Αναλυτικός στις απαντήσεις του για την «επόμενη μέρα» της χώρας, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης διερωτάται, μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι απλό πράγμα να μην εποπτεύεται η νομοθέτηση και το ταμείο μιας χώρας; Aυτό θα αλλάξει» (σ.σ. μετά τον Αύγουστο). Και προσθέτει: «Θα χαλαρώσουν οι δεσμεύσεις, δημοσιονομικοί στόχοι θα παραμένουν αλλά τα ‘κλειδιά’ της χώρας θα έρθουν στα χέρια της κυβέρνησής της».
«Δεν πιστεύω ότι κανένας Έλληνας νοσταλγεί πια τις πλαστές ευημερίες της μεταπολίτευσης. Βεβαίως διεκδικεί να βελτιώσει τη ζωή του και να ευημερήσει και καλά κάνει», σημειώνει σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και υπογραμμίζει: «Το 2019 θα είναι η πρώτη χρονιά μιας αισθητής καλυτέρευσης».
Ως ο υπουργός που πήρε πάνω του τη «μάχη» με την καθημερινότητα, ο κ. Φλαμπουράρης δηλώνει στο Πρακτορείο «πολύ ικανοποιημένος» γιατί «η ‘Καθημερινότητα’ κερδίζει το στοίχημα της στήριξης του πολίτη απέναντι στον γραφειοκρατικό κυκεώνα του Δημοσίου κερδίζοντας καθημερινά και την εμπιστοσύνη όλο και περισσότερων πολιτών».
Επίσης, στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: περιγράφει τα «πρέπει» της νέας αναπτυξιακής φάσης στην οποία εισέρχεται η χώρα ενώ ζητά «να τελειώνουμε με αυτήν την παραδοσιακή “ανταγωνιστικότητα” βορείων και νοτίων, που μόνο αρνητικά λειτουργεί και, βεβαίως, δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης. Όλοι μαζί δίνουμε τη μάχη του αύριο».
Οι… βόρειοι και οι νότιοι
Ο Αλέκος Φλαμπουράρης ρωτήθηκε και το εξής: “Δοθείσης της ευκαιρίας όμως, κύριε υπουργέ, ακούσαμε τις προάλλες και πάλι για «βόρειους» και «νότιους». Παραμένει …ριγμένη η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία εν γένει;”.
Για να απαντήσει: “Είπα στο Συνέδριο της Θεσσαλονίκης, ότι στην εποχή των μηδενικών αποστάσεων και της παγκοσμιοποίησης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να τελειώνουμε είναι με αυτήν την παραδοσιακή ας πούμε «ανταγωνιστικότητα» βορείων και νοτίων, που μόνο αρνητικά λειτουργεί και, βεβαίως, δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης. Όλοι μαζί δίνουμε τη μάχη του αύριο. Μέσα από τη νέα ολιστική αρχιτεκτονική πρέπει πλέον να βλέπουμε τη χώρα ολόκληρη ως μια ενιαία πόλη με συνέργειες δράσεων, λειτουργιών και ανθρώπων. Η κυβέρνησή μας το εννοεί ειλικρινώς και απολύτως”.
Ο Φλαμπουράρης, το Κίνημα Αλλαγής και η Τουρκία
Στο ερώτημα του Πρακτορείου για τις σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και Κινήματος Αλλαγής, ο Αλ. Φλαμπουράρης περιγράφει τους όρους και τις προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος για οτιδήποτε, όπως χαρακτηριστικά λέει.
Για τα σκάνδαλα, ο έμπειρος πολιτικός λέει πως «η όποια τέτοια επιβεβαίωση θα με στενοχωρήσει πολύ. Αλλά, από την άλλη, δεν μπορώ να αντιστρατευτώ και τη λογική: αδίκημα χωρίς δράστη δεν υπάρχει».
Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τέλος, στις διαπραγματεύσεις με το βόρειο γείτονά μας, περιγράφει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης ως «μαχητική αλλά και συνετή». Και συμπληρώνει: «Ελπίζω, η ΠΓΔΜ να αντιληφθεί την ιστορική ευκαιρία που της δίδεται για να προχωρήσει ως χώρα. Είναι νομίζω στο χέρι της πλέον».
Ενώ για τις σχέσεις με την Τουρκία, ο υπουργός Επικρατείας συμπεραίνει, μετά την πρόσφατη ευρωτουρκική Σύνοδο, ότι «ενώ βγήκαμε κερδισμένοι στη Βάρνα φαίνεται ότι έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο για μια δίκαιη και ασφαλή διευθέτηση των σχέσεων μας με τη γείτονα και φίλη χώρα».
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
Φωτογραφίες αρχείου: Eurokinissi