Με γρήγορους ρυθμούς τρέχει το σχέδιο δημιουργίας της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας από τα στελέχη που αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι και τα μέσα της εβδομάδας αναμένεται να έχει ανακοινωθεί το νέο όνομα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, το οποίο θα περιλαμβάνει τις λέξεις «αριστερά» και «οικολογία», αφήνοντας έτσι ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει συνεργασία των αποχωρησάντων από τον ΣΥΡΙΖΑ με το κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη.
Όπως δείχνουν όλα ο Αλέξης Χαρίτσης θα αναλάβει επικεφαλής της νέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας ενώ για την θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου ακούγεται ο Ευκλείδης Τσακαλώτος .
Η νέα κοινοβουλευτική ομάδα αναμένεται να συγκροτηθεί τις επόμενες ημέρες εν όψει της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Στόχος της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, είναι κατά την διάρκεια της συζήτησης του προϋπολογισμού να ασκηθεί σκληρή και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη σχετικά με την κατάσταση στην οικονομία (και συγκεκριμένα για την ακρίβεια) τις εργασιακές σχέσεις και τη διαμόρφωση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου που έχει ανάγκη η χώρα.
Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως ο στόχος της παρουσίας στον προϋπολογισμό είναι πέρα από την σκληρή κριτική η εμφάνιση και ενός πρώτου εναλλακτικού σχεδίου για την επόμενη ημέρα της χώρας. Αυτό το σχέδιο προφανώς θα στηρίζεται – προσθέτουν οι ίδιες πηγές – σε μία σύγχρονη προοδευτική, αριστερή και οικολογική αντίληψη.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος σε συνέντευξη του ανέφερε ότι «εμείς δεν θα κάνουμε εμφύλιο ούτε με τον ΣΥΡΙΖΑ ούτε με τον Κασσελάκη. Πάμε να κάνουμε ένα φορέα που θα ανακτήσει μία αξιοπιστία. Θα έχει ψηλά το θέμα της κλιματικής αλλαγής και ποιες θεσμικές αλλαγές θέλει η χώρα. Κατά πάσα πιθανότητα ο Αλέξης Χαρίτσης θα είναι αρχηγός».
«Φορτσάρει» το isyriza
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κάνει περιοδείες σε όλη την χώρα προκειμένου να ανασυγκροτήσει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά τις αποχωρήσεις μελών και στελεχών του κόμματος, ενώ παράλληλα θέλει να να ωθήσει νέα μέλη να εγγραφούν στο isyriza.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το κάλεσμα που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε όσους ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε ένα από τα 27 think tanks που θα διαμορφώσουν τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις αντίστοιχες θεματικές ενότητες έχει μεγάλη απήχηση, καθώς στις 21 Νοεμβρίου, δηλαδή έπειτα από επτά ημέρες, οι αιτήσεις που εστάλησαν μέσω του iSYRIZA είχαν ξεπεράσει τις 3.000.
Πηγές της Κουμουνδούρου λένε ότι το γεγονός αυτό αφενός δείχνει την επιθυμία μελών και φίλων να δραστηριοποιηθούν ενεργά στη διαμόρφωση των θέσεων που θα αρχίσει να προβάλλει ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ» και αφετέρου, μέσα από αυτή τη διαδικασία, αναμένεται να αναδειχθούν και τα νέα στελέχη.
Οι αιτήσεις ενδιαφέροντος φτάνουν στη Διάνα Βουτυράκου, την οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ όρισε συντονίστρια των think tanks. Η ίδια φιλτράρει τις αιτήσεις και τα βιογραφικά προκειμένου στην συνέχεια να υπάρξει αξιολόγηση τους.
Η αξιοποίηση της πλατφόρμας iSYRIZA δεν εξαντλείται, φυσικά, στην αποστολή αιτήσεων για τα think tanks.
«Ψυχή» της πλατφόρμας είναι ο Λευτέρης Κρέτσος, ο οποίος αυτό το διάστημα επεκτείνει τη λειτουργία της ώστε να καλύψει ένα πλήρες φάσμα της σχέσης «μέλους-κόμματος». Δίπλα, δηλαδή, στα newsletters, στις έρευνες, στα βίντεο και, φυσικά, στα think tanks, θα δούμε ψηφοφορίες, γκάλοπ και χρηματοδοτικές δράσεις.
Εν τω μεταξύ μετά την παραίτηση ενός σημαντικού αριθμού στελεχών της νεολαίας , οι οργανώσεις προχώρησαν σε αναπλήρωση των κενών θέσεων και ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος εκλέχτηκε νέος Γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου.
Μάλιστα μέσα στις επόμενες ημέρες πρόκειται να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της Νεολαίας, «πάντα με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία και τις πραγματικές ανάγκες των νέων, αλλά και όλων των πολιτών» όπως σημειώνει η ανακοίνωση της οργάνωσης.
Η Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου αναφερόμενη σε συνέντευξή της στην κρίση στον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «αυτό που συνέβη με την αποχώρηση από την Ομπρέλα και τους 6+6 δεν έπρεπε να γίνει».
Και πρόσθεσε πως: «Η λαϊκή εντολή ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να έχει 47 βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και όχι 36». Σχετικά με την κατάσταση στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η Ράνια Σβίγκου τόνισε ότι «η εικόνα που παρουσιάζουν τα ΜΜΕ, δηλαδή μια εικόνα διάλυσης και αποσύνθεσης, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα», συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν παραιτήσεις από την ΚΕ, αλλά αυτό που υπάρχει στη βάση, και πρέπει να αναστραφεί, είναι μια εικόνα εσωστρέφειας». Για αυτό, όπως είπε, «οι Οργανώσεις πρέπει να βγουν ξανά στην κοινωνία, πρέπει να επανασυστηθούμε στην κοινωνία, να ακούσουμε τις προτάσεις της και αυτές μετά να γίνουν και πολιτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ».
Ως πρώτο βήμα αυτής της προσπάθειας, η Ράνια Σβίγκου αναφέρθηκε «στις καμπάνιες που έχουμε σχεδιάσει για την ακρίβεια και για την στεγαστική πολιτική, και στα Συνέδρια τα οποία θα γίνουν στις Περιφέρειες, μέχρι το Συνέδριο του Φλεβάρη».