Τρίτη, 27 Αυγ.
32oC Αθήνα

Έβαλε… κόφτη στη Γερμανία το ΔΝΤ – Εμπλοκή από το Βερολίνο λίγο πριν το Eurogroup

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

Η πρόταση για το χρέος που προβλέπει περίοδο χάριτος ως το 2040 για την Ελλάδα και αποπληρωμή ως το 2080 με σταθερό επιτόκιο 1,5% για 30 με 40 χρόνια έχει φέρει σε μάλλον δύσκολη θέση τη Γερμανία που απ’ τη μια θέλει την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα όμως απ’ την άλλη δεν βλέπει με θετικό μάτι την παραπάνω πρόταση.

Ουσιαστικά και με το Βερολίνο να αντιδρά στην παραπάνω πρόταση μιλάμε πλέον για εμπλοκή καθώς οι… δορυφόροι εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς τη συνολική συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας και έτσι ξεκίνησαν δηλώσεις αλά Ντάσελμπλουν που ανέφερε ότι είναι μια δύσκολη αλλά όχι ανέφικτη απόφαση.
Αξιωματούχοι της Ε.Ε. πάντως βλέπουν ότι θα υπάρξει πολιτική συμφωνία και έτσι όλα δείχνουν ότι η χώρα θα λάβει μεν την απαραίτητη χρηματοδότηση που προβλέπεται από την αξιολόγηση, ωστόσο το ζήτημα του χρέους φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει κάτι πέρα από μια… υποσχετική για το μέλλον.
Ωστόσο όλα φαίνεται ότι θα κριθούν στο EuroWorkingGroup που θα προηγηθεί του συμβουλίου των υπουργών οικονομικών της ζώνης του ευρώ. Εκεί θα αναζητηθεί μια λύση για ένα προσχέδιο για το χρέος που θα αποτελέσει και τη βάση για μια δήλωση από το Eurogroup. Μάλιστα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε πως το προσχέδιο αυτό ακόμη και εάν είναι γενικό και με πολλά κενά θα είναι ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση διευθέτησης του χρέους.
Όλα τα βλέμματα στρέφονται ξανά στο Βερολίνο, το οποίο φαίνεται να αντιδρά καθώς είναι στη λογική πως οποιαδήποτε χαλάρωση όρων για την Ελλάδα θα βάλει σε κίνδυνο το σύνολο του προγράμματος.
 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε