Όχι μόνο επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επκοινωνία Τσίπρα – Γιουνκέρ το Σαββατοκύριακο, αλλά σημείωσε ότι υπάρχει και πρόοδος στις διαβουλεύσεις με τους θεσμούς ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
Την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφορικά με την προετοιμασία του Eurogroup, αλλά και τη διαχείριση του προσφυγικού, επιβεβαίωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Όσον αφορά τις συζητήσεις μεταξύ των ελληνικών Αρχών και των θεσμών, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο κ. Σχοινάς ανέφερε ότι υπήρξε πρόοδος και ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο για να επιτευχθεί συμφωνία σε όλους τους τομείς. Στη συνέχεια, τόνισε ότι το αποψινό Eurogroup θα αποτιμήσει την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Τέλος, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι ο κ. Γιούνκερ και ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συζητήσουν κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας, πριν τη συνεδρίαση του οργάνου.
Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, καλά πληροφορημένη διπλωματική πηγή ανέφερε ότι στο σημερινό Eurogroup δεν αναμένεται να υπάρξει τελική συμφωνία με την Ελλάδα, σχετικά με την υλοποίηση του πρώτου πακέτου προαπαιτουμένων.
Ωστόσο οι ίδιες διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι το 90% της απόστασης μεταξύ ελληνικών αρχών και θεσμών έχει καλυφθεί και ότι είναι δυνατή η επίτευξη τελικής συμφωνίας εντός των προσεχών ημερών. Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το αποψινό Eurogroup δεν αναμένεται να λάβει απόφαση για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ, αλλά αναμένεται να αναγνωρίσει τη σημαντική πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.
Εξάλλου, στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και δημοσιεύματα του κοινοτικού Τύπου που επισημαίνουν ότι παραμένουν οι διαφορές σχετικά με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας και τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για τους οφειλέτες του Δημοσίου. H διαδικτυακή πύλη euobserver και η «Politico», επικαλούνται δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, σύμφωνα με τις οποίες «η ελληνική πλευρά είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει πλήρως και αξιόπιστα το πρόγραμμα, αλλά χρειάζεται πολιτική σταθερότητα – και προϋπόθεση για πολιτική σταθερότητα είναι η κοινωνική συνοχή». Ο ίδιος αξιωματούχος, άφηνε να εννοηθεί ότι οι απαιτήσεις των πιστωτών είναι παράλογες, σημειώνοντας ότι «το πρόγραμμα δεν θα είναι βιώσιμο αν δεν λαμβάνει υπόψη το επίπεδο της κοινωνικής ανοχής», επισημαίνοντας ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην πάμε πέρα από την κοινή λογική».