Η επόμενη μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών βρίσκεται στο επίκεντρο της ευρείας σύσκεψης που είναι σε εξέλιξη το πρωί της Τρίτης (29.0823) στο Μέγαρο Μαξίμου για την αποκατάσταση των δασών σε Έβρο και Πάρνηθα, τη στιγμή που τεράστιες εκτάσεις γης έγιναν στάχτη.
Η σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου γίνεται με τη συμμετοχή της ηγεσίας των υπουργείων Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την άμεση ανάπλαση των καμμένων περιοχών σε Έβρο και Πάρνηθα, ενώ την προσεχή Πέμπτη (31.08.23) θα διεξαχθεί η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές, την ώρα που η αντιπολίτευση εξαπολύει «πυρά» κατά της κυβέρνησης για έλλειψη σχεδίου.
Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, το Μαξίμου εκπέμπει το μήνυμα της αναβάθμισης της Πολιτικής Προστασίας και την ενίσχυση της δασοπυρόσβεσης και της εναέριας επιτήρησης με ένα πακέτο παρεμβάσεων, που προβλέπει από σαρωτικούς ελέγχους με drones έως και κυρώσεις στους Δήμους.
Οι παραπάνω παρεμβάσεις βρίσκονται αυτή την ώρα επί τάπητος στη σύσκεψη στο Μαξίμου ενόψει και της ανόδου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το Σαββατοκύριακο 9 με 10 Σεπτεμβρίου, όπου ο ίδιος αναμένεται να εξειδικεύσει μία σειρά από μέτρα για τη διαχείριση των πυρκαγιών, στη σκιά του δραματικού καλοκαιριού που βίωσε η χώρα.
Ένα πρώτο στίγμα για τις επιπρόσθετες παρεμβάσεις που σχεδιάζονται θα δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το πρωί της Πέμπτης κατά τη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή που θα επικεντρωθεί στο ζήτημα της διαχείρισης των πυρκαγιών και της πολιτικής προστασίας. Οι περισσότερες ανακοινώσεις, πάντως, μαζί με μια σειρά άλλων μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων σε πολλούς τομείς θα ανακοινωθούν και θα εξειδικευτούν από το βήμα της ΔΕΘ, το μεθεπόμενο Σάββατο.
Από drones… έως κυρώσεις
Μία πρώτη εικόνα για τις παρεμβάσεις με φόντο τα πολλαπλά πύρινα μέτωπα στην Ελλάδα έδωσε χθες, Δευτέρα ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος. «Έχει συντελεστεί μία πολύ μεγάλη αλλαγή στο κλίμα, που μας αναγκάζει όλους να τροποποιήσουμε τις μεθόδους και τα εργαλεία που έχουμε», δήλωσε ο ίδιος.
Με drones, αλλά και πιο αυστηρό έλεγχο των δήμων στις υποχρεώσεις που έχουν, θα ενταθεί η επιτήρηση από την προσεχή αντιπυρική περίοδο, τόνισε. «Στο πρόγραμμα “Αιγίς” υπάρχει μια επιμέρους δράση που αφορά στην αγορά drones για να γίνεται εναέρια επιτήρηση. Είναι μια σύμβαση η οποία προκηρύσσεται τώρα από το Δημόσιο και από την επόμενη αντιπυρική περίοδο θα έχουμε εξοπλιστεί με περισσότερα από 100 drones σαν αυτά που χρησιμοποιεί ο Στρατός ή το Λιμενικό Σώμα», είπε.
Προανήγγειλε δε κυρώσεις για τους δήμους, λέγοντας χαρακτηριστικά: «από το 2021 και μετά έχουμε κάνει ένα νέο πλαίσιο σχετικά με τη δυνατότητα του δήμου να μπαίνει σε ένα οικόπεδο που δεν έχει καθαριστεί. Μπορεί, πλέον, αυτεπάγγελτα να μπαίνει ο δήμος». Πλέον, ένα από τα μέτρα που θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα, θα συμπεριλαμβάνει και αυστηρότερη κύρωση και στον δήμο που δεν κάνει τη δουλειά αυτή, και στον ιδιώτη. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας, της τεχνητής νοημοσύνης, των αεροφωτογραφιών μπορούμε να βρούμε τα πάντα πλέον».
«Οι δήμοι θα πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι έχουν πάρα πολύ συγκεκριμένες υποχρεώσεις τις οποίες αν δεν τηρούν θα έχουν επιπτώσεις […] κάθε δήμος αλλά και οι κάτοικοι μιας περιοχής πρέπει να αυτο-οργανωθούν. Να κρατούν το δάσος καθαρό, να το φροντίζουν», επεσήμανε ο κ. Σκέρτσος.
Νέες ποινές
Στο θέμα της απονομής της Δικαιοσύνης, στα χαμηλής και μεσαίας παραβατικότητας εγκλήματα ανέφερε ότι «πρέπει να γίνουμε πιο αυστηροί και ως προς τη μετατροπή κάποιων ποινών και σε χρηματικές ποινές και ως προς τη δυνατότητα των πολλαπλών αναβολών που οδηγούν σε γενικευμένο αίσθημα ατιμωρησίας. Θα περιορισθούν στο ελάχιστο, σε μία ουσιαστικά» (οι αναβολές). «Για μας η επιτάχυνση στην απονομή Δικαιοσύνης αποτελεί μείζονα μεταρρυθμιστική προτεραιότητα».
Οι δίκες, τελικώς, να μην διαρκούν «περισσότερο από ό,τι σε μια μέση ευρωπαϊκή χώρα». Και, στόχος της τρέχουσας τετραετίας είναι η σύγκλιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, είναι «βασικός εθνικός στόχος και προτεραιότητα αυτής της κυβέρνησης σε όλα τα πεδία είτε αφορά τη Δικαιοσύνη, είτε αφορά την πολιτική προστασία, την ασφάλεια, την εκπαίδευση, την υγεία. Σε όλα τα πεδία, όταν λέμε, “σταθερά, τολμηρά, μπροστά”, εννοούμε ότι πρέπει να γίνουμε πραγματική ευρωπαϊκή κανονική χώρα. Χωρίς εξαιρέσεις και αστερίσκους», επισήμανε. Χωρίς διαγραφή προστίμων, χωρίς ρουσφέτι, χωρίς διακριτική μεταχείριση. «Ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται ενιαία και οριζόντια σε όλους», διεμήνυσε εν κατακλείδι.