«Είναι ανώνυμοι υποτίθεται οι διοργανωτές. Αλλά δεν είναι ανώνυμοι, είναι η Νέα Δημοκρατία» τόνισε ο υπουργός Παιδείας μιλώντας το πρωί της Κυριακής (12.06.2016) στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, σημειώνοντας πως «αυτό απεδείχθη πια. Είναι επισήμως η Νέα Δημοκρατία». Επεσήμανε δε ότι αυτό οφείλεται στη δική του παρέμβαση. «Η Νέα Δημοκρατία μετά τη δήλωσή μου βγήκε και είπε δικιά μου είναι η εκδήλωση (σ.σ. την Τετάρτη 15 Ιουνίου στο Σύνταγμα», συμπλήρωσε.
«Μεθαύριο οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να διαδηλώσουν με ό,τι συνθήματα θέλουν, ουδείς το αμφισβητεί. Έχουμε δικαίωμα κι εμείς να κρίνουμε την πολιτική σκοπιμότητα αυτής της κινητοποίησης», είπε και πρόσθεσε ότι οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση “Παραιτηθείτε” μιλούν για εθνικοσοσιαλιστική κυβέρνηση «που πρέπει να τη ρίξουμε ή άλλοι λένε ότι πρέπει να ανοίξει ξανά η Γυάρος για να πάμε εκεί τους Αριστερούς για να ξεβρωμίσει η χώρα, αυτά είναι στην ιστοσελίδα που αφορά στην κινητοποίηση».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Παράλληλα, επικαλέστηκε και τη δήλωση του βουλευτή Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας Θόδωρου Φορτσάκη, που «είπε ότι πολλοί από τους συμμετέχοντες έχουν συναισθήματα ή πολιτικές απόψεις εκτός Συντάγματος, δεν το είπα εγώ».
Και σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, ο Νίκος Φίλης είπε πως δεν είναι αντίθετος στην πραγματοποίηση μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας, αλλά σημείωσε ότι ανάμεσα στους διοργανωτές και υποστηρικτές της συγκέντρωσης «είναι πρόσωπα που διατυπώνουν ακροδεξιές απόψεις».
«Πρέπει η Νέα Δημοκρατία να καθορίσει τη στάση της. Σύρεται από τον Γεωργιάδη και τους ακραίους ο Μητσοτάκης;» συνέχισε ο υπουργός Παιδείας στη συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ και συμπλήρωσε πως ενώ η δημοσκόπηση του ΒΗΜΑτος της Κυριακής δείχνει πως οι πολίτες δεν θέλουν εκλογές και μόνο ένας στους τρεις θέλει «τι νόημα έχει ο κ. Μητσοτάκης να σύρεται σε μια σε μια κινητοποίηση με κεντρικό σύνθημα το “παραιτηθείτε;”».
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σημείωσε δε ότι «το κίνημα των Αγανακτισμένων δεν ήταν κομματικά υποκινούμενη κινητοποίηση, ήταν πανευρωπαϊκό κίνημα που συγκλόνισε την Ευρώπη, ήταν λαϊκό κίνημα. (…) Δεν είναι αναγκαίο να κάνουμε τέτοιους συμψηφισμούς, άλλο αυτό, κι άλλο μια κομματικά υποκινούμενη εκδήλωση υπό την ήχο κατσαρόλας ή γραβάτας».
Υπέρ «της απλής και άδολης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος» ώστε «να εκφραστεί αυθεντικά η λαϊκή γνώμη και να δημιουργηθούν συνθήκες ώστε ο δημόσιος βίος να ξεκολλήσει από τις παλαιοκομματικές αγκυλώσεις και εκβιασμούς και να ανανεωθεί ριζικά», δηλώνει ο υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής.
Ο κ. Φίλης σημειώνει ότι «τα μέτρα που ψηφίσαμε είναι δύσκολα και έξω από τον πυρήνα των ιδεών μας» για να προσθέσει όμως στη συνέχεια ότι «η αναπτυξιακή ώθηση που θα δοθεί στην οικονομία και η ένταξή μας στη νομισματική χαλάρωση της ΕΚΤ θα αμβλύνουν τις επιπτώσεις αυτών των μέτρων».
Ο ίδιος απορρίπτει το ενδεχόμενο διεύρυνσης τους κυβερνητικού σχήματος με πρόσωπα από την Κεντροαριστερά, εξηγώντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «επιδιώκει ευρείες συναινέσεις, που μπορεί να αποδειχθούν ντόμινο για ευρύτερες ανατροπές στο πολιτικό σύστημα».