"Καυτή" συνάντηση Τσίπρα - Σκουρλέτη με τον γραμματέα του κόμματος να "βλέπει" πόλεμο στο πρόσωπό του. Το μεγάλο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές -παρά την ταυτοχρόνως μεγάλη ήττα- θα περίμενε κανείς να φέρει ένα αίσθημα... πείσματος. Αντιθέτως παρατηρείται μόνο εσωστρέφεια, εσωκομματικά... μαχαιρώματα και χτυπήματα κάτω από την μέση. Ποιοι θέλουν να φύγει ο Σκουρλέτης, γιατί και ποια... dos and don'ts δίνουν τα παραδείγματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από το παρελθόν. Όλο το παρασκήνιο.
Την πρώτη τετ α τετ συνάντηση με τον Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να έχει σήμερα (σ.σ. Πέμπτη 21.08.2019) το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τις επιθέσεις που έχει δεχθεί από μερίδα του τύπου ο Πάνος Σκουρλέτης με αφορμή την επόμενη μέρα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το άνοιγμα στην κοινωνία.
Ο Σκουρλέτης νιώθει ότι τον πολεμάνε!
Ούτε λίγο ούτε πολύ τα δημοσιεύματα –που ο γραμματέας του κόμματος αποδίδει σε άσπονδους εχθρούς και φίλους– του επιρρίπτουν ευθύνες από το…. προπατορικό αμάρτημα μέχρι την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές ενώ ως κόμμα της αριστεράς θα περίμενε κανείς η ευθύνη να έχει… συλλογικό χαρακτήρα.
Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι εκεί που κάποιος θα περίμενε μετά τις εκλογές – και το μεγάλο ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ – να υπάρξει συσπείρωση, διάλογος και ιδέες για το πώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πορευθεί προκειμένου να ξανακερδίσει την εξουσία, βλέπει μόνο εσωστρέφεια, εσωκομματικά μαχαιρώματα και χτυπήματα κάτω από την μέση.
Η σημερινή συνάντηση αναμένεται να έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι πληροφορίες λένε ότι ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να κάνει με τον πρόεδρο του κόμματος του μια ανοικτή συζήτηση θέτοντας όλα τα θέματα που αφορούν τον ίδιο αλλά και το μέλλον του κόμματος.
Το ζητούμενο την συγκεκριμένη στιγμή είναι για κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, εάν θα πάνε στο συνέδριο με γραμματέα τον Πάνο Σκουρλέτη ή θα τον αντικαταστήσουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου οι διαδικασίες διεύρυνσης του κόμματος να τρέξουν πολύ πιο γρήγορα.
Τα σενάρια για το μέλλον του Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ
Η πρεμούρα για την αλλαγή του Γραμματέα έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Πάνος Σκουρλέτης εμφανίζεται επιφυλακτικός με τον τρόπο που κάποιοι σύντροφοι του θέλουν να κάνουν το άνοιγμα κοινωνία.
Ακόμα δεν έχει πειστεί ότι η εκλογή του προέδρου του κόμματος θα πρέπει να γίνει και από φίλους και ψηφοφόρους του κόμματος –όπως στο παρελθόν είχε γίνει με τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη- ενώ θεωρεί ότι το συνέδριο θα πρέπει να γίνει μέσα στο 2019 ή το αργότερο στις αρχές του επόμενου χρόνου προκειμένου να συζητηθούν και τα λάθη που έγιναν τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμα πιστεύει ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα πολιτικό πλαίσιο προκειμένου όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ να γνωρίζουν σαφώς τις πολιτικές επιδιώξεις του κόμματος της αριστεράς αλλιώς τα νέα μέλη θα εξαφανιστούν όπως έγινε με το …«1.000.000» του ΠΑΣΟΚ.
Από την άλλη τόσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όσο και αρκετά στελέχη που βρίσκονται γύρω του θεωρούν ότι το 31,5 % που ψήφισε τον Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει όσο πιο γρήγορα να συστρατευθεί γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κόμμα μεγάλο, με δυναμική και προοπτικές.
Με δεδομένες τις ενστάσεις Σκουρλέτη τα στελέχη που τάσσονται υπέρ των αλλαγών θεωρούν ότι ο γραμματέας θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην διεύρυνση καθώς λειτουργεί απόλυτα κομματικά και μάλιστα με την λογική του 3% ενώ λειτουργεί με βάση την θωράκιση των κομματικών συμφερόντων.
Γιατί θέλουν να φύγει ο Σκουρλέτης
Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως οι εκφραστές της γρήγορης αντικατάστασης του γραμματέα είχαν ζητήσει από τον Αλέξη Τσίπρα λίγο μετά τις εκλογές να αλλάξει αμέσως τον Γραμματέα προκειμένου οι διαδικασίες διεύρυνσης να κινηθούν τάχιστα. Οι ίδιες πηγές ισχυρίζονται ότι εκείνη την στιγμή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε αντιδράσει λέγοντας ότι τα πράγματα δεν μπορούν να γίνονται εν θερμώ.
Η σκληρή κρητική που δέχθηκε ωστόσο ο Πάνος Σκουρλέτης όλο αυτό το διάστημα δείχνει ότι οι εμπνευστές του σεναρίου δεν θέλουν να κάνουν με τίποτα πίσω και έχουν αποφασίσει να αποδημήσουν τον γραμματέα του κόμματος αδιαφορώντας για το κόστος που μπορεί να έχει μια τέτοια τακτική.
Προφανώς όσοι θέλουν να αστικοποιήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με διαδικασίες fast track να ξεχνούν ότι τα αστικά κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ –ακόμα και στις μεγαλύτερες κρίσεις τους – έκαναν όλες τις αλλαγές που έπρεπε συντεταγμένα και χωρίς πισώπλατα μαχαιρώματα. Άλλωστε οι αλλαγές θέλουν τον χρόνο τους…
Ρεπορτάζ: Ελένη Καλογεροπούλου
Φωτογραφίες αρχείου: Intime.