Με fast track διαδικασίες θα γίνεται η χορήγηση των βεβαιώσεων για την αποκατάσταση σπιτιών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, όπως ανακοίνωσε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ, Σ. Φάμελλος, η βεβαίωση, την οποία θα μπορούν πλέον να εξασφαλίσουν οι πολίτες πολύ πριν την ανάρτηση των δασικών χαρτών, αφορά τις κατοικίες με νόμιμη οικοδομική άδεια που βρίσκονται σε μη δασική περιοχή ή σε παλιά δάση, που άλλαξαν χρήση.
Διευκρίνισε μάλιστα πως «ο σχεδιασμός της αποκατάστασης στην ανατολική Αττική θα γίνει έτσι, ώστε να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος».
Ο κ. Φάμελλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον χρόνο των δυόμιση μηνών, που διανύθηκε έως ότου εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις («σε αντίθεση με το παρελθόν, οπότε χρειάζονταν χρόνια για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας» όπως σημείωσε) και κοινοποίησε πως στην ανατολική Αττική κηρύχθηκαν αναδασωτέα δημόσια, δημόσια διακατεχόμενα, ιδιωτικά δάση και δασικές εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5.808 στρ. (1.449,13 στρ. είναι εκτάσεις που κάηκαν πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2018 και 4.359,10 στρ. εκτάσεις που ήταν κηρυγμένες αναδασωτέες, λόγω πυρκαγιάς και κάηκαν ξανά τον Ιούλιο του 2018) επί συνόλου 14.313 στρ., στα οποία κινήθηκε η πυρκαγιά. Τα υπόλοιπα 8.504,77 είναι εκτάσεις που κάηκαν, αλλά δεν κηρύσσονται αναδασωτέες.
Στη δυτική Αττική, αντίστοιχα η πυρκαγιά εξελίχθηκε σε έκταση 52,909,16 στρ., εκ των οποίων αναδασωτέα κηρύχθηκαν τα 49.065 (46.214,54 στρ. ήταν εκτάσεις που κάηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2018 και 2.850,53 στρ. ήταν εκτάσεις κηρυγμένες αναδασωτέες, λόγω πυρκαγιάς και κάηκαν ξανά τον Ιούλιο του 2018). Τα υπόλοιπα 3.844,08 στρ. είναι εκτάσεις που κάηκαν, αλλά δεν κηρύσσονται αναδασωτέες.
Αναφορικά με τους δασικούς χάρτες, ο κ. Φάμελλος ανακοίνωσε ότι αύριο Παρασκευή 19 Οκτωβρίου θα αναρτηθούν νέοι χάρτες ως εξής:
– Στη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής για τις περιοχές των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Ραφήνας, Ν. Μάκρης, Πικερμίου, Ζωγράφου, Βύρωνα, Καισαριανής, Ν. Ιωνίας, Αμαρουσίου, Μελισσίων και Φιλοθέης.
– Στη Διεύθυνση Δασών Δυτικής Αττικής για τον προκαποδιστριακό ΟΤΑ Μεγαρέων.
– Στη Διεύθυνση Δασών Δράμας για το σύνολο της περιοχής αρμοδιότητάς της, πλην των προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Καλαμπακίου, Κεφαλαρίου, Αγίου Αθανασίου, Καλαμώνος και Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι έχουν ήδη αναρτηθεί.
– Στη Διεύθυνση Δασών Κυκλάδων για τους προκαποδιστριακούς ΟΤΑ Αδάμαντος (Μήλος), Ανάφης (Ανάφη), Άνω Μεράς (Μύκονος), Βόθωνος, Βουρβούλου, Έξω Γωνιάς, Ημεροβιγλίου, Θήρας, Θηρασίας, Καρτεράδου, Μεσαριάς, Οίας (Θήρα), Σικίνου (Σίκινος), Άνω Μεριάς, Φολεγάνδρου (Φολέγανδρος).
– Στη Διεύθυνση Δασών Κοζάνης για χορτολιβαδικές εκτάσεις προκαποδιστριακού ΟΤΑ Κοζάνης.
Ειδικότερα για τους δασικούς χάρτες Ραφήνας και Ν. Μάκρης, από τις δηλώσεις των ΟΤΑ προέκυψε ότι:
1. Στη Ραφήνα η κατανομή της γης έχει ως εξής:
– Ανέκαθεν δασικές εκτάσεις (με πράξη χαρακτηρισμού) είναι 4.448 στρ.
– Παλιά δάση που έχουν αλλάξει χρήση είναι 1.504 στρ.
– Δασωμένοι αγροί είναι 149 στρ.
– Ανέκαθεν μη δασικές εκτάσεις είναι 3.220 στρ.
– Παλιές χορτολιβαδικές εκτάσεις που άλλαξαν χρήση είναι 6 στρ.
– Εκτάσεις σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλεις είναι 3.502 στρ.
– Εκτάσεις σε υπό έγκριση σχέδιο πόλης είναι 2.762 στρ.
– Οικιστικές πυκνώσεις καλύπτουν 3.631 στρ.
2. Στη Ν. Μάκρη η κατανομή της γης έχει ως εξής:
– Ανέκαθεν δασικές εκτάσεις (με πράξη χαρακτηρισμού) είναι 17.704 στρ.
– Παλιά δάση που έχουν αλλάξει χρήση είναι 937 στρ.
– Δασωμένοι αγροί είναι 23 στρ.
– Ανέκαθεν μη δασικές εκτάσεις είναι 494 στρ.
– Ανέκαθεν χορτολιβαδικές εκτάσεις είναι 4 στρ.
– Παλιά χορτολίβαδα που άλλαξαν χρήση είναι ένα στρέμμα.
– Εκτάσεις σε εγκεκριμένο σχέδιο πόλης είναι 8.621 στρ.
– Εκτάσεις σε υπό έγκριση σχέδιο πόλης είναι 8.294 στρ.
Ο κ. Φάμελλος διευκρίνισε ότι δεν δηλώθηκαν οικιστικές πυκνώσεις από τον συγκεκριμένο ΟΤΑ, υπενθυμίζοντας πως δόθηκε στους δήμους η δυνατότητα να καταθέσουν στοιχεία οικιστικών πυκνώσεων μέσα στα όριά τους, αλλά περίπου 10% επί του συνόλου των ΟΤΑ δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΥΠΕΝ. «Αυτοί οι ΟΤΑ αναλαμβάνουν και την ευθύνη να μην αξιοποιηθούν από τους πολίτες τα εργαλεία των οικιστικών πυκνώσεων» τόνισε και πρόσθεσε: «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όταν μιλάμε για οικιστική πύκνωση, εννοούμε ειδική εφαρμογή της νομοθεσίας των δασικών χαρτών».
Σε σχέση με τους δασικούς χάρτες των δύο ευαίσθητων περιοχών Ραφήνας και Ν. Μάκρης, διευκρινίστηκε ότι οι υπό κήρυξη αναδασωτέες εκτάσεις είναι 488 στρέμματα στη Ραφήνα και 962 στη Ν. Μάκρη, ενώ οι υπό επανακήρυξη 1.884 στρ. στη Ραφήνα και 1.943 στη Ν. Μάκρη.
Ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ δήλωσε ότι τον Νοέμβριο θα αναρτηθούν οι δασικοί χάρτες των Γλυκών Νερών, της Παιανίας, του Χαλανδρίου, του Χολαργού, της Αρτέμιδος, των Σπάτων και Λούτσας, της Ν. Ερυθραίας και της Εκάλης. Αντίστοιχα, τον Δεκέμβριο θα αναρτηθούν οι χάρτες του Αγίου Στεφάνου, του Διονύσου, της Ροδοπόλεως, της Ανοίξεως, της Σταμάτας, της Κρωπίας και της Κερατέας. Κλιμακωτά, από τις αρχές του 2019 θα αναρτώνται οι δασικοί χάρτες των Αγ. Κωνσταντίνου, Καλυβίων-Θορικού, Αναβύσσου, Κουβαρά, Λαυρεωτικής, Παλαιάς Φώκαιας, Σαρωνίδας, Άνω Λιοσίων, Αυλώνος, Αφιδνών, Αχαρνών, Ζεφυρίου, Θρακομακεδόνων, Κρυονερίου, Λυκόβρυσης, Μαλακάσας, Μεταμορφώσεως, Παπάγου, Πεύκης, Πολυδενδρίου και Μαρκοπούλου Μεσογαίας.
Όπως επιπλέον ανακοίνωσε ο κ. Φάμελλος, έως τις 15 Ιανουαρίου του 2019 παρατείνεται ο χρόνος για υποβολή αντιρρήσεων επί των δασικών χαρτών στις Διευθύνσεις Δασών Τρικάλων (για το σύνολο των περιοχών αρμοδιότητάς της), Καβάλας (για τον Δήμο Νέστου), Δυτικής Αττικής (για τους ΟΤΑ Ελευσίνας, Μαγούλας, Ν. Περάμου, Οινόης, Ερυθρών, Βιλίων ΠΕ Δυτ. Αττικής και Κορυδαλλού ΠΕ Πειραιώς) και Ανατολικής Αττικής (για τους ΟΤΑ Αγ. Παρασκευής, Βριλησσίων, Ηρακλείου Αττικής, Ανθούσας, Γέρακα, Παλλήνης Δήμου Παλλήνης και Ν. Ψυχικού Δήμου Φιλοθέης-Ψυχικού).
Τέλος, όπως έκανε γνωστό ο αναπληρωτής υπουργός, φορείς και υπηρεσίες που σχετίζονται με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναμένεται να ενισχυθούν με προσωπικό -τουλάχιστον 550 άτομα- το οποίο θα προέλθει από πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για 5.500 επιστήμονες, από 22 έως 29 ετών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ