“Παρά την 11ωρη λογομαχία για τις συντάξεις την προηγούμενη εβδομάδα, οι πιστωτές της Ελλάδας πιθανότατα θα εγκρίνουν σύντομα την τελευταία δόση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης, ύψους 86 δισ. ευρώ. Αυτό όμως, θα καταφέρει να αγοράσει χρόνο για την Αθήνα μέχρι τα μέσα του 2018. Μετά, ένα νέο πρόγραμμα – το τέταρτο για τη χώρα μετά το ξεκίνημα της οικονομικής κρίσης- πιθανότατα θα απαιτηθεί“.
Με αυτή την… απαισιόδοξη νότα ξεκινά το κείμενο του δημοσιογράφου Hugo Dixon, στο Reuters, το οποίο έχει τον εξής τίτλο: “Ντίξον: Ξεκινήστε να προετοιμάζεστε για τέταρτο ελληνικό μνημόνιο“.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τον αρθρογράφο,”ο Αλέξης Τσίπρας έχει άμεση ανάγκη να του δώσουν οι πιστωτές χρήματα, αφού η χώρα θα πρέπει να πληρώσει περί τα 7,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο. Φυσικά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία ότι το πρόγραμμα δεν έχει εκτροχιαστεί. Όπως όλα δείχνουν, ο Τσίπρας θα πιει για μία ακόμη φορά το πικρό ποτήρι, στο οποίο περιλαμβάνονται μειώσεις μισθών και αυξήσεις φόρων για το 2019 και το 2020, μέτρα τα οποία αγγίζουν το 2% του ελληνικού ΑΕΠ“.
Για μία ακόμη φορά ο Hugo Dixon περιγράφει την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας με μία… ελαφρά κινδυνολογία για το ζήτημα των τραπεζών, την πορεία των οποίων χαρακτηρίζει ως τον μεγαλύτερη πονοκέφαλο για τον Αλέξη Τσίπρα, με δεδομένες και τις συνεχχόμενες εκροές καταθέσεων.
Υποστηρίζει, μάλιστα, ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση με ευθύνη του Αλέξη Τσίπρα και επανάληψη των στιγμών του 2015 θα ήταν “ανοησία εκ μέρους του“.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
“Ένα ακόμη θέμα που “καίει” όλες τις πλευρές, είναι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Θέμα για το οποίο το ΔΝΤ πιέζει αλλά δεν φαίνεται πιθανό να επιλυθεί αρκετά σύντομα, με την καλύτερη των πιθανοτήτων να είναι κάποια αλλαγή στη φρασεολογία της Γερμανίας. Αυτή η αλλαγή μπορεί να δώσει το «πράσινο φως» στην ΕΚΤ να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που θα ωθήσει υψηλότερα την εμπιστοσύνη για την ελληνική οικονομία. Όμως το πιθανότερο είναι ότι οι ουσιαστικές συζητήσεις για το ελληνικό χρέος δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από το 2018 και «η θέση του κ. Τσίπρα είναι τόσο αδύναμη που ξέρει ότι δεν μπορεί να κάνει και πολλά γι’ αυτό το θέμα”, τονίζει χαρακτηριστικά ο Hugo Dixon.
Όσον αφορά πάντως στην πεποίθησή του πως το τέταρτο μνημόνιο είναι αναπόφευκτο, ο αρθρογράφος του Reuters σημειώνει πως το ελάχιστο που μπορεί να κερδίσει η Ελλάδα είναι μία “πιστωτική γραμμή με ενισχυμένες προϋποθέσεις“, ενώ το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί η χώρα θα είναι σαφώς μικρότερο από αυτό του τρέχοντος προγράμματος ύψους 86 δισ. ευρώ. Ο Dixon τονίζει ακόμα πως η χρηματοδότηση του νέου Μνημονίου δεν θα είναι με “ζεστό χρήμα” αλλά μέσω μέτρων ελάφρυνσης του χρέους.
Πηγή: reuters.com