Μπορεί το θέμα της συζήτησης να αφορά στην ακρίβεια και στην αισχροκέρδεια, ωστόσο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης προετοιμάζεται για μία εφ’ όλης της ύλης σύγκρουση αύριο Παρασκευή 24 Μαΐου στη Βουλή, την τελευταία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών πριν από τις Ευρωεκλογές.
Πρόκειται για την προ ημερησίας που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, κι ενώ παράλληλα έχει καταθέσει και πρόταση νόμου για την μάστιγα της ακρίβειας και την πάταξη της κερδοσκοπίας, αλλά που αναμένεται να εξελιχθεί σε μετωπική σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης για τις επικείμενες Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Το Μέγαρο Μαξίμου «σηκώνει το γάντι» και προς επίρρωση της εκτίμησης ότι τα μέτρα που προτείνει η Κουμουνδούρου «τινάζουν στον αέρα τα δημοσιονομικά», έχει ζητηθεί να κοστολογηθούν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
«Έχω ζητήσει κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, να δούμε πόσο στοιχίζουν αυτά που εισηγείται η αντιπολίτευση, για να δούμε τελικά εάν αυτός ο λογαριασμός βγαίνει. Γιατί εγώ σας λέω ότι δεν βγαίνει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξη στο Open.
Ο διττός στόχος του Πρωθυπουργού
Δεδομένου ότι η ακρίβεια και η οικονομία γενικότερα, είναι θέματα που επηρεάζουν την ψήφο των πολιτών, ο Πρωθυπουργός στην αυριανή «μάχη» στη Βουλή προσέρχεται με ένα διττό στόχο.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Από τη μία να αναδείξει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης απέναντι στην ακρίβεια και τη στήριξη του εισοδήματος των πολιτών, ως αντίβαρο απέναντι σε αυτή τη μάστιγα, και από την άλλη να καυτηριάσει ως ανέξοδες και ανεφάρμοστες τις υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και προτάσεις άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
«Κάθε φορά που μιλάει ο κ. Κασσελάκης αυξάνει τις υποσχέσεις του κατά μερικά δις ευρώ» η θέση της Πειραιώς.
Έμφαση στην ανάγκη ορθής λειτουργίας της κοινής αγοράς
Ο Πρωθυπουργός στην παρέμβαση του αναμένεται να εστιάσει στην πρωτοβουλία που έλαβε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ζητώντας από την Πρόεδρο της Κομισιόν να αντιμετωπιστεί η πρακτική πολυεθνικών εταιρειών να τιμολογούν με αυθαίρετο τρόπο τα προϊόντα από χώρα σε χώρα, αίτημα το οποίο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε «δίκαιο».
«Ζήτησα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφατικά, είναι κάτι το οποίο συζητείται στο επίπεδο των Υπουργών, για πρώτη φορά αναβαθμίζεται όμως σε επίπεδο Πρωθυπουργού, να έχουμε μια ευρωπαϊκή απάντηση, έτσι ώστε να λειτουργεί στην πράξη η ενιαία αγορά. Γιατί δεν μπορεί να διαφημίζουμε την ενιαία αγορά και να λέμε έχουμε ενιαία αγορά στην Ευρώπη και να έχουμε σημαντικές διαφοροποιήσεις» τονίζει ο Κ. Μητσοτάκης και μέμφεται την αντιπολίτευση για την αντίδραση της.
«Προσέξτε να δείτε τον παραλογισμό τώρα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης. Η Επιτροπή απαντά: «ναι, έχεις δίκιο στο θέμα αυτό, πρέπει κάτι να κάνουμε» και η αντιπολίτευση έρχεται και μας ασκεί κριτική γιατί ζητάμε από την Ευρώπη να μας βοηθήσει σε ένα πρόβλημα το οποίο είναι αναγνωρισμένα ευρωπαϊκό» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Κ. Μητσοτάκης: «Δεν έφεραν τα αποτελέσματα που περιμέναμε τα πρόστιμα»
Στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν ότι η ακρίβεια είναι το «νούμερο ένα» πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά και δίνουν έμφαση στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών (αυξήσεις μισθών και συντάξεων), στη μείωση των φόρων, στις παρεμβάσεις στην αγορά και στην εφοδιαστική αλυσίδα, στους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ και στα πρόστιμα που επιβάλλονται σε όσους αισχροκερδούν.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχει καταθέσει στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, μέσα σε ένα χρόνο έχουν γίνει πάνω από 45.000 έλεγχοι και έχουν εισπραχθεί ή έχουν βεβαιωθεί προς είσπραξη στην εφορία περίπου 18,5 εκατ. ευρώ.
Η αποτελεσματικότητα των προστίμων δεν ικανοποιεί πάντως το Μέγαρο Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό να δηλώνει ότι… «έχουν φέρει κάποιο αποτέλεσμα, όχι ενδεχομένως όμως αυτό το οποίο θα περίμεναν οι πολίτες ή και σε έναν βαθμό να περιμέναμε και εμείς».
Πάντως, πρόκειται για ένα μέτρο, στο οποίο ποντάρει η κυβέρνηση. μαζί με την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά,
«Κανένα μέτρο από μόνο του δεν θα λύσει το πρόβλημα. Αθροιστικά, όμως, όλα μαζί μας κάνουν να είμαστε πιο αισιόδοξοι σε σχέση με το πού ήμασταν πριν από ένα χρόνο» δηλώνει ο Κ. Μητσοτάκης.
«Δεν αντέχουμε δημοσιονομικά μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα»
Από το βήμα της Βουλής, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να απορρίψει για άλλη μία φορά κατηγορηματικά το αίτημα της αντιπολίτευσης για μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα και να καλέσει τα κόμματα που το ζητούν, να πουν πώς θα βρεθούν τα περίπου 2,5 δις που θα χαθούν από τα κρατικά ταμεία και από ποιους άλλους επιπλέον φόρους θα αντικατασταθούν.
‘Ένα ακόμη επιχείρημα της Κυβέρνησης είναι ότι το μέτρο δοκιμάστηκε και σε άλλες χώρες και δεν απέδωσε αποτελέσματα για τους καταναλωτές.
«Έχουμε βάσιμες υποψίες ότι η μείωση του ΦΠΑ δεν θα περάσει τελικά στον τελικό καταναλωτή. Γιατί έχουμε εμπειρίες και από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που το δοκίμασαν. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν το αντέχουμε δημοσιονομικά» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «σε ένα περιβάλλον όπου η χώρα πρέπει πια να παράγει πρωτογενή πλεονάσματα, δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε τη δημοσιονομική σταθερότητα».
Εφ’ όλης της ύλης αντιπαράθεση αύριο στη Βουλή
Το «θερμόμετρο» αύριο στη Βουλή αναμένεται να «χτυπήσει κόκκινο». Όπως συμβαίνει συνήθως στις συζητήσεις των πολιτικών αρχηγών – πόσο μάλλον που βρισκόμαστε λίγο πριν στηθούν οι κάλπες – η ατζέντα θα επεκταθεί σε όλα τα θέματα της επικαιρότητας. Από τις προκλήσεις της Βόρειας Μακεδονίας και το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση κύρωση των μνημονίων που συνοδεύουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, ως τις διεκδικήσεις της Τουρκίας και τη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο στη Γάζα… Και από τις υποκλοπές και τα Τέμπη ως τις Ευρωεκλογές και το διακύβευμα τους.