Τη θέση της πως το Κίνημα Αλλαγής δεν θα αφήσει τη χώρα να οδηγηθεί σε αλλεπάλληλες εκλογές επανάλαβε η Φώφη Γεννηματά. Δεν απέκλεισε συμμετοχή σε κυβέρνηση αλλά «αν αλλάξουν οι συσχετισμοί» και χαρακτήρισε «ωμό εκβιασμό» τη δήλωση Μητσοτάκη για το ενδεχόμενο εκλογών τον… 15Αύγουστο.
Η ψήφος στο Κίνημα Αλλαγής είναι η χρήσιμη και κρίσιμη ψήφος, επανέλαβε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, σε συνέντευξή της στον ΑΝΤ1. Η Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκε και στη στάση που θα κρατήσει την επομένη των εκλογών στη περίπτωση που δεν προκύψει αυτοδυναμία της ΝΔ.
«Δεν θα αφήσουμε τη χώρα να μπει σε περιπέτειες και αλλεπάλληλες εκλογές. Εμείς θα στηρίξουμε για να ολοκληρωθεί η Συνταγματική Αναθεώρηση, να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να προχωρήσει η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαίους. Η θέση μας είναι πάρα πολύ καθαρή. Εμείς βλέπουμε τον εαυτό μας να συμμετέχει σε κυβέρνηση, αν αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί. Αν τα κόμματα έχουν κοντινές διαφορές, αν δημιουργηθούν οι συνθήκες να υπάρξει συμμαχία με προοδευτικό πρόσημο. Η λύση για τη χώρα είναι μία κυβέρνηση ισχυρή με τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική συμμαχία.
[read4more]
Για να είμαστε ρεαλιστές, το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν έδειξε ότι πάμε εκεί. Επομένως είμαι υποχρεωμένη να πω ότι αν αυτό δεν επιτευχθεί και τελικώς δεν υπάρξει αυτοδυναμία, εμείς θα είμαστε δύναμη ομαλότητας και υπευθυνότητας και να στηρίξουμε στα τρία πράγματα, όπως και σε προοδευτικά νομοσχέδια. Το έχω ξεκαθαρίσει, ως υπεύθυνη αντιπολίτευση. Μιλάμε για αλλαγή των ποσοστών μας για να συμμετέχουμε ισότιμα. Εμείς συμπλήρωμα για να βγουν οι αριθμοί δεν γινόμαστε».
Η Φώφη Γεννηματά πρόσθεσε ακόμη ότι το ΚΙΝΑΛ είναι δύναμη σταθερότητας και ομαλότητας και δεν θέλει να μπει η χώρα σε μία περίοδο αστάθειας, θυμίζοντας ότι το καλοκαίρι του 2015 όταν «κινδυνέψαμε να βρεθούμε εκτός ευρωζώνης από το τυχοδιωκτισμό των Τσίπρα, Βαρουφάκη», στήριξε την κυβέρνηση. Παράλληλα, κατέκρινε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για ωμό εκβιασμό με αφορμή την τοποθέτησή του ότι η χώρα μπορεί να πάει σε εκλογές με απλή αναλογική.
Click4more: Τα… μαθηματικά του ΣΥΡΙΖΑ που «δείχνουν» ανατροπή
«Για την απλή αναλογική και για τον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού, να πουν ολόκληρη την αλήθεια. Για να μην γίνουν ποτέ οι εκλογές με απλή αναλογική, απαιτούνται 200 βουλευτές. Αλλιώς, οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική. Ο κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να καταλάβει ότι η αυτοδυναμία του δεν αρκεί, ούτε για τη συνταγματική αναθεώρηση που χρειάζεται 180 βουλευτές για τα κρίσιμα άρθρα. Εγώ εντυπωσιάζομαι από στάση του κ. Μητσοτάκη, που λέει ότι αν δεν είναι αυτοδύναμος, θα πρέπει να πάμε σε εκλογές στις 15 Αυγούστου. Αυτή δεν είναι εθνικά υπεύθυνη στάση. Είναι ωμός εκβιασμός. Είναι δυνατόν να θέτει στον ελληνικό λαό έναν τέτοιο ωμό εκβιασμό, όταν εμφανίζεται ως ο άνθρωπος που θα φέρει την πολιτική σταθερότητα στη χώρα.
Δεν το κάνει για πρώτη φορά η ΝΔ. Το 2012 έριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου, την οποία στήριξαν 200 βουλευτές. Όχι μόνο έριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά πήγε και τη χώρα δύο φορές σε εκλογές η ΝΔ. Όλοι αυτοί που κατηγορούν εμένα, όλοι αυτοί τα έχουν κάνει στην πράξη. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ οδήγησαν τη χώρα σε εκλογές, ενώ οι κυβερνήσεις είχαν μεγάλη στήριξη και δεν νομιμοποιούνται να μας κουνάνε το δάχτυλο», τόνισε.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ προχώρησε ένα βήμα παραπάνω και υποστήριξε ότι «μετά το 1989 βρήκαν την ευκαιρία της κρίσης για να ολοκληρώσουν τη λεηλασία της δημοκρατικής παράταξης. Να ολοκληρωθεί η δουλειά που ξεκίνησε τότε με τον Ανδρέα Παπανδρέου και να φτιάξουν έναν πόλο, τη δεξιά και από την άλλη τον κ. Τσίπρα. Το ΠΑΣΟΚ είναι το μοναδικό κόμμα που έκανε αυτοκριτική, που έκανε αυτοκάθαρση, είμαστε οι μόνοι που τιμωρήθηκαν από το ελληνικό λαό. Έχουμε αδικηθεί».
Επιπλέον, η Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι δεν γίνεται να μην μιλάει κανείς για το γεγονός ότι «επί Καραμανλή αυξήθηκε το χρέος και τα ελλείμματα. Δεν γίνεται να μην κάνει αυτοκριτική ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όταν δεν κάνεις αυτοκριτική σημαίνει ότι είσαι πρόθυμος να ξανακάνεις τα ίδια λάθη. Λέει ο κ. Μητσοτάκης οριζόντιες φοροαπαλλαγές και ότι αυτό θα φέρει ανάπτυξη και πλούτο. Καμία μείωση των φόρων οριζόντια από μόνη της δεν θα φέρει ανάπτυξη. Το έκανε το 2006 η ΝΔ και απλά αυξήθηκαν τα κέρδη κάποιων. Χρειάζεται πάνω απ’ όλα αλλαγή του στόχου για τα υπερπλεονάσματα και αλλαγή του ρόλου για το υπερταμείο».