Παρασκευή, 5 Ιουλ.
30oC Αθήνα

Ευρωκοινοβούλιο σε Κομισιόν: Να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την ΠΓΔΜ

Ευρωκοινοβούλιο σε Κομισιόν: Να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την ΠΓΔΜ

Ευθύνες στην Ελλάδα, για τη μη εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), επιρρίπτει η έκθεση Προόδου της βαλκανικής χώρας για το 2013 του Σοσιαλιστή ευρωβουλευτή Ρίτσαρντ Χιούιτ, που υπερψήφισε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με την οποία καλείται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ορίσει άμεσα ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΠΓΔΜ.

Το ψήφισμα χαρακτηρίζεται από Έλληνες ευρωβουλευτές, ως μη ισορροπημένο στο σύνολό του, καθώς δεν κατανέμει ορθά τις ευθύνες για τη μη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας αμοιβαίας αποδεκτής συμφωνίας στο ζήτημα του ονόματος.

Στο τελικό κείμενο που εγκρίθηκε από το Ευρωκοινοβούλιο, για ακόμη μια χρονιά έχει η αφαιρεθεί ο όρος “Μακεδονία” από το σύνολο του κειμένου, ωστόσο παραμένει ο επιθετικός προσδιορισμός “μακεδονικός”.

Τέλος, εγκρίθηκε από την Ολομέλεια η τροπολογία της Ομάδας των Πρασίνων, η οποία προκρίνει μεν την λύση της σύνθετης ονομασίας, θέτει όμως ως προϋπόθεση να μην αμφισβητηθεί η “μακεδονική” ταυτότητα, πολιτισμός, εθνικότητα και γλώσσα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Στις 24 Μαρτίου αρχίζει η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές στα Σκόπια

Στις 13 Απριλίου οι προεδρικές εκλογές των Σκοπίων

Σκοπιανά ΜΜΕ: Ο Σαμαράς αρνήθηκε να βρεθεί σε διάσκεψη για το όνομα»

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε