Τρίτη, 1 Οκτ.
21oC Αθήνα

Φάμελλος για ασφαλιστικό: Αν υπάρξει αδιέξοδο θα ζητήσουμε Σύνοδο Κορυφής

Φωτογραφία Eurokinissi
Φωτογραφία Eurokinissi

Αποφασισμένη να φτάσει ακόμη και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής αν δεν υπάρξει συμφωνία για το Ασφαλιστικό είναι η κυβέρνηση. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από δηλώσεις που έκανε τη Δευτέρα (04.01.2016) ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος.

«Υπάρχει και μια προσπάθεια ευρωπαϊκής συνεννόησης για το ασφαλιστικό, όπως κάναμε για το θέμα των δάνειων με τον κ. Ολάντ, θα υπάρξουν κάποιες πρωτοβουλίες και σε ευρωπαϊκό επίπεδο γιατί δεν θέλουμε να είναι μόνο διαπραγμάτευση τεχνοκρατών, η διαπραγμάτευση θα έχει και πολιτικό χαρακτήρα», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 και στον Νίκο Ευαγγελάτο.

Ερωτηθείς αν οι δανειστές απαιτήσουν και τη μείωση των κύριων συντάξεων, ο Σ. Φάμελλος απάντησε: «Η κυβέρνηση θα μιλήσει με την κοινωνία. Θα συμβουλευτεί την κοινοβουλευτική διαδικασία και θα θέσει το θέμα στο συμβούλιο κορυφής στην Ευρώπη. Δεν πιστεύουμε οποιαδήποτε λύση η οποία έχει περικοπές στην κύρια σύνταξη γιατί πολύ απλά δεν καλύπτει τους στόχους της δανειακής συμφωνίας. Αν λοιπόν κάποιος επικαλεστεί κάτι που δεν είναι σύμφωνο με την δανειακή σύμβαση από την μεριά των δανειστών, θα πάμε στο ανώτατο όργανο που ενέκρινε τη δανειακή σύμβαση. Σας είπα ότι είναι πολιτικό θέμα! (…) Γι’ αυτό τον λόγο ζητήσαμε και το ευρωκοινοβούλιο να είναι παρατηρητής στην υλοποίηση της συμφωνίας. Δεν θα αφήσουμε καμία συντηρητική φωνή της Ευρώπης να αμφισβητήσει την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας μας».

«Είμαστε σε μια συνεχή διαπραγμάτευση. Και αυτό που πρακτικά δημιουργεί ως δεύτερη σκέψη είναι ότι “ωραία, για να δούμε τι πρέπει να κάνουμε ώστε να έχει καλύτερο αποτέλεσμα ή να έχει το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα, το μείζον”», είπε ο κ. Φάμελλος και συνέχισε λέγοντας πως «ζητάμε να εκφραστεί από το σύνολο της κοινωνίας και από το σύνολο του πολιτικού κόσμου μια στήριξη προς αυτή την πρόταση. (…) Τους τελευταίους τρεις μήνες όταν οι δανειστές βλέπανε ότι εμείς πηγαίνουμε με συμπαγείς προτάσεις και δεν υπάρχει αντίλογος, δηλαδή κάνεις δεν λέει κάτι διαφορετικό για τις τράπεζες, κάνεις δεν έλεγε κάτι διαφορετικό για τα δάνεια, κάνεις δεν έλεγε κάτι διαφορετικό για τον προϋπολογισμό συμφωνούσαν και αυτοί στο τέλος. Με ζόρι αλλά συμφωνούσαν».

Εμφανίστηκε δε αισιόδοξος πως η κυβέρνηση θα καταφέρει να μην περάσει την “κόκκινη γραμμή” που έχει χαράξει, τη μείωση των κύριων συντάξεων αλλά παραδέχτηκε ότι θα κοπούν οι επικουρικές. «Οι ανώτερες μόνο (…) Από τουλάχιστον το 50% των ασφαλισμένων και πάνω», όπως είπε αλλά δεν επιβεβαίωσε πως θα κοπούν οι επικουρικές από 170 ευρώ και πάνω.

Αναφερόμενος στις κύριες συντάξεις, επεσήμανε: «Έχουμε συναίσθηση ότι αυτό έχει δυσκολία αν δεν μπορέσεις να το υπερασπιστείς. Έχουμε την αίσθηση και την βεβαιότητα και την δύναμη επειδή καλύπτουμε το στόχο της μείωσης της χρηματοδότησης του ασφαλιστικού στον προϋπολογισμό, γιατί αυτό είναι η δέσμευση μας απέναντι στους δανειστές, ότι θα πετύχουμε και τον τελικό μας στόχο που είναι να μην θιγούν οι κύριες συντάξεις».

«Φέτος είχαμε συμφωνήσει απλά να μειωθεί η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού κατά 1% του ΑΕΠ. Ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό το έχουμε πετύχει, πουθενά δεν αναγράφεται ότι πρέπει να γίνει με μείωση συντάξεων η εξοικονόμηση η υπόλοιπη. Νομίζω λοιπόν ότι ακόμα και επί των τυπικών, επί των γραπτών της συμφωνίας είμαστε σε καλή αφετηρία. Γι’ αυτό και παίρνουμε αυτή την θέση. Καταλαβαίνω τι λέτε, ότι δεν έχει εύκολο γυρισμό αυτή η θέση αλλά και η ζωή των ανθρώπων δεν έχει εύκολο γυρισμό. Εμείς δηλαδή τώρα μιλάμε για το πως θα επιζήσουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι!», τόνισε.

Όσον αφορά στο αν οι 153 βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό, ο Σωκράτης Φάμελλος δήλωσε: «Οι 153 έχουν μπροστά τους το εξής δίλημμα, έχουν μια χώρα η οποία δεν έχει ασφαλιστικό σύστημα και προσπαθούν παρότι δεν είχαν την ευθύνη αυτοί για την διακυβέρνηση των προηγούμενων χρονών, να έχουνε περίπου μετά από τρεις εβδομάδες, να έχουμε ψηφισμένο ένα δημόσιο δίκαιο και μακροπρόθεσμο ασφαλιστικό που να έχει αναλογικότητα εισφορών και συντάξεων. Αν καταφέρουμε αυτό, που εμείς αυτό έχουμε βάλει στόχο, δεν θα υπάρχει ούτε ένας από τους 153 που θα περάσει από τον νου του κάτι διαφορετικό. Γιατί είναι κάτι που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε, ελπίζουμε ότι υλοποιούμε, δεν θέλω να λέω μεγάλες κουβέντες, μια ανόρθωση του ασφαλιστικού συστήματος, μια επανασύσταση του ασφαλιστικού συστήματος. Και επειδή το ασφαλιστικό και θέλω να βάλω εδώ στην κουβέντα και τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ανοίγουν την πόρτα για χρέος και πιθανά στο τέλος εξαμήνου, όχι πιθανά ορατά πια, για άρση capital control και για ρυθμούς ανάπτυξης, κάνεις δεν σταματήσει μόνο στο ασφαλιστικό γιατί εμείς στοχεύουμε στην επιστροφή της εργασίας στην Ελλάδα και άρα και της κοινωνικής συνοχής. Αυτό φαίνεται γι’ εμάς πια. Το ασφαλιστικό είναι ο πρώτος πυλώνας που θα το χτίσουμε πάνω».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε