Η κοινή Επιτροπή θα αποτελείται από 25 περίπου μέλη, μεταξύ των οποίων πολιτικά στελέχη όλων των κομμάτων και συλλογικοτήτων που ενδιαφέρονται, καθώς και από μεμονωμένα πρόσωπα με κοινωνική δράση και αναφορά και σε δύο μήνες, θα έχει καταλήξει στο πλαίσιο θέσεων για την περαιτέρω συμπόρευση και συνεργασία.
Στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα μεταρρυθμιστικό ρεύμα, το οποίο θα αποτελέσει τον τρίτο πολιτικό φορέα ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ανέφεραν Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης, η Ένωση Κεντρώων και ο ΣΥΡΙΖΑ -ο οποίος ακολουθεί συντηρητική πολιτική- δεν εντάσσονται στις προοδευτικές δυνάμεις και κατ’ επέκτασιν στο σχετικό διάλογο.
Η συνάντηση των δυο αρχηγών έγινε στο γραφείο του Σταύρου Θεοδωράκη στη Βουλή και κράτησε σχεδόν δύο ώρες. Αμέσως μετά, ο Στ. Θεοδωράκης έκανε λόγο για «ενδιαφέρουσα συζήτηση», επαναλαμβάνοντας ότι το ζητούμενο δεν είναι να ενωθούν οι κομματικοί μηχανισμοί του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού, αλλά να υπάρξει μια ευρύτερη συνεργασία για τη σωτηρία της χώρας.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τόσο ο επικεφαλής του Ποταμιού όσο και η πρόεδρος ΠΑΣΟΚ, διέψευσαν ότι ασκούνται πιέσεις από την πλευρά των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών. «Είναι απαραίτητο για την κοινωνία να γνωρίζει ότι υπάρχει μια δύναμη προοδευτική, φιλελεύθερη, κεντροαριστερή, φιλοευρωπαϊκή, πείτε την όπως θέλετε, στην οποία θα βασίζεται για να βρει ένα καινούργιο πλαίσιο για τη χώρα» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Δεν απέκλεισε δε, την συνεργασία στη Βουλή των κοινοβουλευτικών ομάδων των δύο κομμάτων, όσο θα προχωράει τις εργασίες της η Κοινή Επιτροπή.
Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά δήλωσε: «Σήμερα έγινε το πρώτο βήμα. Από τη μεριά μας, από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να διαμορφωθεί ένα δυναμικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό ρεύμα που θα δώσει ελπίδα στους προοδευτικούς πολίτες, που θα απαντήσει στις αγωνίες του ελληνικού λαού και θα σταθεί απέναντι στην προσπάθεια της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ να διαμορφώσουν ένα διχαστικό δίπολο, που μόνο σε αδιέξοδο οδηγεί».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ