Σάββατο, 23 Νοε.
20oC Αθήνα

Eurogroup: Διαλύθηκε ο φόβος του Grexit! – Συμφωνία για 4μηνη παράταση – Τι προβλέπει – Κρίσιμη Δευτέρα για την έγκριση των μέτρων

ΦΩΤΟ REUTERS
ΦΩΤΟ REUTERS

– Υποχωρήσεις και κέρδη για την Ελλάδα
– Η κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει μια λίστα από μεταρρυθμιστικά μέτρα, με βάση την τρέχουσα συμφωνία, ως το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου
– Ανακούφιση στην παγκόσμια οικονομία με την 4μηνη συμφωνία – γέφυρα
– Θα πάρουμε τη δόση αφού γίνει η αξιολόγηση
– Ανοίγει ο δρόμος για να αποκτήσουν ομαλή ρευστότητα απο την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες
– Ντάισελμπλουμ: Αγνωστο τι θα περιέχει η νέα συμφωνία – Προθεσμία μέχρι τα τέλη Απριλίου για να επανασχεδιαστεί
– Η Ελλάδα συμφωνήθηκε στο Eurogroup να μην πάρει μέτρα που θα πάνε πίσω τον προϋπολογισμό, να μην προβεί σε μονομερείς ενέργειες και να εκπληρώσει τις οικονομικές της υποχρέωσεις
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΙΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Μια κατ΄αρχήν συμφωνία για τετράμηνη παράταση του προγράμματος επιτεύχθηκε στο Eurogroup μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών υπο πολλές όμως προϋποθέσεις.

Αυτές είναι η Ελλάδα να καταθέσει λίστα με μεταρρυθμίσεις και οι θεσμοί (πρώην τρόικα) θα προσφέρουν όπως αναφέρεται και στο ανακοινωθέν, μια πρώτη εκτίμηση για το αν αυτή θα είναι επαρκώς συνεκτική ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Η λίστα αυτή θα γίνει ακόμα πιο συγκεκριμένη και στη συνέχεια θα συμφωνηθεί ως το τέλος του Απριλίου.

Για το «καυτό» θέμα των 10,9 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF που είχαν δεσμευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι θα επιστραφούν στο ταμείο την επόμενη εβδομάδα αλλά ότι θα παραμένουν διαθέσιμα για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εάν κριθεί απαραίτητο.
“Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι τα κεφάλαια παραμένουν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών -όχι για την ανακεφαλαιοποίηση της κυβέρνησης”, ειπε χαρακτηριστικά ο Ντάισελμπλουμ.

Ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκ νέου να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο στις πράξεις αναχρηματόδοτησης των ελληνικών τραπεζών. Αυτό ανέφεραν πηγές της ΕΚΤ μετά την συμφωνία για την τετράμηνη παράταση του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα επαναφέρει την εξαίρεση που ίσχυε μέχρι πρότινος (waver) στην αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως ενέχυρο, όταν θα γίνουν τα απαραίτητα εκείνα βήματα τα οποία θα καθιστούν πιθανή την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Η εξέλιξη αυτή εφόσον υλοποιηθεί θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να απεξαρτηθούν από την χορήγηση ρευστότητας μέσω του ΕLA.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, εκτιμά ότι μετά τη συμφωνία δεν υπάρχει πλέον καμία πιθανότητα να επιβληθούν περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων.

Αναφορικά με τα 10 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η ΕΚΤ θεωρεί ως θετική εξέλιξη ότι τα κεφάλαια αυτά παραμένουν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, παρόλο που αυτές είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Ωστόσο σύμφωνα με την ΕΚΤ είναι σημαντικό ότι τα κεφάλαια αυτά είναι διαθέσιμα για τα πιστωτικά ιδρύματα της Ελλάδος ακόμη και στην περίπτωση ατυχήματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟ ΤΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

«Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής οι οποίες ανελήφθησαν από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια. Κατά τη διάρκεια των λίγων τελευταίων εβδομάδων διεξαγάγαμε, από κοινού με τους θεσμούς, έναν εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές και καταλήξαμε σε μια κοινή θέση σήμερα.
Το Γιούρογκρουπ σημειώνει, στο πλαίσιο της υπάρχουσας διευθέτησης, το αίτημα των ελληνικών αρχών για την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master Financial Assistance Facility Agreement, MFFA), η οποία θεμελιώνεται σε ένα σύνολο δεσμεύσεων. Ο σκοπός της παράτασης αυτής είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων της τρέχουσας διευθέτησης, με την καλύτερη δυνατή χρήση της δεδομένης ευελιξίας η οποία θα εξετασθεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς. Αυτή η παράταση θα γεφυρώσει το χρόνο που θα απαιτηθεί για τις συζητήσεις για μια ενδεχόμενη διάδοχη διευθέτηση ανάμεσα στο Γιούρογκρουπ, τους θεσμούς και την Ελλάδα.
Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων, επί τη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, ως το τέλος της Δευτέρας 23ης Φεβρουαρίου (2015). Οι θεσμοί θα εκφέρουν μια πρώτη άποψη για το εάν αυτή είναι επαρκώς συνεκτική ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κατάλογος αυτός θα διευκρινιστεί περαιτέρω και κατόπιν θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς ως τα τέλη του Απριλίου.
Μόνον η έγκριση της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του παραταθέντος προγράμματος από τους θεσμούς θα επιτρέψει με τη σειρά του την οποιαδήποτε εκταμίευση της εναπομείνασας δόσης από το τρέχον πρόγραμμα του ΕΤΧΣ και την μεταφορά των κερδών του 2014 από το πρόγραμμα SMP. Αμφότερες υπόκεινται στην έγκριση του Γιούρογκρουπ.
Ενόψει της αξιολόγησης από τους θεσμούς η Ευρωομάδα συμφωνεί ότι τα κεφάλαια, τα οποία είναι ως τώρα διαθέσιμα στο ΤΧΣ, θα πρέπει να διακρατηθούν από τον ΕΤΧΣ, άνευ δικαιώματος τρίτων, για τη διάρκεια της παράτασης της MFFA. Τα κεφάλαια θα συνεχίσουν να είναι διαθέσιμα κατά τη διάρκεια της παράτασης της MFFA και να μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τα κόστη ανακεφαλαιοποίησης και εκκαθάρισης τραπεζών. Θα μπορούν να εκταμιευθούν κατόπιν αιτήματος με απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας / του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.
Υπό αυτό το φως καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να συνεργαστούν στενά με τους ευρωπαϊκούς και τους διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Σε αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ. Συμφωνήσαμε επίσης ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να διαδραματίζει τον δικό του ρόλο.
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη σθεναρή δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και βαθύτερη διαδικασία εφαρμογής διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα αποσκοπεί στην διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης και απασχόλησης, τη διασφάλιση της σταθερότητας και της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα και της προαγωγής της κοινωνικής δικαιοσύνης. Οι αρχές δεσμεύονται στην εφαρμογή μεταρρυθμίσεων που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί εδώ και πολύ καιρό για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του δημοσίου τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο οι ελληνικές αρχές ανέλαβαν την ευθύνη να χρησιμοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τη συνεχιζόμενη παροχή τεχνικής βοήθειας.
Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτητη δέσμευσή τους να τιμήσουν τις οικονομικές υποχρεώσεις τους προς όλους τους πιστωτές τους πλήρως και εγκαίρως.
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύθηκαν επίσης να εγγυηθούν τα απαραίτητα πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα ή τα έσοδα που απαιτούνται για να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του χρέους, όπως όριζε το ανακοινωθέν του Γιούρογκρουπ του Νοεμβρίου του 2012. Οι θεσμοί, σε ό,τι αφορά τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, θα λάβουν υπόψη τους τις οικονομικές συνθήκες του 2015.
Με δεδομένες αυτές τις δεσμεύσεις καλωσορίζουμε το ότι σε έναν αριθμό πεδίων, οι ελληνικές πολιτικές προτεραιότητες μπορούν να συμβάλουν στην ενίσχυση και την καλύτερη εφαρμογή της τρέχουσας διευθέτησης. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από την ακύρωση μέτρων και από μονομερείς αλλαγές των πολιτικών και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα επηρέαζαν αρνητικά τους δημοσιονομικούς στόχους, την ανάκαμψη της οικονομίας ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αυτά αξιολογούνται από τους θεσμούς.
Βάσει του αιτήματος, των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών, των γνωμοδοτήσεων των θεσμών και τη σημερινή συμφωνία, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με σκοπό να καταλήξουμε σε μια οριστική απόφαση για την παράταση της τρέχουσας Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης του ΕΤΧΣ για έως και τέσσερις μήνες από το διοικητικό συμβούλιο του ΕΤΧΣ. Επίσης καλούμε τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξαναρχίσουν αμέσως το έργο τους που θα επιτρέψει την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Παραμένουμε δεσμευμένοι στη χορήγηση επαρκούς στήριξης στην Ελλάδα ωσότου ανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές εφόσον τηρήσει τις δεσμεύσεις εντός του συμφωνημένου πλαισίου».

Ντάισελμπλουμ: Η εμπιστοσύνη χτίζεται

«Είχαμε πολύ έντονη συζήτηση για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Ηταν έντονη γιατί έπρεπε να χτίσουμε εμπιστοσύνη μεταξύ μας για τις αλλαγές που έπρεπε να γίνουν, υπογράμμισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup. Ο ίδιος έκανε λόγο για ένα πολύ θετικό αποτέλεσμα, σημειώνοντας ότι ήταν το πρώτο βήμα για να δημιουργήσουμε εμπιστοσύνη που χτίζεται δυσκολότερα απ’ ότι διαλύεται. «Χθες λάβαμε αίτημα για παράταση έξι μηνών, αλλά αποφασίσαμε αυτό να γίνει για τέσσερις μήνες», τόνισε, προσθέτοντας πως τα κεφάλαια από το μαξιλάρι του ΤΧΣ θα παραμείνουν διαθέσιμα για τους τέσσερις μήνες της παράτασης.
Συμφωνήθηκε, η χώρα να μην πάρει πίσω μέτρα που επηρεάζουν τον προϋπολογισμό, να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες ενώ υπάρχει δέσμευση να εκπλήρωση όλων των οικονομικών υποχρεώσεων.
Σύμφωνα με τον Ντάισελμπλουμ, η τετράμηνη παράταση επιλέχθηκε γιατί θα πρέπει να δούμε τι ανάγκες υπάρχουν αναφορικά με τη χρηματοδότηση της χώρας. Το πότε θα δοθεί η πρώτη δόση θα εξαρτηθεί από το πότε θα ολοκληρωθεί η διαδικασία των αλλαγών στο πρόγραμμα. Καταληκτική ημερομηνία είναι το τέλος Απριλίου.
Αναφορικά με την επιστροφή των 10,9 δισ. στον EFSF και το γιατί δεν παραμένουν στο ΤΧΣ, εξήγησε ότι αυτό γίνεται γιατί θέλει το Eurogroup να παραμείνουν για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών και όχι για τη χρηματοδότηση του κράτους.

Μοσκοβισί: Επρεπε να σταματήσει η αβεβαιότητα

«Δουλέψαμε πολύ σκληρά για να βρούμε συμφωνία. Επρεπε να γίνει για να σταματήσει η αβεβαιότητα για την Ελλάδα και την ευρωζώνη», σημείωσε ο Μοσκοβισί. «Υπήρξε λογική και η συμφωνία είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού και την Ευρώπη. Είναι μια ισορροπημένη συμφωνία που επιτρέπει στην νέα κυβέρνηση να υλοποιήσει μέρος των σχεδίων της».

Ρέγκλινγκ: Παραμένει το μαξιλάρι του ΤΧΣ

Όταν ολοκληρωθεί η έγκριση της παράτασης από τα κοινοβούλια υπάρχει διαθέσιμο 1,9 δισ. ευρώ από το EFSF και 1,9 δισ. από τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών. Θα πρέπει βέβαια να υπάρξει πρώτα επιτυχημένη αξιολόγηση, υπογράμμισε ο επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ. Το μαξιλάρι των 10,9 δισ. ευρώ παρατείνεται για τέσσερις μήνες. Θα επιστρέψει στο EFSF και θα είναι διαθέσιμο αν ζητηθεί.

Γ. Βαρουφάκης: Πρωτογενή πλεονάσματα σύμφωνα με τις δυνατότητες της οικονομίας

Χρειάστηκαν τρια Eurogroup για να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και Ευρώπη. Η διαπραγμάτευση σημαίνει κινήσεις για συμβιβασμό αλλά και τη δυνατότητα να κάνεις τη ρήξη αν δεν έχεις τη λαϊκή εντολή να το αποδεχτείς, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.
Η προσπάθεια εγκλωβισμού μας από την προηγούμενη κυβέρνηση σε αυτό το σφικτό χρονοδιάγραμμα απέτυχε. «Αποδείξαμε ότι μπορούσαμε καλή την πίστη να διαπραγματευτούμε και να έχουμε καλό αποτέλεσμα». «Συνδυάσαμε τη λογική με την ιδεολογία». Συνδυάσαμε την ανάγκη τήρησης των κανόνων με την ανάγκη τήρησης των εντολών που λάβαμε, υποστήριξε.

«Είναι ένα μικρό βήμα σε μια νέα κατεύθυνση. Εμεις άμεσα θα εργαστούμε για να παράξουμε τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων. Αυτό το σαββατοκύριακο θα γίνουμε συγγραφείς των μεταρρυθμίσεων που θα παράξουμε για να χτυπήσουμε κακοήθειες, όπως η φοροδιαφυγή. Οπως είπε «αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα όπως η μείωση της κυβέρνησης και η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά», σημείωσε και τόνισε ότι απαλλαχθήκαμε από την απαίτηση για τεράστια πλεονάσματα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε