Πολιτική

Το “ευχαριστώ” της Τερέζα Μέι στους Έλληνες!

Χιλιάδες Έλληνες ζουν, εργάζονται ή σπουδάζουν, στη Βρετανία. Το δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου που "έβγαλε" Brexit μοιραία, προκάλεσε ανησυχία. Η Τερέζα Μέι επιχειρεί να τους καθησυχάσει.

Μήνυμα προς τους 70.000 Έλληνες που ζουν, εργάζονται και σπουδάζουν στη Βρετανία στέλνει η Τερέζα Μέι. Του ζητά να μη… φοβούνται το Brexit και να μην… φύγουν από τη χώρα.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Τα Νέα ευχαριστεί δημόσια τους Έλληνες που έχουν μεταναστεύσει στη Βρετανία για την προσφορά τους. Τους διαβεβαιώνει ότι δεν θέλει να φύγουν από τη χώρα, αλλά να συνεχίσουν να ζουν όπως πριν.

Στέλνει ακόμη ένα μήνυμα: πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι δημοφιλής προορισμός για εκατομμύρια Βρετανούς. Ακόμη και στη μετά Brexit εποχή.

Περιγράφει επίσης το όραμά της για το Brexit. Είναι αυτό «μιας ισχυρής, παγκόσμιας Βρετανίας που έχει μια βαθιά και ειδική εταιρική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Λέει πως οι υπουργοί της είναι πλήρως αφοσιωμένοι σε αυτό το όραμα. Και τονίζει τη θέση της να κάνει τη Βρετανία μια χώρα που δουλεύει προς όφελος όλων. Και στέλνει ακόμη ένα μήνυμα: φεύγουμε από την Ε.Ε. όχι από την Ευρώπη.

Το “ευχαριστώ” της Τερέζα Μέι στους Έλληνες

«Θέλω να πω “ευχαριστώ” στους 70.000 Έλληνες πολίτες που επέλεξαν να κάνουν τη Βρετανία σπίτι τους. Εκτιμούμε τη σημαντική συνεισφορά τους στον πολιτισμό και στην κοινωνία μας, στα πανεπιστήμια και στην οικονομία μας.

Αναγνωρίζω ότι το δημοψήφισμα προκάλεσε κάποια αβεβαιότητα και γι’ αυτόν τον λόγο καταστήσαμε το θέμα των δικαιωμάτων των πολιτών πρώτη μας προτεραιότητα στις διαπραγματεύσεις», λέει αρχικά η Τερέζα Μέι αναφερόμενη στους Έλληνες μετανάστες.

Σημειώνει ότι θέλει «να παραμείνουν στη χώρα όλοι οι Έλληνες πολίτες που έχουν φτιάξει τη ζωή τους στη Βρετανία, όπως και όλοι οι πολίτες της ΕΕ. Παραμένει ένας από τους πρώτους μου στόχους να διασφαλίσω ότι θα μπορούν να συνεχίσουν να ζουν όπως και πριν. Σημειώνουμε πραγματική πρόοδο στις διαπραγματεύσεις σε αυτό το ζήτημα. Και οι δύο πλευρές είμαστε αποφασισμένες να καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία σε αυτό το κρίσιμο θέμα».

Η οικονομική συνεργασία

Μια συμφωνία που θα είναι επωφελής για όλους είναι το ζητούμενο σύμφωνα με την Τερέζα Μέι. «Από τους Έλληνες παραγωγούς γεωργικών προϊόντων έως τους Γερμανούς κατασκευαστές αυτοκινήτων», όπως χαρακτηριστικά τονίζει.

«Αυτό έχει μεγάλη σημασία, ειδικά για τις χώρες με τις οποίες έχουμε ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς – η Ελλάδα, για παράδειγμα, εξάγει προϊόντα αξίας 970 εκατ. ευρώ στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο: από φαρμακευτικά προϊόντα και ηλεκτρονικό εξοπλισμό μέχρι ελληνικό μέλι», λέει.

Η Βρετανή πρωθυπουργός αναγνωρίζει πως «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την ΕΕ και να μείνουν όλα όπως ήταν πριν. Η ζωή μας θα είναι διαφορετική. Αλλά είμαστε επίσης σαφείς ότι αυτό που θέλουμε είναι να παραμείνουμε εταίροι, δουλεύοντας χέρι χέρι».

Ελλάδα – Βρετανία στη… μετά Brexit εποχή

Η Τερέζα Μέι αναφέρεται και στις σχέσεις της Βρετανίας με την Ελλάδα και στην εποχή μετά το Brexit. «Ανυπομονούμε να διερευνήσουμε ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μας με την Ελλάδα (…). Η Βρετανία και η Ελλάδα έχουν βαθύς δεσμούς εδώ και πολλούς αιώνες: από την ισχυρή εμπορική σχέση που έχουμε ως η έκτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά σας, μέχρι την αλληλοϋποστήριξη σε περιόδους συγκρούσεων.

Είμαστε σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, εταίροι και φίλοι με εκτενείς δεσμούς στον τουρισμό και την εκπαίδευση. Ασφαλώς, τα πράγματα θα είναι πλέον διαφορετικά.

Ωστόσο, μας δίνεται η ευκαιρία να είμαστε ευρηματικοί στη δημιουργία μιας νέας σχέσης που θα ωφελεί τόσο την Ελλάδα όσο και τη Βρετανία. Αυτή την ευκαιρία πρέπει να την εκμεταλλευτούμε».

Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα