Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Γραμμή επικοινωνίας για τη «μεγάλη προοδευτική παράταξη» και ποιος θα ηγηθεί

Δεκαπέντε ημέρες απομένουν για τις κάλπες των Ευρωεκλογών και ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για τη μεγάλη προοδευτική παράταξη, αλλά και για το ποιος θα ηγηθεί του νέου σχήματος.

Καθώς οι κάλπες για τις Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου πλησιάζουν, η εφημερίδα Παραπολιτικά παρουσίασε πριν από λίγα 24ωρα δημοσκόπηση της GPO όπου οι ψηφοφόροι σε ποσοστό 16% επιθυμούν να ηγηθεί του νέου εγχειρήματος ο Αλέξης Τσίπρας, το 13,4% ο Νίκος Ανδρουλάκης και με 10,5% ο Στέφανος Κασσελάκης. Ακολουθούν ο δήμαρχος της Αθήνας Χάρης Δούκας με 5,4%, ο Αλέξης Χαρίτσης με 5% και ο Μανώλης Χριστοδουλάκης με 4,6%.

Στην ίδια μέτρηση ωστόσο και στο ερώτημα «ποιος πιστεύετε ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να κερδίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εθνικές εκλογές», πρώτος έρχεται ο Στέφανος Κασσελάκης με ποσοστό 56%, και ακολουθεί ο Αλέξης Τσίπρας με ποσοστό 31,4%.

Οι πληροφορίες λένε ότι παρασκηνιακά υπάρχουν διεργασίες ανάμεσα σε στελέχη των δύο κομμάτων, χωρίς ωστόσο κανείς να μπορεί να πει με βεβαιότητα αν αυτές καταλήγουν κάπου.

Η αλήθεια είναι ότι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που πρόσκεινται στην πλευρά του Αλέξη Τσίπρα βρίσκονται σε αδιέξοδο, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν σε μία νέα διάσπαση, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίζονται να δηλώνουν ότι δεν μπορούν να παραμείνουν στο κόμμα που αρχηγός είναι ο Στέφανος Κασσελάκης.

Αναγνωρίζουν ωστόσο ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές φέρει ένα ποσοστό γύρω στο 17% τότε τα πράγματα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολα γι’ αυτούς, αφού ο νέος πρόεδρος θα έχει καταφέρει να βγάλει το κόμμα από το αδιέξοδο το οποίο βρισκότανε το προηγούμενο διάστημα.

Σε αυτή την περίπτωση τα στελέχη που διαφωνούν με τον Στέφανο Κασσελάκη θα πρέπει να παραμείνουν σε «αφωνία» μέσα στο κόμμα, αφού έτσι και αλλιώς ο νέος πρόεδρος θα πάει σε συνέδριο τον Σεπτέμβριο, έχοντας ως βασική στόχευση την αναδιαμόρφωση του κόμματος του.

Με λίγα λόγια θα βρεθούν εκτός οργάνων και ανήμποροι να αντιδράσουν, όσοι σήμερα διαφωνούν με τις απόψεις του περί θρησκείας ή με τον τρόπο που πολιτεύεται. Άρα η λύση που τους απομένει είναι με ή χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσουν στην δημιουργία ενός νέου πολιτικού φορέα μαζί με όσα στελέχη βρεθούν απέναντι στον Νίκο Ανδρουλάκη.

Το τι θα πράξει η Νέα Αριστερά είναι άγνωστο αν και κάποια στελέχη της ομάδας της Έφης Αχτσιόγλου βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το «Τσιπρικό» στρατόπεδο.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται πάντως για την ώρα να ενδιαφέρεται για αυτές τις διαδικασίες παρά την πίεση που δέχεται από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος έχει στραμμένο το βλέμμα του στο «Ίδρυμα Αλέξης Τσίπρας» και στην εκδήλωση που θα γίνει στις 18 – 19 Ιουνίου, και περιμένει τις εξελίξεις…

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα