«Σε ότι με αφορά δεν πρόκειται να έρθει ξανά αυτό το ζήτημα στην Διάσκεψη των Προέδρων. Σήμερα είναι η τελευταία συνεδρίαση για αυτό το θέμα. Έχουν περάσει τρεις μήνες, έπρεπε σύμφωνα με το νόμο να έχουμε καταλήξει. Αυτό δεν έγινε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης κλείνοντας την συνεδρίαση.
Ο πρόεδρος της Βουλής, έκανε λόγο για ακραίες απόψεις που εκκινούσαν και εκφράστηκαν από κάποιες πλευρές για να μην υπάρξει τελικά διαγωνιστική διαδικασία αλλά άλλου είδους εξελίξεις στη χώρα, όπως είπε, ώστε να μην γίνει ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο κ. Βούτσης, άλλωστε, είχε προαναγγείλει την Δευτέρα ότι η κυβέρνηση θα προχωρούσε σε αυτή την πρωτοβουλία. “Θα πρέπει να προβεί η κυβέρνηση σε κάποια νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα”, είχε πει.
Όταν, μάλιστα, ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Παππάς είχε φέρει τη σχετική τροπολογία στη Βουλή υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και τότε είχε πει πως “εάν η Νέα Δημοκρατία συναινέσει στη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, τότε η απόφαση για τον αριθμό των τηλεοπτικών αδειών θα ληφθεί από τη Βουλή, σε διαφορετική περίπτωση όμως, η κυβέρνηση θα φέρει νομοθετική ρύθμιση για να ξεκινήσει η διαδικασία της αδειοδότησης”.
Ο Πρόεδρος της Βουλής επιχείρησε να πείσει τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον καθορισμό των 4 πανελλήνιων τηλεοπτικών αδειών που έχει πει η κυβέρνηση πως θα μπουν στον διαγωνισμό. Για τρίτη συνεχόμενη φορά καταψηφίσθηκε από την πλειοψηφία της αντιπολίτευσης η πρόταση που επανεκατέθεσε στην ΔτΠ για τα πρόσωπα που πρότεινε για τις κενές θέσεις του ΕΣΡ. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης επέμειναν σχεδόν σύσσωμα, πλην ΧΑ και ΚΚΕ, ότι το θέμα δεν είναι η καταλληλότητα των προσώπων αλλά κυρίως η επαναφορά στο ΕΣΡ όλων των αρμοδιοτήτων που του έχει εκχωρήσει ο Συνταγματικός νομοθέτης και αφαίρεσε η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο που κατέθεσε και ψήφισε και τις πέρασε στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης κατέθεσε στα κόμματα μια προμελέτη που είχε παραγγείλει τον προηγούμενο Οκτώβριο η κυβέρνηση μέσω της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας για τον αριθμό των καναλιών που αντέχει η ελληνική αγορά προκειμένου να είναι βιώσιμα και στην οποία αναφέρεται ότι για την χώρα μας οι άδειες μέσα από τη νέα ευρυεκπομπή ψηφιακού σήματος Πανελλαδικής εμβέλειας με σήμα υψηλής ανάλυσης θα είναι μέχρι τέσσερα Κανάλια». Αυτή, είπε ο κ. Βούτσης, η μελέτη ήταν προφανώς γνωστή στον αρμόδιο Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά όταν μίλησε για 4 άδειες πανελλήνιας εκπομπής Καναλιών στην Ολομέλεια που θα πρέπει να τεθούν στον διαγωνισμό.
Ο κ. Βούτης, μάλιστα είπε, πως αυτή η μελέτη απαντά σε όσα έχουν υποστηριχθεί από κόμματα της αντιπολίτευσης «είτε από ελλείψει ενημέρωσης ή γνώσης και δεν λέω εσκεμμένα… ότι στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες στις οποίες εκπέμπουν δεκάδες Κανάλια ή ότι δεκάδες είναι τα Κανάλια που μπορούν ταυτόχρονα να εκπέμπουν σε όλη την Επικράτεια και το σήμα τους να λαμβάνετε ελεύθερα από όλους τους δέκτες και ταυτόχρονα να είναι βιώσιμα…»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας είπε πως η «προπαρασκευαστική αυτή έκθεση που μας μοιράσατε, δεν αλλάζει το θεσμικό θέμα στο οποίο επιμένει να θέτει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και αυτό είναι η επιστροφή όλων των θεμάτων – φυσικά και των τεχνολογικών που τίθενται σήμερα – στην μόνη αρμόδια Αρχή που ο συνταγματικός νομοθέτης θέλει να τα εξετάζει και αυτή είναι το ΕΣΡ και όχι ο υπουργός. Σε ότι δε αφορά, για τις απόψεις που καταγράφονται στην μελέτη που όπως είπε «φέρει τον τίτλο Προπαρασκευαστική Εμπειρογνωμοσύνη» ο κ. Νίκος Δένδιας σημείωσε πως «εάν θέλετε να τη συζητήσουμε, εμείς δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά πρώτα να την μελετήσουμε και με τη βοήθεια κάποιων ειδικών τεχνικών συμβούλων και σε δύο ημέρες να επανέλθουμε εδώ στην ΔτΠ να κάνουμε και αυτή την τεχνική συζήτηση, σε αυτό εμείς δεν έχουμε αντίρρηση…»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε ύποπτο το συμπέρασμα της μελέτης για 4 άδειες λέγοντας πως «αυτό παράγγειλε ο υπουργός αυτό του έδωσαν… Η κυβέρνηση αναζητά επιχειρήματα, τη μια μας λέει ότι η αγορά χωράει 4 κανάλια και την άλλη ότι 4 κανάλια είναι τεχνικά αυτά που μπορούν να εκπέμπουν… Αλλά σε κάθε περίπτωση αυτή την δουλειά πρέπει να την αφήσουμε στο ΕΣΡ να το κάνει… Επιστημονικά και τεχνικά αυτό είναι το προτιμότερο. Να το αφήνουμε να το εξετάσει το ΕΣΡ και όχι τεχνικά θέματα να τα αποφασίζουν οι πλειοψηφίες και οι μειοψηφίες στην Βουλή»
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης είπε «πως δεν αντιλαμβάνομαι τη συζήτηση που γίνεται τώρα για τεχνικά ζητήματα. Το θέμα για το οποίο έχουμε κληθεί στην ΔτΠ είναι η εκλογή των μελών του δ.σ. του ΕΣΡ. Γιατί κάνουμε λοιπόν επί δύο ώρες αυτή τη συζήτηση. Εγώ θα σας πω ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση κρύβουμε την ουσία. Όλη αυτή η τεχνική συζήτηση περί της τεχνολογίας ή της συνταγματικότητας γίνεται για να κρύψει ότι η Κυβέρνηση είναι αυτή που έχει το μαχαίρι και το πεπόνι και θέλει να το μοιράσει όπως θέλει και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης μέσω 4/5 που απαιτείται για τη σύνθεση του ΔΣ του ΕΣΡ θέλουν και αυτά να μπουν στο παιχνίδι… Γίνεται μια διεκδίκηση, για να μην πω παζάρι, για την πίτα της διαφήμισης. Αυτή είναι η ουσία για να καταλαβαίνει και ο κόσμος που μας ακούει. Γι αυτό και το ΚΚΕ επιμένει στην θέση που έχει παγίως και πάντα ψηφίζει παρών».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης είπε ότι τα θέμα είναι η συνταγματικότητα του νομοσχεδίου που αφαιρούν τις αρμοδιότητες που έχει το ΕΣΡ και κάθε άλλη προσπάθεια νομοθετικής ρύθμισης είναι αντισυνταγματική Και επομένως δεν μπορούμε να συναινέσουμε. Μάλιστα, αναφέρθηκε στην αρθογραφία που έχει αναπτύξει ο καθηγητής κ. Πλειός και προτεινόμενος από τον ΠτΒ για μια θέση στο ΕΣΡ, ο οποίος έχει αναφέρει ότι «είναι υπερβολική η εξουσία του υπουργού Επικρατείας που του παρέχεται και σε ότι αφορά για τον αριθμό των Καναλιών αλλά και το ύψος της εκκίνησης του τιμήματος του διαγωνισμού…» . Για την έκθεση του Ινστιτούτο είπε πως διαβάζοντάς την διαγώνια, βλέπω ότι τα 12 κανάλια που έχουν δυνατότητα πανελλήνιας εκπομπής, με τους 4 πολυπλέκτες και έτσι όπως επιλέχθηκαν να αναπτυχθούν χάνονται 4 Κανάλια. Άρα οι δυνατότητες εκπομπής είναι συνολικά 8. Από αυτές οι 4 θέσεις έχει αποφασιστεί να δοθούν στην δημόσια τηλεόραση και άλλα 4 να πάνε σε ιδιωτικά Κανάλια. Έτσι μας προκύπτει τεχνικά οι 4 άδειες. Επίσης, στην μελέτη αναφέρεται ρητά ότι δεν δόθηκαν και δεν υπήρχαν συγκριτικά οικονομικά στοιχεία που δόθηκαν ή να προκύπτουν από άλλη μελέτη προκειμένου να προχωρήσουν στη σύνταξη χρηματοοικονομικής έκθεσης….» και επεσήμανε «η μελέτη αυτή ακόμα και έτσι αν είναι όπως μας τα λέτε, αποτελεί ταφόπλακα των επιχειρημάτων που έχει προβάλει η Κυβέρνηση. Γιατί εάν είναι λοιπόν τεχνικό το θέμα δεν έχει τίποτα να αποφασίζει η Βουλή, ο υπουργός αλλά η Ανεξάρτητη Αρχή, το ΕΣΡ. Φέρτε λοιπόν τη νομοθετική πρωτοβουλία που την αρμοδιότητα θα την έχει το ΕΣΡ και τελειώνει το θέμα…»
Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης παρατήρησε πάντως πως και δεν υπάρχει δυνατότητα βιωσιμότητας παραπάνω από 4 καναλιών όταν η διαφημιστική πίτα από 400 εκατ. ευρώ που ήταν προ κρίσεως τώρα είναι 150 εκατ. ευρώ Είναι αδύνατον να μπορούν να επιβιώσουν σε αυτή την αγορά πάνω από 4 πανελλήνιας εμβέλειας κανάλια ακόμα και εάν η διαφημιστική πίτα αυξηθεί κατά 20% Και δεν υπάρχει ούτε ένας φορέας, όλο αυτό το διάστημα που γίνεται η δημόσια συζήτηση που να έχει τοποθετηθεί και να έχει υποστηρίξει ότι είναι βιώσιμα ο αριθμός των Καναλιών που σήμερα εκπέμπουν. Μια παρατήρηση, αυτή του Προέδρου της Βουλής που ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης του απάντησα «εγώ θα συμφωνήσω μαζί σας αλλά θα πρέπει να αποδεχθούμε ότι το πολιτικό σύστημα δεν έχει καμία τύχη να επιβάλλει αριθμητικούς όρους στην αγορά.. Το πολιτικό σύστημα αυτό που μπορεί να βάλλει είναι τους κανόνες της αγοράς, δηλαδή στον τρόπο των τραπεζικών δανειοδοτήσεων, στον οικονομικό έλεγχο…»
Με παρόμοια προσέγγιση και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καρράς ανέφερε πως «το μέγεθος της διαφημιστικής πίτας , δεν μπορεί να κρίνει τα διοικητικά μέτρα που είναι ο καθορισμό των Καναλιών . Από τη στιγμή που θα γίνει δημοπρασία θα πρέπει να περιμένουνε να δούμε πρώτα πόσοι ενδιαφερόμενοι θα εμφανιστούν και να κρίνουμε εάν έχουν τα κατάλληλα μέσα, το προσωπικό και τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας τους. Άλλωστε τα οικονομικά κριτήρια δεν είναι τα ίδια για όλους. Στην αδειοδότηση μπορεί να θελήσουν να συμμετάσχουν και νεότεροι επιχειρηματίες και επιχειρηματικά σχήματα. Οι νέοι αυτοί δεν έχουν τα βάρη της κρίσης που φέρνουν οι υφιστάμενοι, μπορεί να φέρουν και εξελιγμένα τεχνικά μέσα, επομένως καταλαβαίνετε ότι και τα οικονομικά μεγέθη και δεδομένα στα οποία θα στηριχθεί για την βιωσιμότητά του ο καθένας είναι διαφορετικά Ο κ. Γ, Καρράς πάντως και αυτός πρόταξε και επέμεινε στα συνταγματικά κολλήματα του νομοσχεδίου και καταψήφισε την πρόταση του Προέδρου της Βουλής.
Στον αντίποδα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Βασίλης Κόκκαλης κάλεσε τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να κρύβονται πίσω από τη συνταγματικότητα ή όχι του νομοσχεδίου, η ΝΔ είπε» είναι αμήχανη να πάρει θέση και ζητάει αναβολή της συνεδρίασης για να διαβάσει… την τεχνική μελέτη, Το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι υψώνουν τοίχο με συνταγματικά θέματα αλλά αυτά τυπικά (!) θέματα και προφάσεις για μην μπει τάξη και να παραμείνει η αταξία της διαφθοράς και της διαπλοκής… δεν έχει σημασία 4 ή 5 Κανάλια, το θέμα είναι η πάταξης της διαφθοράς…»
Το ερώτημα «επιτέλους ποιος Κυβερνά τον τόπο…» αναφώνησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανιός ενώ και η Αντιπρόεδρος της Βουλής κ Τασία Χριστοδουλοπούλου είπε πως και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας που είμαι πρόεδρος μου έχει ζητηθεί να γίνει μια συζήτηση γενικά για τις ανεξάρτητες Αρχές και να την κάνουμε… αλλά δεν ξέρω τι νόημα έχει η συζήτηση αυτή. Η αλήθεια είναι ότι οι ανεξάρτητες αυτές Αρχές δημιουργήθηκαν και υπάρχουν για να εκχωρήσουν δημόσια εξουσία που το κόστος της δεν ήθελε να αναλάβει το Κράτος και η εκάστοτε Κυβέρνηση. Για να μην έχει λοιπόν το κόστος των αποφάσεων η εκάστοτε Κυβέρνηση έβαζε να την παίρνουν εκ πλαγίου αυτές οι Αρχές με πρόσωπα που η ίδια διόριζε… και αυτή και τα κόμματα έμεναν στο απειρόβλητο… ΄Όπως και τώρα κανένα δεν θέλει να αναλάβει την ευθύνη αυτής της αναδιανομής στην τηλεοπτική αγορά…»
Μετά και από αυτό το τρίτο κατά σειρά «ναυάγιο» της ΔτΠ να βρεθούν τα 4/5 για της αυξημένης πλειοψηφίας για τη συγρκότηση του ΕΣΡ, ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε πως «αυτή ήταν η τελευταία φορά που τέθηκε το ζήτημα και δεν πρόκειται να ξανάρθει στην Διάσκεψη» χρέωσε το αδιέξοδο στην Αντιπολίτευση μιλώντας για «ακραίες απόψεις και ιδιότυπα βέτο που τέθηκαν και εκκινούσαν από ορισμένες πλευρές που ήθελαν να μην υπάρξει διαγωνιστική διαδικασία αλλά αντίθετα να περνούν οι μήνες και η Κυβέρνηση να μην κάνει τίποτα…» και προανήγγειλε ότο « η Βουλή, δια της Ολομελείας, θα ασχοληθεί, εφόσον η Κυβέρνηση φέρει ρύθμιση για ολοκλήρωση της διαδικασίας» εκτιμώντας… ότι «αυτό θα γίνει ενδεχομένως πολύ σύντομα…»