Πολιτική

Euroworking Group απόψε για να “κλειδώσει” η συμφωνία! Τι γίνεται με τα “κόκκινα δάνεια”

Euroworking Group με τηλεδιάσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί το βράδυ της Παρασκευής στις 21:00. Αντικείμενο θα είναι η υπό διαμόρφωση συμφωνία μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών. Όλα δείχνουν πως έχει κλείσει το ζήτημα των "κόκκινων δανείων".

Μέχρι αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη η απογευματινή συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών. Στόχος φυσικά η επίτευξη συμφωνίας για τα προαπαιτούμενα που θα οδηγήσει στην καταβολή της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.

Ενδεικτικό είναι ότι κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομίας επιβεβαίωσε πριν από λίγο ότι οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία και ότι εντός των επόμενων δύο ωρών θα έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Το κομμάτι των στεγαστικών δανείων και της πρώτης κατοικίας, δηλαδή τα “μικρά δάνεια”, μετατίθεται για τον Ιανουάριο. Όσον αφορά στα “κόκκινα δάνεια” υπάρχει η πληροφόρηση πως για δάνεια μεγαλύτερα του ενός εκατομμυρίου ευρώ, θα υπάρχει η δυνατότητα πώλησής τους σε distress funds.

Το χρονικό

Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο, “ειμαστε πολύ κοντά” δήλωσε κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών αλλά δεν αναμένεται σήμερα η κατάθεση του νομοσχεδίου.

Το μόνο θέμα που παρέμενε ανοικτό, ήταν το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι σήμερα θα κλείσει το ζήτημα των επιχειρηματικών δανείων, ενώ για τον Ιανουάριο παραπέμπεται το θέμα με τα “βαριά” στεγαστικά όπως λένε. Μάλιστα οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα εκταμιευθεί και η υποδόση του 1 δισ. ευρώ.

Στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και Οικονομίας Γιώργου Σταθάκη με τους εκπροσώπους των θεσμών συμφωνήθηκε το πλαίσιο για τη σύσταση του νέου Tαμείου Iδιωτικοποιήσεων. Στο πενταμελές διοικητικό συμβουλιο του ταμείου θα συμμετέχουν τρεις εκπρόσωποι της ελλληνικής κυβέρνησης και δύο των δανειστών.

Τι συμβαίνει με την κατώτατη σύνταξη

Θέμα με τη 15ετία για τη βασική σύνταξη φαίνεται ότι έθεσαν οι εκπρόσωποι των θεσμών χθες κατά τη διάρκεια της συνάντησης τους με τον υπουργό Εργασίας, Γιώργο Κατρούγκαλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το “κουαρτέτο” δεν ζήτησε κατάργηση της 15ετίας που απαιτείται κατ’ ελάχιστον για την καταβολή κατώτατης σύνταξης αλλά υποστήριξε ότι η συνταξιοδότηση με λίγα έτη ασφάλισης, δηλαδή το όριο των 4.500 ενσήμων, λειτουργεί ως αντικίνητρο για τους εργαζόμενους να παραμείνουν στην αγορά εργασίας.

Το συγκεκριμένο ζήτημα για λήψη βασικής σύνταξης κατ’ ελάχιστον με 20 χρόνια ασφάλισης ή 6.000 ένσημα έχει τεθεί από την πλευρά των δανειστών και στο παρελθόν εγείροντας αντιδράσεις, χωρίς όμως να ληφθεί ποτέ κάποια συγκεκριμένη απόφαση. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει το συνολικό της σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, στις αρχές Ιανουαρίου.

Ο ίδιος ο κ. Κατρούγκαλος, μιλώντας στο newsit.gr. διέψευσε κατηγορηματικά ότι τίθεται θέμα κατάργησης της 15ετιας.

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα