Η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει ακόμα:
«Όταν πρόκειται για έλεγχο των ΜΜΕ δεν χρειάζεται να πάει κανείς ως την Τουρκία, αλλά στην ελληνική κυβέρνηση που υπό τον Αλέξη Τσίπρα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να αποκτήσει επιρροή στα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια». Σύμφωνα πάντα με την FAZ η κυβέρνηση μετά την κατάληψη της εξουσίας αναζητά περισσότερη επιρροή στην ελληνική ιδιωτική τηλεόραση. Γράφει ακόμα: “Μέχρι τώρα τα κανάλια εμπλέκονταν στο πολιτικό παιχνίδι. Η πολιτική ασκούσε πίεση σε επιχειρήσεις, οι οποίες με τη σειρά τους έθεταν όρους ή έκαναν χάρες σε πολιτικούς μέσω των τηλεοπτικών καναλιών τους”.
Την ίδια ώρα, μια έρευνα στην Γερμανία δείχνει ότι η ενημέρωση στη γερμανική δημόσια τηλεόραση για την ελληνική κρίση ήταν το 2015 «μη ισορροπημένη και χωρίς βάθος».
Όπως γράφει η εφημερίδα, Süddeutsche Zeitung «το Ίδρυμα Otto Brenner ασχολήθηκε λεπτομερώς με την Ελλάδα το 2015. Αυτή την Πέμπτη το ίδρυμα (…) δημοσιεύει μια έρευνα σχετικά με τα ρεπορτάζ της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης για την ελληνική κρίση», σημειώνει το δημοσίευμα και επισημαίνει: «Μεγάλο μέρος του πληθυσμού τήρησε κριτική στάση απέναντι στις αναφορές των γερμανικών μέσων ενημέρωσης για την κρίση στην Ελλάδα και ένιωσε ότι λαμβάνει κακή ενημέρωση, είναι η θέση που διατυπώνουν οι Κιμ Όττο, Αντρέας Κόλερ και Κριστίν Μπάαρς από το Πανεπιστήμιο του Βύρτσμπουργκ. Εξετάστηκαν οι κύριες εκδόσεις των εκπομπών Tagesschau και Heute (σ.σ. δελτία ειδήσεων στο πρώτο και το δεύτερο αντίστοιχα πρόγραμμα της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης) και οι ειδικές εκπομπές Brennpunkt και ZDF spezial».
Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι «τα ρεπορτάζ για την ελληνική κρίση χρέους ήταν μη ισορροπημένα και είχαν λίγο βάθος, οι δημοσιογράφοι συμπεριλάμβαναν συχνά προσωπικές τους εκτιμήσεις. Η ελληνική κυβέρνηση λάμβανε σπανιότερα τον λόγο συγκριτικά με άλλες πλευρές και της ασκούνταν συχνότερα κριτική», γράφει η SZ.