: “Κλείνει την πόρτα” στο κούρεμα του χρέους!

Eurogroup – Σόιμπλε: “Κλείνει την πόρτα” στο κούρεμα του χρέους!

Το κούρεμα του χρέους δεν επιτρέπεται βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων για τη στήριξη χωρών, υποστήριξε σήμερα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατά την άφιξή του για τη συνεδρίαση του Eurogroup, κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα μπορούσε να κρατήσει το ευρώ, ο Σόιμπλε απάντησε πως αυτή είναι μια ερώτηση για την ελληνική κυβέρνηση.
Να υπενθυμίσουμε ότι χθες, αναφερόμενος ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε Μάρτιν Γιέγκερ στο ζήτημα του χρέους είχε πει:

“Υπάρχουν δύο δυνατότητες. Η μία είναι το κούρεμα χρέους, το οποίο αποτελεί το κλασικό εργαλείο του ΔΝΤ, άρα δεν μας εκπλήσσει που το ΔΝΤ αναφέρεται σε αυτό. Στην Ευρώπη, όμως, επιλέξαμε, σε συνεννόηση, τον άλλο δρόμο, μέσω προγραμμάτων βοήθειας και μεταρρυθμίσεων, να δημιουργηθεί το περιβάλλον και η βάση η οποία θα καταστήσει δυνατή τη βιωσιμότητα του χρέους. Και αυτός ο δρόμος έχει λειτουργήσει καλά, με εξαίρεση την Ελλάδα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φύγουμε από αυτή τη γενική μας φιλοσοφία και με αυτήν θα πάμε και στις συνομιλίες. Εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση. Η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει υπό αμφισβήτηση, με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αυτή τη βάση τής έως τώρα συνεργασίας στο πλαίσιο των προγραμμάτων βοήθειας. Πρέπει να συζητήσουμε σε ποια βάση θα μπορέσουμε καν να συνεχίσουμε να συζητούμε». 

Βέβαια, ο εκπρόσωπος του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, υπέπεσε σε αντίφαση όταν είπε πως: “Δεν υπάρχει σε αυτό το θέμα διάσταση μεταξύ του ΔΝΤ και του Eurogroup”.
Μα, η θέση του ΔΝΤ είναι “ναι” στην ελάφρυνση του χρέους.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε