Site icon NewsIT
06:36 | 13.09.17

FAZ για Τσίπρα: Ο πανελλήνιος θαυματοποιός του 2015 – Από τις υποσχέσεις του δεν έμειναν πολλά

FAZ για Τσίπρα: Ο πανελλήνιος θαυματοποιός του 2015 – Από τις υποσχέσεις του δεν έμειναν πολλά
Newsit Newsroom

Σε πρωτοσέλιδο άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στη σημερινή Ελλάδα, στις υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα και γράφει πως από τις υποσχέσεις του «πανελλήνιου θαυματοποιού του 2015 δεν έμειναν και πολλά» ωστόσο «δεν θα έπρεπε να ξεγράψει κανείς πρόωρα τον τακτικιστή Τσίπρα αν και δεν πρόκειται να επαναλάβει τον εκλογικό θρίαμβο του 2015».

Ο αρθρογράφος Μίχαελ Μάρτενς διερωτάται εάν η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πράγματι τόσο άσχημη δεδομένου ότι «το μέσο εισόδημά των Ελλήνων είναι τριπλάσιο από αυτό των Ρουμάνων, διπλάσιο από των Πολωνών και σχεδόν τόσο υψηλό όσο των Σλοβάκων – και σε αυτά τα κράτη κανείς δεν παραπονιέται για κρίση και δεν περιμένει μια διαρκή ευρωπαϊκή τροφοδοσία της ψαλίδας ανάμεσα στις δαπάνες για το κοινωνικό κράτος και του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος της οικονομίας τους».

Το άρθρο παρατηρεί ότι «τέτοιου είδους παρατηρήσεις δεν λαμβάνονται ευχαρίστως υπόψη μια και η Ελλάδα δεν θεωρεί ότι είναι στο ίδιο επίπεδο με τις πρώην κομμουνιστικές χώρες της ανατολικής Ευρώπης…Μια σημαντική διαφορά υπάρχει πράγματι: Η νεανική ανεργία πουθενά δεν είναι υψηλότερη από ό,τι στην Ελλάδα. Άλλα ευρωπαϊκά κράτη όπως η Πολωνία, η Βουλγαρία ή η Ρουμανία το αντιμετωπιζουν με άλλα μέσα. Στην ΕΕ η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών είναι ένα θεμελιώδες δικαίωμα. Και από ότι φαίνεται οι Έλληνες κάνουν χρήση αυτής της ελευθερίας και πηγαίνουν όπου οι πιθανότητες απασχόλησης είναι περισσότερες, όπως για παράδειγμα στη Γερμανία. Για την Ελλάδα, μια χώρα από την οποία παραδοσιακά οι άνθρωποι μεταναστεύουν δεν είναι ιδανική λύση αλλά βραχυπρόθεσμα το πιο αποτελεσματικό μέτρο για τη μείωση της νεανικής ανεργίας. Χιλιάδες έχουν εν τω μεταξύ μεταναστεύσει. Στην ελληνική κρίση η μετανάστευση ήταν και είναι μια βαλβίδα αποσυμπίεσης».

Η δύσκολη οικονομική κατάσταση της d14

Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η έκθεση d14 και σημειώνει: «Η documenta στο Κάσελ, η σημαντικότερη έκθεση σύγχρονης τέχνης στον κόσμο, απειλείται με χρεοκοπία. Στο τέλος Αυγούστου έγινε μια ειδική σύσκεψη του εποπτικού συμβουλίου με στόχο να ληφθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα σχετικά με τη ρευστότητα της εταιρείας, η οποία και εξασφαλίστηκε μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, όπως δήλωσε ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου και δήμαρχος του Κάσελ Κρίστιαν Γκέζελ». Και λίγο παρακάτω η εφημερίδα σημειώνει: «Ο συνολικός προϋπολογισμός ανήλθε στα 37 εκατομμύρια ευρώ. Με εφτά εκατομμύρια συνέβαλαν ξεχωριστά ο δήμος του Κάσελ και το κρατίδιο της Έσσης και τεσσεράμισι εκατομμύρια το Ομοσπονδιακό Ίδρυμα Πολιτισμού. Τα υπόλοιπα μισά θα έπρεπε να τα καταβάλει η έκθεση από έσοδα από εισιτήρια κτλ. Παρατηρητές εκτιμούν ότι με τους δυο τόπους διεξαγωγής της έκθεσης σε Αθήνα και Κάσελ επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα».

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρεται σε απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που αφορά προσφυγή Έλληνα πολίτη σε σχέση με το ελληνικό δημόσιο χρέος. Η εφημερίδα αναφέρει σχετικά: «Στην ΕΕ δεν μπορεί να καταχωρηθεί καμία Ένωση Πολιτών, η οποία θέλει να εμποδίσει την αποπληρωμή του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δικαίως αρνήθηκε μια τέτοια πρωτοβουλία αποφάνθηκε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επιβεβαίωσε με αυτό τον τρόπο παρόμοια απόφαση προηγούμενου δικαστηρίου (C-589/15). Πρόκειται για την περίπτωση Έλληνα πολίτη, ο οποίος το 2012 ήθελε να συστήσει Πρωτοβουλία Πολιτών, η οποία να εμποδίσει την αποπληρωμή των δανείων από την Ελλάδα θεωρώντας ότι αυτά θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική και πολιτική ύπαρξη της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε τότε ότι δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητά της βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου η διαγραφή του δημόσιου χρέους».

Πηγή: Deutsche Welle

Τελευταίες ειδήσεις

Exit mobile version