''Ορισμένοι βουλευτές ζητούν τώρα να απαγορευτεί η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στα πολιτικά πράγματα και άλλοι να χαρακτηριστεί ως εγκληματική συμμορία'' γράφουν σε κύριο άρθρο τους οι Financial Times.
”Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα, 34χρονου αντιρατσιστή ράπερ, έχει ταρακουνήσει την Ελλάδα, βγάζοντάς την από επικίνδυνο εφησυχασμό. Από πέρσι που το ακροδεξιό κόμμα της Χρυσής Αυγής έλαβε 18 έδρες στο κοινοβούλιο, η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις βίαιες υπερβάσεις των μελών της. Οι αξιωματούχοι φοβούνται να εναντιωθούν σε ένα κόμμα που γίνεται ταχύτατα σημαντική συνιστώσα στην ελληνική πολιτική.
Ο θάνατος του Π. Φύσσα από τα χέρια υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής, καθιστά πλέον αδύνατο για το υπόλοιπο πολιτικό σύστημα ή τους ψηφοφόρους να κάνουν ότι δεν βλέπουν την βίαιη φύση του κόμματος. Αν και οι ηγέτες του κόμματος επιμένουν ότι η οργάνωση ουδεμία σχέση έχει με την δολοφονία, οι υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής προκαλούν όλο και πιο ανοιχτά μετανάστες και ιδεολογικούς αντιπάλους τους.
Παράλληλα, εκμεταλλεύονται την λαϊκή εχθρότητα για τις περικοπές δαπανών, προσφέροντας, για παράδειγμα, δωρεάν τρόφιμα και προστασία σε συνταξιούχους «μόνο για Έλληνες». Η αίσθηση της ατιμωρησίας που νοιώθουν πολλά μέλη του κόμματος αυξάνεται παράλληλα με την άνοδό του στις δημοσκοπήσεις.
Ορισμένοι βουλευτές ζητούν τώρα να απαγορευτεί η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στα πολιτικά πράγματα. Άλλοι θέλουν να εισαχθούν νόμοι που θα χαρακτηρίζουν την Χρυσή Αυγή ως εγκληματική συμμορία. Αλλά το σύνταγμα αποκλείει την απαγόρευση πολιτικού κόμματος. Και το νομοθετικό βάρος της Ελλάδας είναι ήδη πολύ μεγάλο για να αντέξει νέους νόμους.
Η ισχύουσα νομοθεσία επαρκεί με το παραπάνω για να πατάξει όσους υποκινούν βία ή κατατρέχουν αθώους. Το μόνο που χρειάζεται είναι η δέσμευση για επιβολή του νόμου, όποιο κι αν είναι το πολιτικό κόστος.
Η Νέα Δημοκρατία, το κεντροδεξιό κόμμα που ηγείται του κυβερνητικού συνασπισμού, ίσως φοβάται ότι θα χάσει ακόμη περισσότερη υποστήριξη, καθώς οι ψηφοφόροι μετακινούνται προς τα άκρα, ενόψει των δημοτικών εκλογών του επόμενου έτους. Το φαινόμενο αυτό δεν περιορίζεται στην Ελλάδα. Τα ξενοφοβικά κόμματα έχουν κερδίσει έδαφος σε Ουγγαρία, Σουηδία, ακόμη και την Γαλλία. Αλλά η απάντηση δεν είναι ούτε η ανοχή αισχρών πράξεων, ούτε η προσπάθεια να οδηγηθεί η Χρυσή Αυγή σε υπόγεια δράση. Τότε, αντιθέτως, θα δυναμώσει η απήχηση που βρίσκει ως αντικαθεστωτική φωνή.
Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, παρακινήθηκε από τις λαϊκές διαδηλώσεις για τον θάνατο του Π. Φύσσα, να μιλήσει για πρώτη φορά εναντίον της ακροδεξιάς. Οι δηλώσεις του είναι ευπρόσδεκτες. Τώρα πρέπει να συνεχίσει, επιμένοντας στην εφαρμογή του νόμου και την έρευνα για τους συσχετισμούς ανάμεσα στα μέλη της Χρυσής Αυγής και το πρόσφατο βίαιο γεγονός.
Τα πιο αποτελεσματικά μέσα για την εξουδετέρωση της Χρυσής Αυγής, είναι να καταδειχθούν ανοιχτά οι βάρβαρες συμπεριφορές υποστηρικτών, που η ηγεσία του κόμματος δεν κάνει τίποτα να αποθαρρύνει”.
Διαβάστε επίσης:
Πηγή Euro2day