Site icon NewsIT

Ευάγγελος Βενιζέλος: Αυτά είναι τα 7 σημεία για έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο – “Ας βοηθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ να βγούμε από το ΔΝΤ”

10.10.2014 | 22:38
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

- Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών - Ειρωνεύτηκε τον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως χωρίς τις εντολές του ο Ντράγκι και η Μέρκελ δεν κάνουν τίποτα - Τα μεσάνυχτα θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση - Δείτε LIVE την ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στη Βουλή

O Eυάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε από τα πρώτα λεπτά της ομιλίας του πως η έναρξη των διαδικασιών για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας θα γίνει τον Φεβρουάριο, προκειμένου όπως ειπε να σταματήσει η παραφιλολογία.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως η ψήφος εμπιστοσύνης δεν είναι και ψήφος για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η πλειοψηφία είναι εφικτή.

Ωστόσο, όπως είπε υπάρχει και το σενάριο των πρόωρων εκλογών εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά διευκρίνισε πως κάτι τέτοιο δεν θα δώσει δυναμική διακυβέρνησης σε κάποιο κόμμα.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε μία μικρή αναφορά σε όλα τα θετικά που έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό, όπως στην έναρξη των προσλήψεων, στην ανάπτυξη από το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το έλλειμμα, που όπως είπε, είναι μικρότερο από άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Αναφέρθηκε στην προσπάθεια των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν σκληρά μέτρα, έχοντας τεράστιο κόστος ηθικό και πολιτικό.

Σκληρή κριτική εξαπέλυσε κατά του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως όσα ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας στη ΔΕΘ, δεν θα βοηθήσουν στην έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά θα επιστρέψουν τη χώρα κυριολεκτικά σε χρεοκοπία και πίσω στο 2009. Κατακεραύνωσε τον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας με ειρωνεία πως η Μέρκελ τον ΣΥΡΙΖΑ περιμένει για να αλλάξουν οι συσχετισμοί στην Ευρώπη, ενώ παρομοίως σημείωσε πως και ο Ντράγκι παίρνει αποφάσεις με εντολές του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι απειλεί τις επενδύσεις και για το γεγονός πως δηλώνουν πως δεν θα δεχθούν την όποια συμφωνία για το χρέος. Μάλιστα, όπως είπε, το γεγονός πως δεν υπάρχει εθνική συνεννόηση δυσκολεύει την κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις.

Τα επτά σημεία για έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο σχέδιο εξόδου της χώρας από το μνημόνιο με επτά μέτρα, ξεκινώντας από τη συμφωνία με την τρόικα και την επικύρωση αυτής της συμφωνίας από το Eurogroup, χωρίς νέα μέτρα και χωρίς μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Δεύτερο σημείο είναι η ολοκλήρωση των stress test των τραπεζών, που όπως είπε, θα δείξει την επάρκεια του κεφαλαίου των τραπεζών, κάνοντας λόγο πως είναι πολύ κοντά η συμφωνία για τα κόκκινα δάνεια.

Το τρίτο σημείο που ανέφερε ο κ. Βενιζέλος είναι η ολοκλήρωση του προγράμματος προσαρμογής που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να καταστεί δυνατή η βιωσιμότητα του χρέους.

Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο το τέταρτο σημείο είναι η εύκολη πρόσβαση στις αγορές, κάτι που όπως είπε, υπάρχει μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών.

Το πέμπτο σημείο είναι η ολοκλήρωση της σχέσης με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι που όπως είπε δυσχεραίνεται από την ανεύθυνη στάση της αντιπολίτευσης και του κινδύνου πολιτικής αστάθειας που προκαλούν με τη στάση τους.

Το έκτο σημείο είναι το σχέδιο διαρθρωτικών αλλαγών που δεν το επιβάλουν οι δανειστές, όπως ισχυρίστηκε, αλλά είναι σχέδιο της κυβέρνησης. Το 7ο σημείο είναι η αποκατάσταση των αδικιών και οι παροχές της κυβέρνησης σε κοινωνικές ομάδες.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version