Οι FT αποκαλύπτουν το πακέτο μέτρων που οι Ευρωπαίοι θα ''κουνήσουν'' μπροστά στην νέα ελληνική κυβέρνηση για να την γλυκάνουν.
Διαβάστε όλο το άρθρο με τίτλο : «Τυράκι» από ΕΕ για τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα
”Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ετοιμάζονται να δελεάσουν με ένα πακέτο από κίνητρα την νέα ελληνική κυβέρνηση για να την πείσουν να παραμείνει στην συμφωνία διάσωσης μετά τις κρίσιμες εκλογές της Κυριακής.
Το πακέτο που θα «κουνήσουν μπροστά» στην νέα κυβέρνηση για να την γλυκάνουν, θα περιλαμβάνει περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων και παράταση στις περιόδους αποπληρωμών των δανείων διάσωσης, καθώς και ευρωπαϊκά κεφάλαια για να γίνουν επενδύσεις σε προγράμματα δημοσίων έργων στην Ελλάδα μέσα από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Το δέλεαρ προβλέπεται μέχρι στιγμής να δοθεί σε μια νέα κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Αντώνη Σαμαρά, του ηγέτη της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας.
Η διαφορά στις δημοσκοπήσεις της ΝΔ με το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ, που έχει πει ότι θα καταργήσει το ισχύον μνημόνιο είναι πολύ μικρή.
«Στο σενάριο που κερδίζει τις εκλογές ο Σαμαράς, θα ήθελαν να τον ακούσουν να δεσμεύεται πολύ ξεκάθαρα για την αφοσίωσή του στο μνημόνιο», δήλωσε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Τότε θα καθίσουν με την νέα ελληνική κυβέρνηση και θα πουν: Ιδού τι μπορούμε να κάνουμε για να σας κάνουμε την ζωή λίγο πιο γλυκιά, κάπως λιγότερο σκληρή».
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι ανάλογη προσφορά θα γίνει στον Αλέξη Τσίπρα, τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ, αν κερδίσει τις εκλογές και σχηματίσει κυβέρνηση αντί του κ. Σαμαρά.
Ο κ. Τσίπρας έχει μαλακώσει τους τόνους τις τελευταίες ημέρες στις συζητήσεις για την διάσωση. Και πάλι, η ρητορική της εκστρατείας του έχει «χαλάσει» την ψυχολογία προς το κόμμα του και πολλοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι δεν θα είναι διατεθειμένος να δεσμευτεί σε στόχους μείωσης ελλείμματος στο τρέχον πρόγραμμα διασώσεων των 174 δισ. ευρώ.
Χθες το ελληνικό χρηματιστήριο εκτινάχθηκε 10,1% καθώς εκτιμήθηκε νίκη της ΝΔ την Κυριακή.
Οι δανειστές της Ελλάδας αποφεύγουν πάρα πολύ να συζητήσουν οποιαδήποτε πιθανότητα χαλάρωσης των όρων του μνημονίου ενόψει των εκλογών, γιατί φοβούνται ότι θα ισχυροποιήσουν τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα και θα δυναμώσουν την θέση του.
Παρά τις παραχωρήσεις που πλέον ετοιμάζουν, οι αξιωματούχοι δηλώνουν με έμφαση ότι παραμένουν αντίθετοι σε μεγαλύτερες αλλαγές στο απεχθές μνημόνιο που επιδιώκουν πολλοί Έλληνες, όπως μεταβολή ή καθυστέρηση στόχων για το έλλειμμα. Επιμένουν επίσης ότι το πακέτο δεν θα δοθεί σε μια νεοεκλεγμένη κυβέρνηση αν δεν συμφωνήσει πρώτα να παραμείνει εντός των στόχων.
Για τους πιστωτές της Ελλάδας, περαιτέρω μείωση στα επιτόκια για τα δάνεια διάσωσης θα εκπροσωπεί μεγάλη παραχώρηση σε μια περίοδο που η λαϊκή διάθεση σε πολλά κράτη μέλη έχει σκληρύνει απέναντι στην Ελλάδα.
Η τρέχουσα συμφωνία, που υπογράφτηκε τον Φεβρουάριο, μειώνει τα επιτόκια σε επίπεδα που, σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι χαμηλότερα από το κόστος δανεισμού της ευρωζώνης, που σημαίνει ότι οι πιστωτές από την ΕΕ ήδη χάνουν λεφτά για κάποια από τα δάνεια.
Οι Ευρωπαίοι ελπίζουν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση θα μπορέσει να ενταχθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΕΤΕπ, που πιστεύουν ότι θα τονώσει την βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη της απασχόλησης, αν γίνει γρήγορα και με μεγάλα ποσά.
Οι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μεγέθη για το επενδυτικό πρόγραμμα, αλλά υπό ορισμένα σχέδια που μελετώνται, οι δαπάνες σε δημόσιες επενδύσεις θα στοχευθούν στην αναβάθμιση κρατικών περιουσιακών στοιχείων, ώστε να γίνουν πιο ελκυστικά για τις πωλήσεις στο ελληνικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων 50 δισ. ευρώ.
Αυτό δεν θα συνάδει με τον κ. Τσίπρα, που παλαιότερα είχε δεσμευθεί να άρει το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο μηχανεύτηκε η ΕΕ και το ΔΝΤ.
Η ΕΤΕπ πέρσι διένειμε το ρεκόρ των 2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Αλλά δυσκολεύτηκε να χρηματοδοτήσει μεγάλα έργα, γιατί πρέπει να βρει και ιδιώτες επενδυτές για συγχρηματοδότηση, κάτι που είναι πρακτικώς αδύνατο σήμερα στη χώρα.
Η ΕΤΕπ και η Κομισιόν αποκάλυψαν ένα πρόγραμμα τον Μάρτιο για να δοθούν κεφάλαια στις μικρο-μεσαίες επιχειρήσεις της Ελλάδας που διψάνε για ρευστότητα με χρήση των αναπτυξιακών κεφαλαίων της ΕΕ ως εγγύηση για τα δάνεια της ΕΤΕπ στην Ελλάδα.
Με βάση αυτό το σχέδιο, η ΕΕ θα υποστεί τις πρώτες απώλειες σε οποιοδήποτε ατυχές δάνειο, δίνοντας έτσι στην ΕΤΕπ την δυνατότητα να επεκτείνει την κλίμακα δανεισμού. Αυτό το σχέδιο εξακολουθεί να προετοιμάζεται, δηλώνουν αξιωματούχοι”.
Πηγή Euro2day
Διαβάστε επίσης :