Για τα τέλη Ιουνίου ανανεώθηκε το «ραντεβού» της κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μεταβαίνουν, μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin στο Λουξεμβούργο και θα επανέλθουν για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων, καθώς, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών, «όλα είναι ανοικτά».
Το διακύβευμα σε αυτόν τον έλεγχο – με δεδομένο ότι η δόση των 3,3 δισ. ευρώ του Ιουνίου είναι εξασφαλισμένη-, αποτελεί ένα «πακέτο» 8,1 δισ. ευρώ (4,1 δισ. ευρώ από την ευρωζώνη, 1,8 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και 2,2 δισ. ευρώ από SNPs – καταβολή κερδών από ελληνικά ομόλογα).
Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει κυρίως να ξεπεραστούν οι «σκόπελοι» του νέου δημοσιονομικού κενού για το 2013- 2014, που δημιουργείται από την «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ και τα ασφαλιστικά ταμεία. Σύμφωνα με στελέχη της τρόικας, η «τρύπα» στον ΕΟΠΥΥ μπορεί και να ανέλθει σε 2,5 δισ. ευρώ, ενώ από το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι δεν υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ. Για τον συγκεκριμένο λόγο, άλλωστε, ειδική επιτροπή της τρόικας έχει «εγκατασταθεί» στο υπουργείο Υγείας, με τα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, πάντως, να απορρίπτουν τη λήψη νέων μέτρων.
Ενστάσεις φέρεται να εγείρουν οι εκπρόσωποι των δανειστών και στο σκέλος των εσόδων, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αμφισβητείται η πρόβλεψη της κυβέρνησης για εισπράξεις 3,17 δισ. ευρώ από τον νέο ενιαίο φόρο στα ακίνητα το 2014, καθώς το προτεινόμενο σύστημα θεωρείται από την τρόικα «πολύπλοκο και αβέβαιο ως προς το αποτέλεσμά του». Φαίνεται δε, ότι υπάρχουν και εισηγήσεις για συνέχιση της σημερινής διαδικασία είσπραξης του τέλους μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Επίσης, η κυβέρνηση εμμένει να μην εφαρμόσει το μέτρο της επιβολής εισφοράς επί του τζίρου των επιχειρήσεων υπέρ του ΟΑΕΕ, που θα εξασφάλιζε 600 εκατ. ευρώ τη διετία 2013- 2014, με την τρόικα να ζητεί ισοδύναμες παρεμβάσεις. Ενώ, πρέπει να εισπραχθούν και 400 εκατ. ευρώ από την τελευταία δόση του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ακινήτων για το 2013, που θα καταβληθεί το 2014.
Στο σκέλος των δαπανών, υπάρχει μια επιπλέον «τρύπα» της τάξης των 200 εκατ. ευρώ, από τη μη εφαρμογή στις συντάξεις των απόστρατων του νέου μισθολογίου.
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν ότι όλα τα προαναφερθέντα μπορούν να καλυφθούν από τις μεγαλύτερες επιστροφές στον χώρο των φαρμάκων και τα υψηλότερα κατά περίπου 200 εκατ. ευρώ έσοδα από τον ΦΑΠ της διετίας 2011- 2012, ενώ, εάν χρειασθεί, θα χρησιμοποιηθεί και το αποθεματικό του προϋπολογισμού, ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Ως εκ τούτου, υποστηρίζουν, δεν τίθεται θέμα λήψης νέων μέτρων για την περίοδο 2013- 2014.
Όμως, τα συγκεκριμένα προβλήματα σε έσοδα και δαπάνες φαίνεται ότι απομακρύνουν την, έστω και πιλοτική για ένα εξάμηνο, μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, από το 23% στο 13%. Αντίθετα, υπάρχει πάντα η επίσημη πρόταση από το ΔΝΤ για την κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ, οι οποίοι ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να μην προκαλούνται, κατά το Ταμείο, απώλειες εσόδων.
Φυσικά, στις διαπραγματεύσεις περιλαμβάνονται πάντα και τα προαπαιτούμενα της αναδιάρθρωσης του δημόσιου τομέα (διαθεσιμότητα 12.500 δημοσίων υπαλλήλων και απολύσεις) και της ολοκλήρωσης της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς και οι αποκρατικοποιήσεις.
Σημειώνεται ότι, η κυβέρνηση προσδοκά να έχει ολοκληρώσει τον νέο έλεγχο έως τις 8 Ιουλίου και την τότε συνεδρίαση του Eurogroup, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα στη ροή των δόσεων προς τη χώρα.
Διαβάστε επίσης: