Site icon NewsIT

Ευρωπαϊκή “ασπίδα” στην Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις – Τι αναφέρει η Διακήρυξη της Αζαξιό για τα ελληνοτουρκικά

10.09.2020 | 22:45
Ευρωπαϊκή “ασπίδα” στην Ελλάδα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις – Τι αναφέρει η Διακήρυξη της Αζαξιό για τα ελληνοτουρκικά

French President Emmanuel Macron opens the plenary session of the MED7 Mediterranean countries summit with Malta's Prime Minister Robert Abela, Spain's Prime Minister Pedro Sanchez, Cyprus President Nikos Anastasiadis, Italy's Prime Minister Giuseppe Conte and Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis, in Porticcio, Corsica, France, September 10, 2020. Ludovic Marin/Pool via REUTERS

Πλήρης στήριξη στη χώρα μας για τις ακραίες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, κατά την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη. Νέο κάλεσμα στην Τουρκία για διάλογο, διαφορετικά... ανοίγει ο δρόμος για τις κυρώσεις.

Εκφράζοντας την πλήρη στήριξη τους σε Ελλάδα και Κύπρο, οι ηγέτες που μετείχαν στην Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη MED7, στην Κορσική, έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία για τις ακραίες προκλήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, καλώντας την ξανά στο τραπέζι του διαλόγου, σε διαφορετική περίπτωση ανοίγει ο δρόμος για τις κυρώσεις.

Στο κείμενο των συμπερασμάτων (Διακήρυξη της Αζαξιό) και στην παράγραφο 6 που αφορά την Ειρήνη και τη σταθερότητα στη Μεσόγειο, οι ηγέτες εκφράζουν την πλήρη στήριξη και αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα και την Κύπρο για τις επανειλημμένες παραβιάσεις κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων, όπως και για τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας. Καλούν όλες τις χώρες της περιοχής να συμμορφωθούν με το Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, και ενθαρρύνουν όλες τις πλευρές να επιλύσουν τις διαφορές τους μέσω του διαλόγου και της διαπραγμάτευσης. Καλωσορίζουν επίσης τη μεσολαβητική προσπάθεια του Ζοζέπ Μπορέλ και της Γερμανίας με στόχο την συνέχιση του διαλόγου ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για το ζήτημα των Θαλασσίων ζωνών.

Οι επτά ηγέτες, λαμβάνοντας υπόψη και τα συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει απαντήσει στις επανειλημμένες εκκλήσεις της ΕΕ να τερματίσει τις μονομερείς και παράνομες ενέργειές της στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Οι ηγέτες δηλώνουν – σε συνέχεια του άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ (Gymnich) του Αυγούστου – ότι συμφωνούν να εργαστούν για επιπλέον καταλόγους με βάση τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί έως τώρα, με σκοπό να υιοθετηθούν άμεσα. Υποστηρίζουν δε ότι, ελλείψει προόδου στην εμπλοκή της Τουρκίας σε διάλογο, εκτός εάν τερματίσει τις μονομερείς δραστηριότητες, η ΕΕ είναι έτοιμη να καταρτίσει έναν κατάλογο περαιτέρω περιοριστικών μέτρων που θα συζητηθούν στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 24-25 Σεπτεμβρίου 2020.

Click4more: Μητσοτάκης: Αν η Τουρκία θέλει διάλογο να το αποδείξει στην πράξη – Υπάρχει και η Χάγη

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναφερόμενος στη Ρωσία και την Τουρκία, κατήγγειλε το “ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων” στη Μεσόγειο, από τη Λιβύη μέχρι τη Συρία.
“Η Μεσόγειός μας είναι σήμερα το θέατρο παρατεταμένων συγκρούσεων, στη Συρία, στη Λιβύη (…) Το ηγεμονικό παιχνίδι των ιστορικών δυνάμεων που επιδιώκουν να αποσταθεροποιήσουν όλη την περιοχή και ο ρόλος της Ρωσίας, όπως και της Τουρκίας, μας ανησυχούν”, είπε ο Μακρόν στη συνέντευξη Τύπου, μετά τη λήξη της συνόδου της Med7 στην Κορσική.

Την αλληλεγγύη της Ρώμης στους Έλληνες και τους Κύπριους οι οποίοι “αντιμετωπίζουν μονομερείς ενέργειες από την Τουρκία” εξέφρασε και ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε.

“Οι εντάσεις στην περιοχή” της Ανατολικής Μεσογείου “μας αφορούν όλους. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τις αμβλύνουμε”, τόνισε ο Κόντε, επισημαίνοντας ότι η Ιταλία θέλει να υπάρξουν θετικές πρωτοβουλίες για να προωθηθεί ο διάλογος.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να ενισχυθούν οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει η Γερμανία και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε “να αντιμετωπιστεί η πραγματική ρίζα των συγκρούσεων”, όπως είπε, αλλά και για να εξευρεθούν “πραγματιστικές λύσεις”.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version