Ο υπουργός Παιδείας παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση ήταν εκείνη που πρότεινε το 23% στην εκπαίδευση αλλά το έκανε στο πλαίσιο της πίεσης για φορολογικά έσοδα. «Δεν θέλαμε να επιβάλουμε φορολογικά έσοδα. Ήταν σε συνεννόηση με την Κομισιόν», είπε σε συνέντευξή του στην εκπομπή Στον Ενικό στο Star.
Αναφερόμενος στα… ιδιαίτερα, όπου εκτιμάται πως θα στραφούν πολλοί περισσότεροι γονείς μετά το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο Νίκος Φίλης τόνισε πως «δεν μπορείς να απαγορεύσεις σε έναν φοιτητή να κάνει ιδιαίτερο μάθημα και να βγάζει ένα χαρτζιλίκι. Ο καθηγητής που είναι μισθωτός, πράγματι είναι παράπτωμα, εάν κάνει ιδιαίτερο. Έχει μάλιστα και διπλή απαξία εάν αξιοποιεί τη σχέση που έχει στο σχολείο με τον μαθητή του για να κάνει ιδιαίτερο».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Νίκος Φίλης προανήγγειλε επίσης αλλαγές στις εξετάσεις στα σχολεία. “Στην Ελλάδα έχουμε μια ιδιομορφία: έχουμε ένα σύστημα που καταναλώνει μεγάλο μέρος της χρονιάς σε εξετάσεις” και τόνισε πως αυτό που προαναγγέλλει αφορά συνολικά των εξετάσεων μέσα στην τάξη. «Δεν πρόκειται να γίνει αύριο, αλλά είναι θέμα μελέτης και για αυτό έχουμε εξαγγείλει δημόσιο, εθνικό και κοινωνικό διάλογο, όπου θα πάρουν μέρος όλοι οι φορείς, όπως οι πολίτες και ίδιος ο εκπαιδευτικός», είπε ο υπουργός Παιδείας.
Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμπιστευθούν το δημόσιο σχολείο, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, ενώ επεσήμανε ότι η ηγεσία του υπουργείου είναι στο πλευρό των γονέων, των μαθητών και των δασκάλων.
Όσον αφορά στα κενά στην εκπαίδευση, ο υπουργός επεσήμανε ότι οι προσλήψεις των αναπληρωτών φέτος θα είναι σε ποσοστό αυξημένες κατά 20% σε σχέση με πέρυσι και επανέλαβε ότι αναλόγως της εξέλιξης των δημοσιονομικών της χώρας, θα προχωρήσει, αν είναι δυνατόν και από του χρόνου, σε μόνιμους διορισμούς.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Επίσης, επέμεινε ότι θα μειωθεί ο αριθμός των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών και εξήγγειλε την δημιουργία επιτροπής υπηρεσιακών μεταβολών, ούτως ώστε μέχρι το Μάιο να γνωρίζει το υπουργείο πού είναι αποσπασμένοι οι εκπαιδευτικοί.
Ακόμη, ο κ. Φίλης ανακοίνωσε ότι γίνονται προσπάθειες να στελεχωθούν από περισσότερους μεταδιδακτορικούς φοιτητές τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια. Επίσης, εξήγγειλε την ψηφιακή κάρτα φοιτητή, η οποία θα αφορά τη σίτιση των φοιτητών, με στόχο να γίνει πράξη πριν το τέλος του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.
Για τη σίτιση στα σχολεία, ο υπουργός εξήγγειλε την εφαρμογή ενός πιλοτικού προγράμματος σίτισης, που θα αρχίσει να υλοποιείται τις επόμενες μέρες και το οποίο προβλέπει την παροχή 10.000 μερίδων φαγητού ημερησίως σε σχολεία που δεν έχουν κυλικείο, με την αρωγή της εκκλησίας, μη κυβερνητικών οργανώσεων και ιδιωτικών φορέων. Για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ο υπουργός επεσήμανε ότι το ωράριο των εκπαιδευτικών ούτε θα αυξηθεί, ούτε θα μειωθεί.
Με πληροφορίες και από ΑΠΕ – ΜΠΕ