Τετάρτη, 27 Νοε.
12oC Αθήνα

Financial Times: ”Πρωθυπουργός εν αναμονή ο Τσίπρας” – ”Είμαι φιλοευρωπαϊστής και θέλω να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ”

Financial Times: ”Πρωθυπουργός εν αναμονή ο Τσίπρας” – ”Είμαι φιλοευρωπαϊστής και θέλω να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ”

– Ο κύριος Τσίπρας εγκατέλειψε το αντιδραστικό προφίλ και παρουσιάζεται ως πρωθυπουργός εν αναμονή γράφουν οι Financial Times
– ”Το σχέδιό μας είναι να αυξήσουμε τους κατώτατους μισθούς και τις χαμηλότερες συντάξεις” δηλώνει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ
– Δεν λείπουν και τα φαρμακερά σχόλια από τους Financial Times: Ο κος Τσίπρας δείχνει περισσότερο σαν τον παλιό του εαυτό τάζοντας πως  κάθε ένας που παράνομα απολύθηκε θα κερδίσει ξανά την εργασία του
– Διαβάστε τη ”δαιμόνια”, όπως χαρακτηρίζεται, πρόταση για το χρέος και ολόκληρη τη συνέντευξη του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ

Την ανάγκη να υπάρξει μια ευρωπαϊκή συμφωνία για να ξεπεραστεί η κρίση στην Ευρώπη, για να «σπάσει το πλαίσιο του Μερκελισμού», υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στους FT, επαναλαμβάνοντας ταυτόχρονα τις θέσεις που ανέπτυξε στη ΔΕΘ για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι είναι φιλοευρωπαϊστής και ότι θέλει η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει τη σημασία που θα έχει να δοθεί ένα τέλος στη λιτότητα και δηλώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος, είναι φιλοευρωπαίοι που θέλουν η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ και ότι στόχος είναι να μεταρρυθμιστεί η ίδια η ΕΕ και όχι να διαλυθεί.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις φετινές ευρωεκλογές και η διεύρυνση του προβαδίσματος στις δημοσκοπήσεις έναντι του ασταθούς κυβερνητικού συνασπισμού συντηρητικών και σοσιαλιστών, έχει παρακινήσει τον κ. Τσίπρα να εγκαταλείψει το αντιδραστικό προφίλ και να παρουσιαστεί ως πρωθυπουργός εν αναμονή

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει, επίσης, ότι «το σχέδιό μας είναι να αυξήσουμε τους κατώτατους μισθούς και τις κατώτατες συντάξεις, και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ψυχολογία στην πραγματική οικονομία, και σε δεύτερη φάση θα κάνουμε ορισμένες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και να εφαρμόσουμε στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις».

Η οικονομική ομάδα του κ. Τσίπρα, η οποία περιλαμβάνει αρκετούς ακαδημαϊκούς εκπαιδευμένους σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, έχει καταλήξει σε μια «δαιμόνια» πρόταση: σε μια επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης οι χώρες της ευρωζώνης θα προσφέρουν στην χώρα «ανακούφιση χρέους»

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Α. Τσίπρα στους Financial Times που τιτλοφορείται ως:

Τσίπρας: Η πρόταση για τη μείωση του χρέους – Συνέντευξη στους Financial Times

Όπως θα περίμενε κανείς από τον ηγέτη του κόμματος της ελληνικής ριζοσπαστικής αριστεράς, ο Αλέξης Τσίπρας διατυπώνει πολλές οξύτατες κριτικές κατά της οικονομικής πολιτικής της ευρωζώνης: η ζήτηση είναι πολύ αδύναμη, η δημοσιονομική πειθαρχία πολύ αυστηρή, οι αποπληρωμές για το χρέος πολύ υψηλές και κατά συνέπεια η ανάπτυξη είναι αναιμική ως και μηδενική.

Αλλά σε αντίθεση με πολλούς λαϊκιστικές πολιτικούς που έχουν αναδυθεί σε όλη την Ευρώπη μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι είναι φιλοευρωπαϊστής και ότι θέλει η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ. Ο εκπεφρασμένος στόχος του είναι να μεταρρυθμίσει την Ε.Ε. και όχι να την διαλύσει και έχει προσπαθήσει να πουλήσει αυτό το μήνυμα στο εξωτερικό.

«Χρειαζόμαστε μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία αν θέλουμε να ξεπεράσουμε την κρίση» σημειώνει, σε συνέντευξη του με τους F.T. «Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία. Είναι μια δομική κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Το όνομα του κ. Τσίπρα έγινε γνωστό όταν ο ΣΥΡΙΖΑ, μια ετερόκλητη συμμαχία αριστερών συνιστωσών, βγήκε δεύτερο λίγο πίσω από την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία στις κρίσιμες εκλογές του 2012, όταν η ελληνική κρίση βρισκόταν στο απόγειο της. Την ώρα που διογκώνονταν οι ανησυχίες ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το ευρώ, ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε να σχίσει τη «βάρβαρη» συμφωνία διάσωσης και να επιβάλει έναν αυστηρό φόρο πλούτου για να χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό.

Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις φετινές ευρωεκλογές και η διεύρυνση του προβαδίσματος στις δημοσκοπήσεις έναντι του ασταθούς κυβερνητικού συνασπισμού συντηρητικών και σοσιαλιστών, έχει παρακινήσει τον κ. Τσίπρα να εγκαταλείψει το αντιδραστικό προφίλ και να παρουσιαστεί ως πρωθυπουργός εν αναμονή.

Στο πνεύμα αυτό παρουσιάστηκε αυτόν τον μήνα στο φόρουμ του Ιδρύματος Αμπροζέτι στην Ιταλία, όπου συναντήθηκε με την ελίτ της Ε.Ε. ενώ παράλληλα προκάλεσε ορισμένους από τους ανώτατους αξιωματούχους της να επανεξετάσουν την προσέγγιση τους.

Ο κ. Τσίπρας έχει καλωσορίσει την πρόσφατη κίνηση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια και να δηλώσει την πρόθεση της να αγοράσει τιτλοποιημένα δάνεια (ABS) για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό. Αλλά υποστηρίζει πως δεν αρκούν: η ευρωζώνη χρειάζεται ένα πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και μαζικές δαπάνες σε υποδομές σε όλη την Ευρώπη για να τονωθεί η ζήτηση, να μειωθεί η τεράστια ανεργία και να αποτραπεί η «κοινωνική καταστροφή».

«Θέλουμε να σταματήσουμε την λιτότητα και προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια συμμαχία περιφερειακών κρατών» αναφέρει. «Πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να σπάσουμε αυτό το πλαίσιο του μερκελισμού και της γερμανικής ηγεμονίας» προσθέτει.

Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι οι ιδέες αυτές κερδίζουν έδαφος στην ευρωζώνη. Οι διαφορές έχουν να κάνουν πολλές φορές με τον τόνο και τα μεγέθη. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ειρωνικό που πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες καλωσόρισαν την τελευταία ομιλία του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στην οποία κάλεσε τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια για να τονώσουν την ζήτηση και να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις, ενώ ο Αρνό Μοντεμπούρ, ο αριστερός υπουργός βιομηχανίας έχασε την θέση του γιατί έλεγε πάνω κάτω το ίδιο πράγμα.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος μπορεί να αναδειχθεί πρωθυπουργός της Ελλάδας ακόμα και την επόμενη χρονιά αν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει να εκλέξει νέο πρόεδρο και διενεργηθούν αναγκαστικά νέες εκλογές, χρειάζεται απεγνωσμένα μια νέα συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων η οποία θα βοηθήσει να βγει η Ελλάδα από τον οικονομικό της λάκκο.

Μια άνευ προηγουμένου εξαετής ύφεση φτάνει επιτέλους στο τέλος, αλλά έχει συρρικνώσει την οικονομία κατά το ένα τέταρτο. Οι βαθιές περικοπές στους μισθούς έχουν οδηγήσει πάνω από το 30% του πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας της Ε.Ε.

Μολονότι η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά να ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει με τους διεθνείς δανειστές – την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ – παραμένουν οι διαφωνίες για το αν θα χρειαστεί νέα χρηματοδότηση τα επόμενα δύο χρόνια και πως θα προσεγγίσει το επίμαχο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Η οικονομική ομάδα του κ. Τσίπρα, η οποία περιλαμβάνει αρκετούς ακαδημαϊκούς εκπαιδευμένους σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, έχει καταλήξει σε μια «δαιμόνια» πρόταση: σε μια επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης οι χώρες της ευρωζώνης θα προσφέρουν στην χώρα «ανακούφιση χρέους».

Άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δημόσιοι θεσμοί κατέχουν το 80% του χρέους της Ελλάδας το οποίο αντιστοιχεί σε 175% του ΑΕΠ. Μεγάλο μέρος από αυτό το χρέος θα αναδιαρθρωθεί σε ομόλογα συνδεδεμένα με το ΑΕΠ δίνοντας στις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης ένα οικονομικό κίνητρο να τονώσουν την ανάπτυξη της χώρας, υποστηρίζει.

«Εχουμε να πληρώσουμε 10 δισ. ευρώ σε τόκους το χρόνο και την ίδια στιγμή να «τρέξουμε» ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ προκειμένου να ξεπληρώσουμε τους δανειστές μας. Χωρίς ανάπτυξη είναι αδύνατο να ξεπεράσουμε την κρίση», υποστηρίζει.

Ο κ. Τσίπρας ελπίζει ότι οι ετήσιες πληρωμές για το χρέος μπορούν να μειωθούν κατά 5 δισ. ευρώ το χρόνο επιτρέποντας στη χώρα να διαθέσει περισσότερα χρήματα στον σκληρά δοκιμασμένο λαό και να πυροδοτήσει ανάπτυξη. «Το σχέδιό μας είναι να αυξήσουμε τους κατώτατους μισθούς και τις χαμηλότερες συντάξεις και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ψυχολογία στην πραγματική οικονομία. Δεύτερον, θα κάνουμε ορισμένες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και θα έχουμε κάποιες στοχευμένες φορολογικές μειώσεις», λέει.

Κρίνοντας από την σκληρή απάντηση των πολιτικών στο φόρουμ του Αμπροζέτι η Ελλάδα δεν θα έχει εύκολο έργο στο να πείσει τους εταίρους της στην ευρωζώνη να είναι τόσο γενναιόδωροι. Πολλές κυβερνήσεις είναι ακόμα θυμωμένες με την αποτυχία της Αθήνας να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή των πλουσίων και την αναβλητικότητα αναφορικά με τις δομικές μεταρρυθμίσεις.

Όποια και αν είναι η έκβαση στην ευρωπαϊκή σκηνή, ο κ. Τσίπρας δεν έχει ξεχάσει την βάση του. Μια εβδομάδα μετά το Αμπροζέτι επέστρεψε στην Ελλάδα για την ΔΕΘ με υποσχέσεις στους υποστηρικτές του για αποκατάσταση του κατώτατου μισθού στα (μη ανταγωνιστικά) προ κρίσης επίπεδα, επιδότηση ενοικίου και προσφοράς σίτισης για τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

«Θα γιατρέψουμε τις πληγές και τις αδικίες (των χρόνων του μνημονίου)…. Και ο κάθε ένας που παράνομα απολύθηκε θα κερδίσει ξανά την εργασία του», είπε ο κος Τσίπρας, δείχνοντας περισσότερο σαν τον παλιό του εαυτό.

Διαβάστε επίσης:
Κατά της Μέρκελ ο Αλέξης Τσίπρας μέσω των Financial Times

Πάπας σε Τσίπρα: Μιλάς μια διαφορετική γλώσσα που μοιάζει με μελωδία ελπίδας – Τι δώρα αντάλλαξαν

Σαμαράς: Η Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη

Πηγή Euro2day

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε