- Τα προεόρτια του Eurogroup ήταν αν μη τι άλλο... "δυναμικά" ενώ η συνεδρίαση έχει ξεκινήσει - Μπαράζ δηλώσεων πίεσης από τους ευρωπαίους εταίρους για ανάγκη επίτευξης συμφωνίας - Σόιμπλε: "Η αλληλεγγύη έχει και τα όριά της" - Λαγκάρντ: "Συζητάμε κάθε σοβαρή πρόταση που θα φέρει απτά αποτελέσματα" - Κλάους Ρέγκλινγκ (ESM): "Αν δεν πληρώσετε το ΔΝΤ συνιστά χρεοκοπία" - Μοσκοβισί: "Πρέπει να υπάρξουν σταθερές προτάσεις για συμφωνία, όχι απλά ιδέες" - Και στην μέση... ο Γιάνης Βαρουφάκης - Λεπτό προς λεπτό όσα συμβαίνουν με βίντεο και φωτογραφίες
Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ευρωπαίων εταίρων βρίσκονται στις τελευταίες στροφές, με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά όσο πλησιάζουμε στην ημερομηνία “κλειδί” της 30ής Ιουνίου, οπότε και λήγει το υπάρχον πρόγραμμα χρηματοδότησης της χώρας.
Το αποψινό Eurogroup στις Βρυξέλλες υποτίθεται θα ήταν… ήρεμο και με βάση τα όσα έλεγαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι -ειδικά μετά το “ναυάγιο” των διαπραγματεύσεων στο Brussels Group το περασμένο σαββατοκύριακο- σήμερα δεν επρόκειτο η Ελλάδα να βρισκόταν στο επίκεντρο.
Γίνεται όμως Eurogroup χωρίς Ελλάδα στο… “κυρίως πιάτο”; Φυσικά και όχι, όπως αποδείχτηκε από τις δηλώσεις που έκαναν τα “μεγάλα κεφάλια” της διαπραγμάτευσης κατά την άφιξή τους στις Βρυξέλλες.
Και μπορεί όντως το ελληνικό ζήτημα να μην συζητηθεί εκτενώς πίσω από τις κλειστές πόρτες της συνεδρίασης, ωστόσο η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο με την πίεση να είναι ασφυκτική και το κλίμα δυσπιστίας ενδεικτικό.
Μάλιστα, οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πως το ζήτημα της Ελλάδας μετακινήθηκε ως τελευταίο θέμα συζήτησης της αποψινής συνεδρίασης.
I’m told #Greece discussion moved from top of #Eurogroup agenda to last item. Don’t think that means anything other than I’ll miss deadline!
— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) June 18, 2015
Ας δούμε αναλυτικά τι είπαν οι πρωταγωνιστές της διαπραγμάτευσης ξεκινώντας από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Ο… “συνήθης ύποπτος”, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε δυναμική είσοδο! “Τα περιθώρια στενεύουν. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να εκπληρώσει τους όρους της 20ής Φεβρουαρίου” δήλωσε χαρακτηριστικά.
German Fin Min #Schaueble: time is getting tight. Its up to Greece to fulfill conditions from 20th Feb.
— Open Europe (@OpenEurope) June 18, 2015
Και συνέχισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών: “Ο κόσμος υποφέρει και όλες οι υπεύθυνες κυβερνήσεις πρέπει να δουλέψουν μαζί για να το επιλύσουν. Η Αθήνα πρέπει επιτέλους να πράξει σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα”.
#Schaueble: #Greek ppl are suffering, and all responsible gov’t need to work together to solve this. Athens has to finally do as it agreed.
— Open Europe (@OpenEurope) June 18, 2015
Σειρά πήρε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ουσιαστικά πέταξε… τη μπάλα στο γήπεδο της Ελλάδας.
“Αν υπάρχουν προτάσεις που μπορούν να οδηγήσουν σε απτά αποτελέσματα, είμαστε πάντα έτοιμοι να τις συζητήσουμε”.
Lagarde: If there are proposals that can lead to tangible results, we’re always ready to discuss them. #Greece
— Open Europe (@OpenEurope) June 18, 2015
Στην συνέχεια τόνισε πως “το ΔΝΤ έχει υποχρέωση απέναντι σε 188 κράτη μέλη να έχει προγράμματα που είναι αξιόπιστα”.
Η άφιξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών “μαγνήτισε” ως συνήθως τα βλέμματα. Ο Γιάνης Βαρουφάκης έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους μνημονεύοντας τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι.
Greek FinMin Varoufakis: ECB President Draghi said quite correctly that for € to succeed anywhere, it must succeed everywhere. #Greece
— Open Europe (@OpenEurope) June 18, 2015
“Κάποτε ο Μάριο Ντράγκι είπε πως για να λειτουργήσει το ευρώ οπουδήποτε, θα πρέπει να λειτουργεί παντού. Πιστεύουμε πως το… πέτυχε. Και σήμερα θα παρουσιάσουμε τις ιδέες της ελληνικής κυβέρνησης που βασίζονται σε αυτές τις γραμμές“, τόνισε χαρακτηριστικά ο “τσάρος” της ελληνικής οικονομίας.
#Eurogroup meeting – Doorstep #GR @yanisvaroufakis on the Greek proposal http://t.co/xvSCldtBz3 pic.twitter.com/zJUxYcBjjc
— EU Council TV News (@EUCouncilTVNews) June 18, 2015
Varoufakis: I’m going to be presenting Greek gov’t ideas. Purpose is to replace costly discord with effective consensus. #Greece
— Open Europe (@OpenEurope) June 18, 2015
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, από την πλευρά του, έστειλε επίσης ένα σαφές μήνυμα λέγοντας πως οι συνέπειες αν η Ελλάδα δεν πληρώσει το ΔNΤ θα είναι σοβαρότατες.
Την δήλωσή του μεταφέρει ο δημοσιογράφος των Financial Times, Peter Spiegel: “Τα δάνειά μας συνδέονται με το ΔΝΤ. Αν δεν πληρωθεί το ΔΝΤ συνιστά γεγονός χρεοκοπίας και τότε θα έχουμε την επιλογή να επιταχύνουμε το δάνειό μας”.
“Our lending is linked to IMF; if there’s a non-payment to IMF, it’s an event of default & we have choice to accelerate our loan.”- Regling
— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) June 18, 2015
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έκανε πριν την κρίσιμη συνεδρίαση δηλώσεις, οι οποίες ήταν οι… “συνηθισμένες”, αφού μεταξύ άλλων τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να κάνει κι άλλα βήματα για να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία.
Βεβαίως δεν παρέλειψε να… χαμηλώσει τον πήχυ των προσδοκιών για “λευκό καπνό” απόψε, αφού σημείωσε πως δεν είναι σίγουρος ότι θα υπάρξει πρόοδος στην σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
‘Έχει γίνει πολύ μικρή πρόοδος και υπάρχουν ακόμη κενά μεταξύ της Ελλάδας και των Θεσμών. Ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά“, πρόσθεσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
Σχετικά με τις δηλώσεις της επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, κριστίν Λαγκάρντ, σχετικά με την πληρωμή ή μη των δόσεων της Ελλάδας προς το Ταμείο στις 30 Ιουνίου, τόνισε πως δεν θέλει να κάνει εικασίες για το αν η χώρα μας θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Η απάντηση στα λεγόμενα του Γιάνη Βαρουφάκη ήταν άμεση και ήρθε από τον Ιρλανδό υπουργό Οικονομικών. Ο Μάικλ Νούναν τόνισε πως “οι προτάσεις του Βαρουφάκη τείνουν να είναι επρισσότερο για τα μακροοικονομικά παρά για τα τωρινά δεδομένα. Οι διαπραγματεύσεις έχουν να κάνουν με τις λεπτομέρειες.
Noonan: Varoufakis’s proposals tend to be more about macroeconomics than the specifics. Negotiations are about the specifics. #Greece
— Open Europe (@OpenEurope) June 18, 2015
Την σκυτάλη στις σκληρές δηλώσεις πήρε και ο Φινλαδνός υπουργός Οικονομικών, Άλεξ Σταμπ.
Συγκεκριμένα τόνισε πως “υπήρχε μεγαλύτερη συμπάθεια αλλά οι τελευταίοι 6 μήνες την κατέστρεψαν!” και συνέχισε: “Είτε θα φτάσουμε σε συμφωνία είτε στο plan B – το οποίο συνεπάγεται ελληνική χρεοκοπία. Δεν πιστεύω πως αυτό θα επηρεάσει την περιφέρεια της Ευρωζώνης“.
Stubb: Either we reach a deal, or plan B – which means Greek default. I don’t think there will be contagion on €-zone periphery. #Greece
— Open Europe (@OpenEurope) June 18, 2015
Ακόμη ο Άλεξ Σταμπ τόνισε πως ένα Grexit θα ήταν πολύ χειρότερο για την Ελλάδα παρά για την Ευρωζώνη.
Φωτό: Reuters
Επιμέλεια: Χρήστος Μαυραγάνης