Πολιτική

FAZ: Η Ελλάδα δεν είναι προτεραιότητα του Τραμπ

Πολιτικά θα είναι και αυτή τη φορά τα κριτήρια με τα οποία θα αποφασίσει το ΔΝΤ το αν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος ή όχι. Και πολλά θα κριθούν από στη στάση του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung, που εκτιμά πως χωρίς τη συγκατάθεση του μεγαλύτερου μετόχου του, της κυβέρνησης των ΗΠΑ δηλαδή, το Ταμείο δεν θα αποφασίσει να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Γιατί μπορεί οι οικονομολόγοι του ΔΝΤ να εξακολουθούν να αμφισβητούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και την ισχύ της ελληνικής οικονομίας, όμως, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, όλα αυτά δεν παίζουν ρόλο για τη συμμετοχή του ή μη στο πρόγραμμα, καθώς μέχρι τώρα το Ταμείο λάμβανε τις αποφάσεις του με πολιτικά και όχι οικονομικά κριτήρια.

«Όπως έγινε και μέχρι τώρα έτσι το Ταμείο θα αποφασίσει βάσει πολιτικών κριτηρίων και όχι οικονομικών. Χωρίς τη συγκατάθεση του μεγαλύτερου μετόχου, δηλαδή των ΗΠΑ, το ΔΝΤ δεν θα αποφασίσει νέο δανειακό πρόγραμμα. Και εκεί που το ΔΝΤ βοηθούσε ευχαρίστως τους Ευρωπαίους (και φυσικά το Βερολίνο) στην ευρωκρίση, τώρα δεν μπορεί να αγνοήσει τις προτεραιότητες του Ντόναλντ Τραμπ. Και σ’ αυτές σίγουρα δεν συγκαταλέγεται η Ελλάδα.

Click4more: Ερντογάν – Τραμπ – 45 λεπτά παζάρευαν στο τηλέφωνο

Αυτό το κατάλαβε και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Μέχρι τώρα ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριζε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είχε αποφασιστεί κατά κάποιον τρόπο από το Eurogroup και ήταν αμετάκλητη. Τώρα προβλέπει τα χειρότερα υποστηρίζοντας ότι χωρίς το ΔΝΤ το ευρωπαϊκό πρόγραμμα τελειώνει. Αυτό από μόνο του μπορεί να μη σημαίνει πολλά. Το να τραβήξει όμως αυτή η διαμάχη μέχρι τις γερμανικές εκλογές φαντάζει πλέον αδιανόητο», γράφει η FAZ.

Στο αδιέξοδο των Ελλήνων μετά τα αμέτρητα μέτρα λιτότητας εξαιτίας των οποίων δεν μπορούν να ορθοποδήσουν αναφέρεται η Neue Zürcher Zeitung και θέτει το ερώτημα: «Επιστροφή στη δραχμή;». Και σημειώνει πως οι επιλογές του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι δυο: συμβιβασμός και νέα μέτρα ή εκλογές.

«Η κατάσταση μοιάζει αδιέξοδη – έτσι τουλάχιστον αισθάνονται οι Έλληνες, οι οποίοι παρά τα αμέτρητα μέτρα λιτότητας των περασμένων ετών ή μάλλον εξαιτίας αυτών, δεν μπορούν να ορθοποδήσουν. Αντ’ αυτού επανέρχεται το φάντασμα του “Grexit”. (…) Ο λαός βρίσκεται στα όρια της υπομονής του. Η κατανάλωση και η οικονομία βρίσκονται στον πάτο, οι επενδύσεις είναι σχεδόν μηδαμινές και η ανεργία παραμένει υψηλή», τονίζει το δημοσίευμα.

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι μέρος του ελληνικού πληθυσμού αντιδρά με πείσμα και θεωρεί ότι η επιστροφή στη δραχμή θα ήταν προτιμότερη από τη σημερινή κατάσταση. Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται και ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Λάμπσντορφ, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Πρέπει να βρούμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ένα τρόπο να κρατήσουμε την Ελλάδα μεν στην ΕΕ και στην κοινότητα αλληλεγγύης, αλλά να την συνοδεύσουμε εκτός ευρωζώνης».

Η εφημερίδα επισημαίνει ωστόσο ότι για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς το Grexit δεν αποτελεί θέμα προς συζήτηση. Δυο οι δυνατότητες που έχει τώρα ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με την ΝΖΖ: «Ή θα περάσει όλα τα μέτρα λιτότητας που του έχουν ζητηθεί (…) ή θα πάει σε εκλογές. (…) Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πλέον ελάχιστη στήριξη από τους πολίτες. Πριν εξαφανιστεί σε μια πολιτική νιρβάνα θα μπορούσε να πετάξει την καυτή πατάτα στους συντηρητικούς για να μπορέσει τουλάχιστον να επιβιώσει πολιτικά μετά την αναπόφευκτη αποτυχία του. Μόνο που αυτό δεν βοηθά καθόλου τον ελληνικό λαό», καταλήγει το άρθρο.

Τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια υπογραμμίζει η Die Welt. «Ο χρόνος για μια συμφωνία πιέζει. Σύμφωνα με ευρωπαϊκούς κύκλους, εάν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή δεν υπάρξει διάθεση για συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές, τότε θα είναι δύσκολο να επιτευχθεί μια συμφωνία μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου στη συνάντηση του Eurogroup. Στις Βρυξέλλες η ημερομηνία θεωρείται καταλυτική για να βρεθεί λύση. Διότι στη συνέχεια θα διεξαχθούν εκλογικές αναμετρήσεις στην Ολλανδία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Μέχρι τότε, όπως εκτιμούν ειδικοί, θα πρέπει η Ευρώπη και το ΔΝΤ να βρουν τρόπο να ευθυγραμμίσουν τις οικονομικές τους προγνώσεις».

Πηγή: Deutsche Welle

Πολιτική

Σχολιάστε

Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα