Άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει από χτες μεταξύ της Υπουργού Παιδείας και του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και συγκεκριμένα με τον Νίκο Φϊλη.
Αρχικά η Νίκη Κεραμέως μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου, έκανε λόγο για προσχηματικό ενδιαφέρον του Νίκου Φϊλη και της Μερόπης Τζούφη για διάλογο, αφού απουσίαζαν από την Βουλή στην συζήτηση για τις διατάξεις για τους σημαιοφόρους.
Στην συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία έκανε λόγο για αήθη επίθεση, αφού όπως είπε ο Νίκος Φϊλης αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας και αναγκαστικά δεν είναι πάντα παρών.
Για την Μερόπη Τζούφη τόνισε πως είχε συναντηθεί με την Νίκη Κεραμέως για το θέμα νωρίτερα την ίδια ημέρα.
Φίλης: Ήταν ημέρα θεραπείας
Σε σχόλιό του για το θέμα ο Νίκος Φίλης, επί της ουσίας επιβεβαιώνει την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας πως ήταν ημέρα θεραπείας, και γι αυτό απουσίαζε. Παράλληλα τόνισε πως η κ. Κεραμέως έκανε απλά ένα… πέρασμα από την Βουλή για να επιχειρηματολογήσει για την επιλογή των σημαιοφόρων
Αναλυτικά τα όσα ανέφερε:
“Στην κριτική μας, η υπουργός με Δελτίο Τύπου ανέφερε «(…) Το προσχηματικό ενδιαφέρον των κ.κ. Φίλη και Τζούφη για διάλογο στη Βουλή αποδείχθηκε σήμερα με τον πιο εύληπτο τρόπο: την απουσία αμφοτέρων από τη Βουλή, κατά τη συζήτηση των διατάξεων για τις επιπλέον πιστώσεις και την επιλογή των σημαιοφόρων».
Στην πραγματικότητα, η Μερόπη Τζούφη είχε πάρει μέρος στο σύνολο της συνεδρίασης, με προσωπική ομιλία από του βήματος μάλιστα, ενώ εγώ απουσίαζα καθώς ήταν ημέρα θεραπείας (κάτι που επαναλαμβάνω κάθε τρεις βδομάδες – και για τους πολλούς συντρόφους και φίλους που ενδιαφέρονται και μου στέλνουν τις ευχές τους, να ενημερώσω ότι πηγαίνει πολύ καλά). Το γεγονός αυτό το γνώριζε η κα Κεραμέως και προκαλεί εντύπωση η ανακοίνωσή της και τα «νέα» ήθη που εισάγει στην πολιτική.
Το αντίθετο μάλιστα ίσχυε: η υπουργός είχε κάνει απλώς ένα πέρασμα για να επιχειρηματολογήσει (κατά την κρίση της) για την κατάργηση της ανάδειξης με κλήρωση σημαιοφόρου στα δημοτικά και κατόπιν, έστελνε μέσω κινητού τηλεφώνου στον παριστάμενο υπουργό Υγείας Β. Κικίλια τις απαντήσεις της σε ζητήματα που ετίθεντο, κάτι πρωτοφανές στα χρονικά, που ανάγκασε μάλιστα τον δεύτερο να δηλώσει ότι… δεν μπορεί να λειτουργήσει ως ταχυδρόμος.
Δεν δίστασε όμως, η κα Κεραμέως, να βγάλει ανακοίνωση στιγματίζοντας εμένα και την παρούσα συνάδελφο Μ.Τζούφη για… απουσία”
Κεραμέως: Δεν συναντήθηκε με την κ. Τζούφη
Με ανάρτηση στο Twitter η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως απάντησε λέγοντας πως «οι τοποθετήσεις του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και οι απαντήσεις προς την αντιπολίτευση δεν αφορούν τα πρόσωπα, αλλά το θεσμό που εκπροσωπούν. Σε αντίθεση με τις προσωπικές επιθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, εμείς λειτουργούμε θεσμικά και δίχως χαρακτηρισμούς» αναφέρει η κ. Κεραμέως στην ανάρτησή της, στην οποία σημειώνει:
«Σε συνέχεια της απάντησής μας και αφότου πληροφορήθηκα τη σημερινή αιτία απουσίας του κ. Φίλη, του τηλεφώνησα προσωπικά. Του εύχομαι ολόψυχα γρήγορα περαστικά και προσδοκώ, όπως επανειλημμένως έχω τονίσει, σε εποικοδομητικό διάλογο και συνεργασία για το μέλλον των παιδιών μας. Όσο για την κ. Τζούφη, που αναπληρώνει θεσμικά τον κ. Φίλη, σίγουρα δεν συναντηθήκαμε, όπως αναληθώς αναφέρεται, ούτε στην Ολομέλεια ούτε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων».
Η ανακοίνωση που… άναψε φωτιές
Η ανακοίνωση της υπουργού Παιδείας, σχετικά με την απάντηση των κ.κ. Φίλη και Τζούφη στην πρόσκληση της κ. Κεραμέως για διάλογο ενόψει της κατάρτισης νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ, έχει ως εξής:
«Το προσχηματικό ενδιαφέρον των κ.κ. Φίλη και Τζούφη για διάλογο στη Βουλή αποδείχθηκε με τον πιο εύληπτο τρόπο: την απουσία αμφοτέρων από τη Βουλή, κατά τη συζήτηση των διατάξεων για τις επιπλέον πιστώσεις και την επιλογή των σημαιοφόρων.
Ευτυχώς, άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν πιο συνεπή και σαφή στάση ως προς τη διάθεση διαλόγου, όπως το ΚΙΝΑΛ, που ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκλησή μας και προγραμματίστηκε ήδη συνάντηση.
Ελπίζουμε οι κύριοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ να αφήσουν πίσω τους την επικοινωνιακή αντιπαράθεση και να ανταποκριθούν ομοίως στην πρόσκλησή μας για ειλικρινή και ουσιαστικό διάλογο. Σημειωτέον ότι με αυτόν τον τρόπο, επιπλέον του κοινοβουλευτικού διαλόγου, επεκτείνουμε αυτόν και εκτός Βουλής, σε προπαρασκευαστικό της νομοθεσίας επίπεδο.
Όσο για την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τους σημαιοφόρους, έγινε κατανοητό σε όλους όσοι παρίσταντο σήμερα στη συζήτηση στη Βουλή: Η απόφαση ήταν τόσο “κόλαφος” για τη Νέα Δημοκρατία, που δεν έκρινε επουδενί τη συνταγματικότητα της ρύθμισης επιλογής σημαιοφόρων βάσει επίδοσης – και δεν θα μπορούσε άλλωστε καθότι αυτή δεν έχει ακόμη ψηφιστεί. Αυτό που έκρινε είναι ότι δεν ήταν αντισυνταγματική η επιλογή βάσει κλήρωσης. Εμείς δεν ισχυριστήκαμε ότι η ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αντισυνταγματική. Εκφράσαμε την ιδεολογική αντίθεση σε αυτήν, και προχωρήσαμε σε ρύθμιση για την επιλογή σημαιοφόρων βάσει επίδοσης».