Με το προσφυγικό ζήτημα να αποτελεί παράλληλα κατά το Μέγαρο Μαξίμου το “κλειδί” που μπορεί να ανοίξει την πόρτα της “ευελιξίας” στην εφαρμογή του προγράμματος και της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας σε ότι αφορά τη χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό η επίσκεψη του Επιτρόπου Οικονομικών της ΕΕ Πιέρ Μοσκοβισί την Τρίτη και την Τετάρτη στην Αθήνα (θα συναντηθεί διαδοχικά με Α. Τσίπρα, Ε. Τσακαλώτο, Γ. Χουλιαράκη, Γ. Κατρούγκαλο, Γ. Σταθάκη και Αλ. Χαρίτση) αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς στόχος της κυβέρνησης μετά και τις επισκέψεις Ολάντ, Ντομπρόφσκις και Σταϊνμάγερ είναι να επαναβεβαιώσει αφενός τη θετική στάση των εταίρων και δανειστών στο θέμα της απομείωσης του ελληνικού χρέους και αφετέρου για να επιτευχθεί ο “τελικός συμβιβασμός” εντός της εβδομάδας που θα οδηγήσει στην εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 2 δισ, ευρώ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως η «διαφορά» κλείνει στο θέμα των πλειστηριασμών και οι δύο πλευρές οδηγούνται σε συμβιβασμό, με την συμβολή και του Γάλλου Προέδρου και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δείχνει αποφασισμένος να μην οπισθοχωρήσει σε παράλογες απαιτήσεις.
Ωστόσο αν οι δανειστές συνεχίσουν να τηρούν σκληρή στάση τότε η “πολιτική λύση” δηλαδή σε επίπεδο ηγετών Εurogroup είναι επιβεβλημένη με τον πρωθυπουργό να τονίζει “Όταν δίνουμε στέγη σε 50.000 πρόσφυγες, δεν μπορεί να μας ζητούν οι Θεσμοί να πετάξουμε Έλληνες από τα σπίτια τους”.
Όσον αφορά τον ο ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση η κυβέρνηση εμμένει στον κλιμακωτό ΦΠΑ 0%, 6% και 13% με τη αδυναμία εξεύρεσης ισοδυνάμων (σύμφωνα, βέβαια, με ρεπορτάζ του Mega, έχουν βρεθεί 11 ισοδύναμα) ωστόσο για το δημοσιονομικό κενό να προκαλεί έκρηξη της σεναριολογίας περί νέων φόρων και τη κυβέρνηση να κατηγορεί τα ΜΜΕ για καλλιέργεια πανικού και να παραπέμπει σε αποφάσεις στο τέλος της εβδομάδας.
Σε ότι έχει να κάνει με το Ασφαλιστικό αναμένεται η κρίσιμη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τις τελικές αποφάσεις στην κατεύθυνση εντός δίκαιου και βιώσιμου συστήματος και τη Κουμουνδούρου να ζητά προστασία τουλάχιστον των χαμηλοσυνταξιούχων και των ΑΜΕΑ, επιρρίπτοντας ευθύνες στον Γ. Κατρούγκαλο για τη ορισμό της Επιτροπής Σοφών και του πορίσματός της για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θεωρείται πάντως αναγκαία διαφορετικά το σύστημα θα εκραγεί σαν βόμβα.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών η Βουλή προχώρησε στη ψήφιση του νόμου με ευρεία πλειοψηφία και την Κομισιόν να υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να έχει ολοκληρωθεί προηγουμένως η πρώτη αξιολόγηση, προκειμένου να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίων των τραπεζών.
Το Βερολίνο όμως κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος καθώς ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι η τρόικα, αυτήν τη στιγμή, “εξετάζει κατά πόσο η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει τους όρους που είναι απαραίτητοι, προκειμένου να προχωρήσουμε με την εκταμίευση των επόμενων δύο δισεκατομμυρίων ευρώ“, λέγοντας ότι υπάρχουν ακόμη “σημαντικά κενά”, τα οποία “πρέπει να κλείσουν και πάνω σε αυτήν τη βάση θα μπορέσουμε τότε να συνεχίσουμε”.
Πάντως η Κουμουνδούρου ενόψει των τελικών αποφάσεων σε όλα τα παραπάνω ζητήματα και όχι μόνο κρούει τον κώδωνα της κοινωνικής έκρηξης και με ορίζοντα την πανελλαδική απεργία στις 12 Νοεμβρίου και την επέτειο του Πολυτεχνείου εκτιμά ότι θα οξυνθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις και καλεί τη κυβέρνηση να δώσει σκληρή μάχη με τους δανειστές για να διασωθεί ότι έχει απομείνει από το κοινωνικό κράτος και το κοινωνικό προφίλ της κυβέρνησης.
Μ.Α.