Κυριακή, 30 Ιουν.
32oC Αθήνα

Ευρωεκλογές 2024: Η αποχή ο μεγάλος «πονοκέφαλος» των κομμάτων – Η «μάχη» για τη συμμετοχή και το μήνυμα Μητσοτάκη

Ευρωεκλογές 2024: Η αποχή ο μεγάλος «πονοκέφαλος» των κομμάτων – Η «μάχη» για τη συμμετοχή και το μήνυμα Μητσοτάκη
ΦΩΤΟ Eurokinissi

Έντεκα ημέρες απομένουν ως τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου. Τα κομματικά επιτελεία, κυρίως των τριών μεγάλων κομμάτων, επιχειρούν να εκτιμήσουν πως θα επιδράσει η αποχή στις κάλπες, που όπως όλα δείχνουν, μπορεί να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Οι αναλυτές των μετρήσεων της κοινής γνώμης έχουν διαμηνύσει στο κυβερνητικό «στρατόπεδο» ότι η αποχή στις Ευρωεκλογές ενδέχεται να είναι σημαντική, καθώς ο αριθμός των ψηφοφόρων που θα προσέλθει στις κάλπες αναμένεται μικρότερος από αυτούς που θα επιλέξουν την παραλία και θα αδιαφορήσουν για την εκλογική διαδικασία και ότι ακόμη και αν ψηφίσουν όλοι όσοι έχουν επιλέξει την επιστολική ψήφο και πάλι δεν θα μεταβληθεί η τάση.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και όλος ο «γαλάζιος» μηχανισμός αναδεικνύουν σταθερά την ανάγκη συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία, επιχειρώντας να κατευθύνουν στην κάλπη της 9ης Ιουνίου, όσους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους της Ν.Δ. σκέφτονται να επιλέξουν την αποχή.

«Εσφαλμένη αντίληψη ότι οι Ευρωεκλογές δεν έχουν μεγάλη σημασία»

«Αυτές οι Ευρωεκλογές έχουν μία ιδιαιτερότητα: σε αντίθεση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, είναι εκλογές που δεν συμπίπτουν ούτε με δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ούτε τοποθετούνται κοντά χρονικά σε εθνικές εκλογές.

Καταλαβαίνω γιατί πολλοί από εσάς μπορεί να αισθάνεστε κουρασμένοι από απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις και να θεωρείτε ότι αυτές οι ευρωεκλογές δεν έχουν και τόσο μεγάλη σημασία. Θέλω να σας πω ότι αυτή η άποψη είναι εσφαλμένη», δήλωσε χθες ο Πρωθυπουργός από την Κέρκυρα, εξηγώντας ότι οι αποφάσεις οι οποίες θα παρθούν στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια «με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο θα επηρεάσουν τις ζωές όλων μας».

Στην Πειραιώς «διαβάζουν» με προσοχή τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων για την εκλογική συμπεριφορά ανά ηλικία… Οι ψηφοφόροι μεγαλύτερων ηλικιών, που πρόσκεινται στη Ν.Δ. εκτιμάται ότι στην πλειοψηφία τους – όπως παραδοσιακά πράττουν – θα προσέλθουν στην εκλογική διαδικασία. Όμως κρίσιμο κοινό είναι και αυτό των νέων ψηφοφόρων, των οποίων η εκλογική συμπεριφορά δεν είναι… «χαρτογραφημένη».

Αγωνία για το ποσοστό της αποχής

Καθώς στις Ευρωεκλογές δεν υπάρχει εθνικό διακύβευμα, και η ψήφος έχει πιο… «χαλαρό» χαρακτήρα, η αποχή είναι ένας παράγοντας που ως την τελευταία στιγμή, θα κρατά σε αγωνία τις πολιτικές δυνάμεις.

Αυτό που ευελπιστούν οι επιτελείς της κυβερνητικής παράταξης είναι να υπάρξει αναλογική κατανομή της αποχής και με αυτή τη λογική, να πλήξει περισσότερο τα μικρά κόμματα, ιδιαίτερα αυτά τα οποία απευθύνονται στους δυσαρεστημένους «γαλάζιους» ψηφοφόρους.

Το διακύβευμα…

Πάντως, παρότι το διακύβευμα δεν είναι εθνικό, η κυβέρνηση συνδέει ευθέως τις Ευρωεκλογές με την πολιτική σταθερότητα σε εθνικό επίπεδο, που θα επιτρέψει την κυβέρνηση να δρομολογήσει απρόσκοπτα τις αλλαγές για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

«Ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη, αυτό είναι το στοίχημα της ευρωκάλπης και αυτό μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με ψήφο στη Ν.Δ.», δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης από την Κέρκυρα.

«Γι’ αυτό, λοιπόν, η εντολή την οποία θέλω να δώσετε αυτή τη στιγμή στη Ν.Δ. είναι μια εντολή που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να αμφισβητήσει το βράδυ της 9ης Ιουνίου ότι η κυβέρνηση διαθέτει απόλυτη πολιτική νομιμοποίηση να συνεχίσει ακριβώς αυτές τις μεγάλες αλλαγές για τις οποίες εκλέχτηκε τον Ιούνιο του 2023», τόνισε ο Πρωθυπουργός, περιγράφοντας για άλλη μία φορά το διακύβευμα της κάλπης για τη Ν.Δ.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις